zondag 31 mei 2020

Writing Berries Maandoverzicht Mei 2020

De maanden maart en april stonden vooral in het teken van dichte dagjes uit en de creatieve oplossingen die ze voor ons in petto hadden. Deze creatieve oplossingen gaven toch een beetje het gevoel in een museum, pretpark of dierentuin te zijn. Al was het maar eventjes voor een paar minuten… En toen begon mei. Mei met haar stralende lentezon. Met een lege Dam in Amsterdam en een toespraak van de Koning op 4 mei. Met een Bevrijdingsdag waarop we vooral thuis waren. En een persconferentie van Mark Rutte die vertelde dat er versoepeling kwam op de corona maatregelen. Dat betekende dat de dierenparken, pretparken en de musea weer langzaam open konden gaan. Een stortvloed aan nieuws leverde dat op en daarom staat het maandoverzicht van mei voor in het teken van heropeningen. Maar uiteraard wel volgens het Veilig Samen Uit protocol. Wil je nog even alles op je gemak nalezen? Check dan de links in de tussenkopjes. Veel lees- en dagje uit-plezier! (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Digitale Nationale Museumweek groot succes

De organisatie van de Nationale Museumweek liet zich van haar meest creatieve en flexibele kant zien en ging digitaal! Met uitzendingen via Internet, digitale rondleidingen en lezingen over ons echte goud konden we toch genieten van al het moois van de Nederlandse musea. De allereerste volledig digitale Nationale Museumweek werd hierdoor een groot succes. (foto: Nationale Museumweek)

Beleef de Nationale Kinderherdenking in Madurodam via livestream

De speciale Nationale Kinderherdenking in Madurodam kon dit jaar niet op de normale wijze doorgaan. Daarom besloot de organisatie om de herdenking via livestream op Facebook uit te zenden. Zo kon toch iedereen meedoen met de speciale herdenking van 4 mei.

Hoera! Reuzenpandaatje geboren in Ouwehands Dierenpark

Hieperderpieperderpiep HOERA! Begin deze maand is Wu Wen bevallen van haar pandababy. Mama en kind (dat enorm kan piepen, zo was te horen op de webcams) maken het goed. Het is de allereerste keer dat er in een Nederlands park een pandabeer is geboren.

75 jaar vrijheid

4 mei is zo een dag waarbij ik altijd even stil sta bij de verhalen die mijn opa en oma vroeger vertelden. Dan probeer ik mij voor te stellen hoe het is, om niet in vrijheid te kunnen leven. Misschien geeft het binnen zitten nu wel een extra dimensie aan Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei plaatste ik een persoonlijk verhaal over deze twee dagen. En om twee minuten voor 8 heb ik de taptoe meegeblazen op mijn saxofoon. Met trillende vingers…

Wandel online door Keukenhof

Lentepark Keukenhof was niet live te bezoeken, maar wel virtueel. En zelfs met een 360 graden wandeling! De bijna negen minuten durende film brengt je op de mooiste plekjes van het lentepark. Tijdens het kijken kun je met de muis het camerastandpunt veranderen.

Wij gaan weer open! Maar wel met afstand

Hoera! Wat een prachtig nieuws: de dagjes uit mogen weer open! Maar wel volgens de richtlijnen. De Club van 11 en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zijn daarom samen rond de tafel gaan zitten en stelden het Veilig Samen Uit-protocol op. Wat dit inhoudt, lees je na in dit artikel. Ook de eerste heropeningsdata van WILDLANDS, Ecomare, Museum Kaap Skil en Klimrijk Brabant zijn hierin opgenomen.

Dierentuinnieuws: heropeningen en meer

In dit Dierentuinnieuws kondigden Beekse Bergen en GaiaZOO heropeningsdata aan en was er nieuws uit DierenPark Amersfoort over de aanstaande heropening, kondigde Dierenrijk de leg van de eerste pinguïneieren aan, redde Ecomare een jan-van-gent en geniet je van rennende dieren bij het Safari Resort van Beekse Bergen.

Binnenkort naar Efteling, Burgers’ Zoo, Blijdorp, AquaZoo Leeuwarden & de Orchideeën Hoeve

De aankondigingen van de dagjes uit die gingen heropenen stroomden binnen. Dit artikel geeft de heropeningsdata aan van Efteling, Burgers’ Zoo, Diergaarde Blijdorp, AquaZoo Leeuwarden en de Orchideeën Hoeve.

Dier van de Maand Neushoorn

De neushoorn is het dier van de maand mei. Een prachtig dier dat helaas in zijn voortbestaan ernstig wordt bedreigd. Wist je dat van alle soorten er nog maar vijf in leven zijn? Twee daarvan leven er in Afrika, de andere drie zijn in Azië te vinden. Dit en meer lees je in deze aflevering van Dier van de Maand.

Heropening van nog meer dagjes uit

Op 12 mei verzamelde ik heropeningsnieuws van DierenPark Amersfoort, Apenheul, Ouwehands Dierenpark, Duinrell en het Tikibad, Zoo Veldhoven, ZooParc Overloon, Toverland en Walibi. Want ook de pretparken gaan weer open volgens het Veilig Samen Uit-protocol.

Schrijfcoachtip Ken je stopwoordjes

Als schrijfcoach kom ik in de teksten van anderen nog wel eens stopwoordjes tegen. Woordjes die iemand veel gebruikt, hoeven niet slecht te zijn. Maar als ze te veel voorkomen, dan kan dat bij een lezer gaan irriteren. Meestal word je er zelf een beetje leesblind voor. Met deze tips herken je ze en kun je ze makkelijk vervangen.

Genieten van… ARTIS

Het is al weer even geleden dat ik in ARTIS was om te genieten van de olifanten, leeuwen, zeeleeuwen en jaguars. De eerste keer dat ik erheen ging, wist ik eigenlijk niet wat ik moest verwachten. Maar eenmaal achter die monumentale poort heb ik echt genoten van het park.

Keukenhof nieuws: succesvol virtueel seizoen & Landgoed heropent

Keukenhof kon dit jaar helemaal niet open vanwege de corona maatregelen. Maar het park zorgde er wel voor dat de bloemenpracht online te bewonderen was. Dit leverde een zeer geslaagd virtueel seizoen op. Het Landgoed met Kasteel Keukenhof heropent wel weer haar deuren, zodat je mooie wandelingen kan maken.

Veilig Samen Uit ook naar SEA LIFE, ARTIS, Dierenrijk en meer

SEA LIFE Scheveningen, ARTIS, Dierenrijk, Landgoed Hoenderdaell, Taman Indonesia, Naturalis en ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kondigen de plannen aan voor een heropening in mei of juni. ARTIS geeft in dit artikel aan dat het vooralsnog alleen voor abonneehouders is.

Hond Gezond: Dag van de Hond

Op zondag 17 mei was het de Dag van de Hond in Nederland. Op de Dag van de Hond wordt normaliter een soort open dag georganiseerd bij kynologische verenigingen door het land. Dit jaar kon dit helaas niet, maar de voorbereidingen voor 2021 zijn al in volle gang.

Dierentuinnieuws van Burgers’ Zoo, ARTIS, Ecomare & Zeehondencentrum Pieterburen

In deze Dierentuinnieuws lees je meer over hoe de heropening is verlopen in Burgers’ Zoo, kondigt ARTIS aan wanneer ze voor iedereen opengaat, heeft Ecomare nieuws over de haventuimelaar en verstuurt Zeehondencentrum Pieterburen namens jou knuffels naar iedereen die het nodig heeft.

Stadsbeeld: Poort

Is het een vork? NEE. Is het een struisvogel? NEE. Het is een… Poort. Dit kunstwerk staat al eeuwen bij mij in de wijk en eigenlijk weet ik nu pas wat het is. Wil je meer weten over dit kunstwerk? Lees dan deze aflevering van Stadsbeeld nog even na.

De musea gaan weer open – Bestel je ticket online

Hoera! Ook de musea mogen weer open! En wel vanaf 1 juni. Maar hoe zit het met tentoonstellingen en de regels? In dit artikel lees je meer over de plannen van De Mesdag Collectie, Rijkmuseum, Drents Museum, Mauritshuis, Museum MORE en Kasteel Ruurlo, Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum, Museum Prinsenhof Delft en Rijksmuseum Muiderslot.

Heropeningsnieuws van Plaswijckpark, A Seal Stellendam, Madurodam, Miniworld Rotterdam, Avifauna & Julianatoren

In deze heropeningsnieuws staan, zoals de kop al zegt, Plaswijckpark, A Seal Stellendam, Madurodam, Miniworld Rotterdam, Avifauna en Julianatoren centraal. Want ook zij hebben aangekondigd open te gaan volgens het Veilig Samen Uit protocol.

Goed Doel: Okapi Conservation Project

De okapi is een bijzondere verschijning. In de dierentuin kan ik echt heel lang naar ze kijken. Zo elegant en mooi. Helaas kan de okapi in het wild alle steun gebruiken, want zijn leefgebied verkleind steeds meer. En aangezien ze alleen maar in Congo voorkomen… Het Okapi Conservation Project (ook gesteund vanuit Nederlandse dierentuinen) doet hier iets aan en daarom staat ze centraal in Goed Doel deze maand.

Dierentuinnieuws: heropening Dolfinarium, geboortenieuws uit DierenPark Amersfoort en nieuwe olifant voor WILDLANDS

De lange kop van dit artikel geeft al precies aan wat je mag verwachten: heropeningsnieuws van Dolfinarium, geboortenieuws (en nieuws over de heropening) van DierenPark Amersfoort en een succesvolle verhuizing van olifant Timber van Rotterdam naar Emmen.

Schrijfcoachtip: interpunctie

Of je nu een verhaal schrijft of een verslag maakt; interpunctie is heel belangrijk. Het houdt je tekst leesbaar en helder. Het zorgt ervoor dat bijzaken en hoofdzaken goed van elkaar gescheiden blijven. Én het biedt pauzes in lange zinnen. Als schrijfcoach kijk ik altijd extra naar interpunctie, want tijdens het schrijven vergeet iedereen (ik ook) wel eens een komma of een punt.

Doneer een bosje bloemen aan een zorgmedewerker

De helden van de zorg verdienen het om extra in het zonnetje te worden gezet. Daarom hebben TopBloemen.nl, FleuraMetz en de Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen de handen ineen geslagen met de actie Suspended Bouquets. Hiermee kun je een voucher voor een boeket doneren die vervolgens naar een medewerker van de zorg gaat. (foto: Suspended Bouquet)

Heropeningsnieuws van musea en dierentuinen

De laatste van de maand staat boordevol museumnieuws en een paar dierentuinen. In dit artikel lees je meer over Artisklas Haarlem, TextielMuseum, Kröller Müller Museum, Het Scheepvaartmuseum, Museum Het Valkhof, Kempenmuseum de Acht Zaligheden, Museum Speelklok, Panorama Mesdag, TexelZOO, Ecomare, Museum Prinsenhof Delft en Museum Kaap Skil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.