dinsdag 10 maart 2020

De Mesdag Collectie presenteert: Mancini, Eigenzinnig & Extravagant

In De Mesdag Collectie te Den Haag bewonder je van vrijdag 13 maart tot en met 28 juni 2020 de tentoonstelling Mancini: Eigenzinnig & Extravagant. Deze tentoonstelling gaat over de Italiaanse kunstschilder Antonio Mancini (1852-1930) die eigenlijk zijn tijd al ver vooruit was als het gaat om zijn schilderstijl. Geen wonder dat de internationale high society in de rij stond om zich door deze rebelse schilder te laten portretteren. In Nederland liet Hendrik Willem Mesdag zijn oog vallen op de bijzondere werken van Mancini en voegde met liefde werken van de Italiaan toe aan zijn verzameling. Maar liefst 150 werken (50 schilderijen en 100 tekeningen) kwamen er in 20 jaar tijd via Mesdag naar Nederland – ook om te verkopen. Een tentoonstelling van Antonio Mancini in de Mesdag Collectie is daarom heel logisch – en bijzonder bovendien. (foto: Antonio Mancini, Zelfportret met strootje, ca. 1880, detail)

Eigenzinnige kunstenaar

Mancini was een aparte kunstenaar, die al op jonge leeftijd zijn eigen stijl ontwikkelde. Hij begon al met schilderen op zijn 12de en tegen de tijd dat hij 18 jaar was exposeerde hij al op grote tentoonstellingen in Italië. Als jongeman van 20 toonde hij zijn schilderkunsten op De Salon in Parijs – dé kunstenaarsbeurs van die tijd. En zeker niet onfortuinlijk. Al snel leerden veel mensen in Europa zijn werk kennen en mocht hij vele prominenten schilderen. Uiteraard zoals hij het zag. Zijn aparte manier van werken, tekenen en schilderen raakte ook bekend bij Hendrik Willem Mesdag. Als schilder en verzamelaar zag Mesdag de potentie van de werken van Mancini en droeg een aanzienlijk steentje bij aan het bekendmaken van deze kunstenaar bij het publiek in Nederland. Tot groot genot van Antonio Mancini zelf. Al hebben Mancini en Mesdag elkaar nooit in het echt ontmoet.

Eerste Mancini tentoonstelling in Nederland

Zo’n belangrijke samenwerking wordt dit jaar voor het eerst gevierd in de vorm van een tentoonstelling in De Mesdag Collectie. Het is tevens de eerste Mancini tentoonstelling in Nederland. Tijdens de expositie leer je meer over het leven en het werk van Antonio Mancini. Zo’n 40 werken, variërend van schilderijen tot pastels, illustreren het leven van Mancini. Maar ook de invloed van Mesdag komt naar voren in het verhaal. Bijzonder zijn ook de twee beschilderde borden die Mancini maakte in een restaurant, waarmee hij als platzakke kunstenaar zijn maaltijd betaalde.

Praktische informatie

Mancini: Eigenzinnig & Extravagant is te zien vanaf vrijdag 13 maart aanstaande tot en met 28 juni 2020. De Mesdag Collectie vind je aan de Laan van Meerdervoort nummer 7F in Den Haag, vlakbij het Vredespaleis. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zoals Bus 24 of 28 vanaf Den Haag Centraal Station. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Voor meer informatie, toegangsprijzen en openingstijden kijk je op DeMesdagCollectie.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.