vrijdag 22 mei 2020

De musea gaan weer open - Bestel je ticket online

Na de pretparken en dierentuinen gaan ook de musea in Nederland weer open. Vanaf 1 juni mogen de deuren weer worden geopend, mits natuurlijk aan de maatregelen en richtlijnen kan worden voldaan. Omdat er heel veel musea zijn in Nederland, is het niet mogelijk om alle heropeningen in één keer mee te nemen of überhaupt te noemen. Check daarom ook de website van de Museumkaart of van je favoriete museum voor de openingstijden en voorwaarden voor een bezoek. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vooraf reserveren

Of je nu al een Museumkaart hebt of niet, je gaat voor een bezoek altijd een tijdslot reserveren. Eigenlijk net als bij de dierentuinen en pretparken. Veel musea werkten al met tijdsloten voor de sluiting voor een dagbezoek of voor een tentoonstelling, nu gaan alle musea hier mee werken. Dat betekent dus dat je voordat je naar een museum gaat, vooraf een dag en een tijd uitkiest om het museum te mogen bezoeken.

Verlengde tentoonstellingen

Let ook: niet alle tentoonstellingen konden worden verlengd door de musea. Op de website van je favoriete museum lees je daar natuurlijk meer over. Ook veel aangekondigde tentoonstellingen uitgesteld. Goed om vast rekening mee te houden voordat je een tijdslot aan gaat schaffen.

Ga met eigen vervoer

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar ook de musea vragen of je zoveel mogelijk het openbaar vervoer wilt ontlasten door met eigen vervoer te komen. Bijvoorbeeld lopend of op de fiets als het museum bij je in de buurt ligt. En anders toch graag met de auto.

De Mesdag Collectie verlengt
Mancini-tentoonstelling

De Mesdag Collectie in Den Haag gaat op 3 juni weer open. Naast de vaste collectie is het museum verheugd dat zij ook de Mancini-tentoonstelling kunnen blijven aanbieden. Je kan er nu tot en met 20 september van genieten. Wil je meer weten over deze tentoonstelling? Lees dan het artikel De Mesdag Collectie presenteert: Mancini, Eigenzinnig & Extravagant nog even na, wat ik maart publiceerde. (foto: De Mesdag Collectie, Antonio Mancini, Zelfportret met strootje, ca. 1880, detail)
DeMesdagCollectie.nl

Rijksmuseum verlengt
Caravaggio – Bernini

Vanaf 1 juni is iedereen weer van harte welkom in het Rijksmuseum. Uiteraard met vooraf gereserveerd ticket en met extra hygiënemaatregelen binnen. Binnen het museum zijn drie hoofdroutes aangegeven, maar zelf rondwandelen mag natuurlijk ook, als je maar afstand houdt en op het eenrichtingsverkeer let. De tentoonstelling Caravaggio – Bernini is verlengt tot en met 13 september. In het artikel Rijksmuseum presenteert: Caravaggio | Bernini – Barok in Rome vertelde ik al meer over deze bijzondere tentoonstelling. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Thomas Baker, Bernini, 1637-1638)
Rijksmuseum.nl

Drents Museum verlengt
Barbizon van het Noorden

Nog zo een prachtige tentoonstelling die wordt verlengd, is Barbizon van het Noorden in het Drents Museum. In januari publiceerde ik daar een artikel met de naam Drents Museum presenteert Barbizon van het Noorden over. Je kan deze tentoonstelling tot en met 13 september in Assen bekijken. Het museum opent op 1 juni weer haar deuren. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Julius van de Sande van Bakhuyzen, Schaapskooi te Exloo +/- 1900)
DrentsMuseum.nl

Mauritshuis verlengt
tentoonstelling George Stubbs

Afgelopen februari bezocht ik het Mauritshuis en publiceerde ik over de opening het artikel Mauritshuis presenteert: George Stubbs, de man, het paard, de obsessie. Om 12 uur op 1 juni opent het Mauritshuis haar deuren weer en kan je tot en met 30 augustus genieten van deze tentoonstelling. En natuurlijk ook van al het moois wat het museum verder te bieden heeft. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – George Stubbs, Whistlejacket 1762)
Mauritshuis.nl

Museum MORE en Kasteel Ruurlo verlengen
Jan Mankes & Jan Beutener tentoonstellingen

Museum MORE in Gorssel en Kasteel Ruurlo zijn ook weer open vanaf 1 juni! Speciaal voor die gelegenheid zijn de tentoonstellingen met de werken van Jan Mankes en Jan Beutener verlengd. Maar uiteraard is tevens de rest van de collectie met een vooraf gereserveerd ticket te bewonderen. Kijk hiervoor op MuseumMORE.nl om tickets te reserveren voor het museum in Gorssel. Voor tickets om Kasteel Ruurlo te bezoeken, ga je naar MuseumMORE-kasteelRuurlo.nl. (foto: Museum MORE, Jan Mankes, Muisjes op perkamenten boekband, 1911)

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum verruimt openingstijden

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld) is blij dat de deuren weer open mogen vanaf 1 juni. De medewerkers staan al te trappelen om iedereen weer van harte welkom te heten. Ook bij dit museum is het verplicht vooraf een ticket te reserveren met een tijdslot. Om iedereen de mogelijkheid te geven te komen genieten van al het moois, verruimt het museum de openingstijden. Zo zijn ze van maandag tot en met zaterdag geopend van 9:30 tot 17:30 uur en op zondag van 10.30 uur tot en met 17.30 uur. De verkoop van online tickets vindt plaats via Ambachtenmuseum.nl. (foto: Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum)

Museum Prinsenhof Delft verlengt
Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800

De nieuwe tentoonstelling over zilver in Museum Prinsenhof Delft zou eind maart voor het eerst te zien zijn. Helaas is de opening door het coronavirus niet doorgegaan. Maar… voor alle liefhebbers is er goed nieuws. De tentoonstelling met het werk van Delftse zilversmeden is nu verlengt tot en met 3 januari 2021. Voor tickets en meer informatie kijk je op Prinsenhof-Delft.nl. (foto: Albertine Dijkema/Museum Prinsenhof Delft, Ronde koeler voor glazen, jaarletter I, 1714, Cornelis van Dijck)

Rijkmuseum Muiderslot opent kasteel en tuinen

Rijksmuseum Muiderslot is zeer verheugd dat de kasteelpoorten weer open kunnen. Uiteraard bestel je ook hier een kaartje met tijdslot – ook als je al een geldig entreebewijs hebt. Eenmaal binnen mag je natuurlijk zo lang blijven genieten als je wilt van de tuinen. Het gebruik van een audiotour in het Muiderslot is verplicht om zeker te stellen dat er nooit meer mensen dan toegestaan in het kasteel rondlopen. De audioapparaten worden voor en na ieder gebruik goed schoongemaakt. Kijk op Muiderslot.nl. (foto: Rijksmuseum Muiderslot)

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.