vrijdag 1 mei 2020

Digitale Nationale Museumweek groot succes

Vorige week maandag 20 april startte voor de allereerste keer de digitale Nationala Museumweek. Een noodzaak eigenlijk om zo toch de geplande activiteiten ondanks de coronamaatregelen een beetje door te kunnen laten gaan. Hoe de Nationale Museumweek dit heeft aangepakt, is enorm aangeslagen. Meer dan 120.000 virtuele bezoeken en meer dan 10.000 wandelingen langs het online Gouden Pronkstuk leverde de digitale week op. De week was daarmee een groot succes en liet zien dat in deze tijden kunst heel belangrijk is. (foto: Nationale Museumweek)

Indrukwekkend resultaat

‘Meer dan honderdtwintigduizend bezoeken in de online musea, meer dan tienduizend wandelingen langs het online Gouden Pronkstuk op de Dam en ruim zeshonderd persoonlijke odes aan de culturele vrijheid! Wij zijn heel gelukkig met het grote aantal bezoekers aan deze digitale Nationale Museumweek,’ aldus Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging. Workshops, online tours en 3D-belevingen namelijk werkelijk een vogelvlucht. Ook thuis ging men massaal aan de slag.

Kunst in vrijheid

Dit jaar stond de Nationale Museumweek in het teken van 75 jaar vrijheid en werd georganiseerd met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema luidde daarom ‘Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid’. De culturele vrijheid vertaalde de organisatie in het Gouden Pronkstuk dat online te bewonderen was. Het stond op een virtueel nagebouwde Dam rondom het Nationaal Monument. Het Gouden Pronkstuk bestaat uit meer dan 400 pronkstukken uit de diverse musea.



Dagelijkse tv uitzending

Om de Nationale Museumweek nog meer luister bij te zetten, zond de organisatie dagelijks een #OnsEchteGoudTV-uitzending. Gespreksleider Sahil Amar Aïssa ontving iedere dag andere gasten uit de museumwereld, maar ook artiesten. De laatste aflevering werd muzikaal afgesloten met een nieuw nummer van Stef Classens, runner-up bij The Voice of Holland. Alle afleveringen zijn overigens gewoon terug te kijken via YouTube en de website. (foto: onderzoeker bij Naturalis, Auke-Florian Hiemstra in gesprek met Sahil Amar Aïssa, (BNNVARA-presentator) en presentator #OnsEchteGoudTV, fotograaf: Jorrit Lousberg)

Genieten van tentoonstellingen

De Nationale Museumweek is misschien voorbij, maar de musea hebben nog genoeg moois te tonen. De musea zijn zoveel mogelijk digitaal geopend, met blogs, vlogs, video’s en 360 graden wandelingen door de zalen. Voor inspiratie ga je naar Museumweek.nl, want er is nog zoveel te ontdekken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.