donderdag 23 mei 2019

Museumnieuws met festivals, nieuwe voorwerpen en tentoonstellingen

Kunst is mooi en altijd anders. Kunst is ook zeer breed. Het is dans, het is creëren, het is beleven en altijd vol emotie. Kunst is ook geschiedenis, oud en in wording. Het laat je meer zien van de wereld om je heen. En dat maakt het gaan naar een museum extra leuk. Laat je de komende maanden verrassen door festivals met kunst, nieuwe tentoonstellingen, een toevoeging aan het Canonnetwerk en nog veel meer. Bereid je vast voor op al die nieuwigheden met het museumnieuws van de afgelopen maand. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

2 juni: Zalige Zondag in Kempenmuseum de Acht Zaligheden

Op 2 juni is het weer zover: Kempenmuseum De Acht Zaligheden viert de opening van het tuinseizoen met de Zalige Zondag! Dit evenement brengt dans, muziek, Kunst in Uitvoering en nog veel meer dichterbij haar bezoekers. De hele zondag (vanaf 11:00 tot 17:00 uur) valt er veel te beleven in de prachtige bloeiende tuin van het jarige museum. Sidanza uit Steensel danst het tuinseizoen voor geopend met een speciale choreografie. Er is muziek van de Hostisingers en in de geurige kruidentuin geniet je met volle teugen van de prachtige, keramische beeldhouwwerken van Carin Schoe. Het evenement ‘Kunst in Uitvoering’ vindt dit jaar voor het eerst plaats in de boomgaard van het museum. Uiteraard is de tentoonstelling ‘Van gesponnen draad tot hedendaags gewaad’ in het museum tijdens deze Zalige Zondag gewoon te bezoeken. Kempenmuseum De Acht Zaligheden ligt aan de Kapelweg 2 te Eersel. Voor openingstijden, entreekaarten en prijzen kijk je op Kempenmuseum.nl. (foto: Kempenmuseum De Acht Zaligheden)

Bezoekersrecord voor Museum MORE

Morgen is Museum MORE klaar om de pers een sneakpreview te geven van twee nieuwe tentoonstellingen (hier lees je zaterdag meer over, hier op de website). Maar voordat de nieuwe tentoonstellingen openen, kon je er tot 12 mei genieten van de bijzondere expositie ‘De Broers Barraud’. Hier waren moderne werken te zien van de vier Zwitserse broers en kunstschilders. En het was een groot succes. De Broers Barraud heeft maar liefst 62.500 mensen getrokken naar Museum MORE in Gorssel. Dit is een nieuw record voor een wisseltentoonstelling in het museum. Hopelijk gaan de nieuwe wisseltentoonstellingen het net zo goed (of beter) doen. Kijk voor meer informatie op MuseumMORE.nl. (foto: Museum MORE)

Pop-up Paviljoen Rijksmuseum op Zwarte Cross

De Zwarte Cross is een driedaags festival vol ronkende motoren, stunts, een kermis en zelfs een Gospel Church. Het levert heel bijzondere combinaties op en voor jong en oud valt er veel te beleven op dit unieke festival. Dit jaar vindt het plaats van 18 tot en met 21 juli 2019 met een bijzondere toevoeging: een pop-up Paviljoen van het Rijksmuseum! Tijdens alle drie de festivaldagen vinden er hier doorlopend schilder- en etsworkshops plaats voor 60 amateurkunstenaars. Dit levert dagelijks een bijzondere tentoonstelling op waar de zelfgemaakte kunst de hoofdrol speelt. Tijdens de workshops staat Rembrandt centraal. De docenten van het Rijksmuseum gaan de enthousiaste kunstenaars helpen een eigen ‘tronie’ te maken, geïnspireerd op die van Rembrandt. Interesse? Kijk dan op ZwarteCross.nl. (foto: Zwarte Cross)

Buurkerk in de schijnwerpers in Museum Speelklok

Het muzikaalste museum van Utrecht, Museum Speelklok, is al sinds de oprichting gehuisvest in de pittoreske Buurkerk aan de Steenweg. De Buurkerk heeft sinds het jaar 1000 een belangrijke rol vervuld in stad. Het bood onderdak aan arme mensen, het heeft branden doorstaan en zelfs de oorlog. De Buurkerk leeft en als de muren konden praten… Daarom zet Museum Speelklok tijdens een bijzondere tentoonstelling die vanaf 2 juni van start gaat deze kerk in de schijnwerpers. De tentoonstelling heet ‘Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak’. De fascinerende geschiedenis van de kerk wordt verteld aan de hand van verhalen en objecten. De tentoonstelling zal tot 5 januari 2020 te zien zijn. Voor meer informatie, tickets en openingstijden kijk je op MuseumSpeelklok.nl. (foto: Utrechts Archief - Interieur van de Buurkerk te Utrecht: de noordelijke zijbeuk tijdens de uitdeling van brood aan de armen vanaf de klaptafel van het St. Eloyengasthuis.
Vervaardiger: Hoevenaar Wz., J. -Datering ca. 1870-1890.)

Nu te zien: Symbolen voor het oprapen in Museum In ’t Houten Huis

Tot en met 27 oktober 2019 geniet je van de bijzondere tentoonstelling ‘Symbolen voor het oprapen’ in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp. Deze symbolen staan op het bijzondere slibaardewerk uit de Gouden Eeuw. Slibaardewerk is een specialiteit van het Schermereiland. Hier zijn veel objecten gevonden en inmiddels prachtig gerestaureerd. Tijdens de bijzondere tentoonstelling leer je meer over de Gouden Eeuw aan de hand van schitterende keramische objecten. De symbolen op het aardewerk wordt tevens uitgelegd. De tentoonstelling bestaat uit slibaardewerk uit eigen collectie en uit bruiklenen van diverse verzamelaars. Voor openingstijden, entreeprijzen en meer informatie kijk je op HoutenHuis.nl. (foto: Huwelijksbeker, Museum In ’t Houten Huis)

Haags Historisch Museum toegetreden tot landelijk Canonnetwerk

Het Canon van Nederland – de erfgoedverzameling van Nederland – is weer een topstuk en een partner rijker. Het Canon, te zien in het Openluchtmuseum, is uitgebreid met de tong en vinger van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt. Een beetje luguber wellicht, maar het zijn de enige bewijzen van de eerste politieke moord van de Nederlandse geschiedenis. De broers werden vermoord en verminkt. De overblijfselen zijn vervolgens bewaard gebleven door het Haags Historisch Museum. De broers vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis rondom De Republiek der Zeven Nederlanden en daarom zijn hun overblijfselen officieel toegevoegd aan het Canon venster ‘de Republiek’. En hiermee treedt het Haags Historisch Museum ook officieel toe tot het Canonnetwerk. De overblijfselen van de gebroeders de Witt zijn tot en met 27 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag’ (t/m 27 oktober). Voor meer informatie over de Canon van Nederland kijk je op CanonvanNederland.nl. Wil je meer weten over het Haags Historisch Museum dan ga je naar HaagsHistorischMuseum.nl. (foto: Haags Historisch Museum)

Bijzonder zilver voor Stedelijk Museum Alkmaar

Dankzij de Vereniging Rembrandt en een particuliere bijdrage van een kunstliefhebber heeft het Stedelijk Museum Alkmaar een heel bijzondere zilveren tabakspot uit 1746 kunnen aanschaffen. De tabakspot is van de hand van de Alkmaarse zilversmid Willem Hoogland senior (1709-1797). De bijzondere tabakspot laat zien hoe getalenteerd Willem Hoogland senior was. De combinatie van mat en hoogglanzend zilver geeft de tabakspot een heel bijzondere uitstraling. Een ander bijzonder zilverwerk is afkomstig van een andere zilversmid uit Alkmaar: Gerrit Jacob Roghair (1765-1822). Zijn zilveren tashaak is een bijzonder exemplaar. Helaas zijn er weinig tashaken bewaard gebleven en dat maakt deze accessoire zo bijzonder. Het werd gebruikt om tassen onder het schort te dragen. De haak werd om een riem of ketting om het middel bevestigd en vervolgens kon je aan het haakje een tas dragen. Beide zilverobjecten zijn toegevoegd aan de collectie ‘Portret van Alkmaar’, dé vaste tentoonstelling waarin bijzondere voorwerpen uit de Alkmaarse geschiedenis te bewonderen zijn. Kijk op StedelijkMuseumAlkmaar.nl voor meer informatie, entreeprijzen en openingstijden. (foto: Stedelijk Museum Alkmaar)

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.