donderdag 21 mei 2020

Stadsbeeld: Poort

Als je van of naar Maarssen gaat via de Karl Marxdreef, dan kom je bij de rotonde van het Gandhiplein een bijzonder, abstract kunstwerk tegen. Het roestbruin van het staal tekent zich harmonieus af tegen het groene perk waar het in staat. Het zijn drie balken in de grond waar een dwarsbalkje bovenop balanceert. Is het een vork zonder steel? Nee. Is het een abstracte struisvogel met de kop in het zand? Nee, ook niet. Het is een standbeeld getiteld Poort. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Poort

gemaakt door: Arie Berkulin
gemaakt van: cortenstaal
te vinden op: Karl Marxdreef/Ghandiplein
staat daar sinds: 1990

Arie Berkulin heeft iets met industriƫle materialen, zoals cortenstaal. Al sinds 1979 gebruikt hij restmaterialen van constructiewerkplaatsen. Dit geeft zijn beelden uit die tijd een industriƫle look die perfect past bij het uiterlijk van de stad. Vaste elementen in zijn werk zijn cirkels, driehoeken en vierkanten. Vormen en ruimte staan centraal in zijn werk. Dat zie je ook terug in de Overvechtse Poort.

De werken van Arie Berkulin zijn in de openbare ruimte door heel Nederland te vinden. Swings staat in Eindhoven en de Hongerige Wolven is in Groningen te vinden. De beelden zijn abstract en ruimtelijk en hebben vaak ook iets weg van een doorgang of poort. Zo vind je in Sneek een standbeeld dat ook De Poort heet.

Waarom de Poort in Overvecht is geplaatst, heb ik helaas niet kunnen terugvinden. Maar aangezien het op een rotonde staat waar je Overvecht min of meer in en uitgaat, zou dit wel een mogelijke verklaring kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.