maandag 25 mei 2020

Goed Doel Okapi Conservation Project

Het is een bijzonder dier om te zien, de okapi. Strepen als een zebra op de benen, een bruin lijf als een paard of ezel en dan een kop die iets weg heeft van een giraf. Vooral dat laatste is niet zo vreemd. De okapi, ook bekend onder de naam bosgiraf, is familie van de giraf. En heeft dus niets met paarden, ezels of zebra’s te maken. Als je wel eens een okapi hebt gezien, dan zie je hoe speciaal het dier is. Helaas is dat speciale ook een van de redenen waarom de okapi op de lijst met bedreigde diersoorten staat. Stroperij voor het velletje en ‘bushmeat’, maar ook de boskap zorgen ervoor dat de aantallen flink geslonken zijn. Het Okapi Conservation Project zet zich in om deze dieren voor uitsterven te behoeden. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries) s

Okapi Conservation Project

De enige plek in de wereld waar de okapi in het wild leeft, is in het gebied van Congo-Kinshasha in de provincie Ituri. Het is een dier dat zich het liefst bevindt in regenwouden met een dichte groei en ondergroei. Het dier werd rond 1900 al ontdekt en was door zijn bijzondere verschijning meteen populair – en niet altijd op een goede manier. Het Okapi Conservation Project werd namelijk al in 1987 opgericht om het dier en zijn leefgebied te beschermen, dat zwaar onder druk stond door boskap en later (vanaf 1999) door een burgeroorlog. Daarnaast wil de organisatie ook de cultuur van de Mbuti pygmeeën (de lokale bevolking van het Ituri gebied) beschermen.

Reservaat & opvangcentrum

In 1992 richtte het Okapi Conservation Project een reservaat op in het Ituri Forest met een oppervlakte van 13.700 vierkante kilometer. Hier kunnen de okapi’s lekker in het wild leven. Het gebied is in 1996 uitgeroepen als UNESCO Werelderfgoed gebied, want naast de okapi worden natuurlijk ook andere reservaatbewoners beschermd. In het reservaat leeft een okapigroep die als fokgroep wordt gehouden. Daarnaast is er een opvangcentrum voor wezen en zieke dieren. Naast het beschermen van de dieren, zorgt de organisatie er ook voor dat de lokale bevolking er beter van wordt. Zo helpen zij met het aanleggen van wegen, bouwen van huizen, scholen en communicatiesystemen. Maar ook wordt er aandacht gegeven aan gezondheidszorg en duurzame landbouw. Zo werkt het centrum samen met de bewoners om de okapi, het regenwoud en alle andere bewoners te beschermen.

Steun uit Nederland

Het Okapi Conservation Project wordt gesteund door Stichting Wildlife (de overkoepelende stichting voor natuurbehoud van Beekse Bergen, Dierenrijk, AquaZoo Leeuwarden en ZooParc Overloon) en door het natuurbehoudfonds van Diergaarde Blijdorp. Zij steunen niet alleen het Okapi Conservation Project, ook werken zij actief mee aan een fokprogramma voor okapi’s. Wil je een okapi van dichtbij bewonderen? Dan bezoek je Beekse Bergen in Hilvarenbeek of Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Kijk voor meer informatie op:
- StichtingWildlife.nl
- BeekseBergen.nl
- DiergaardeBlijdorp.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.