maandag 13 mei 2019

Kunst kijken met kinderen

Kinderen zijn alom vertegenwoordigd in de kunst. Een portretschilderij, pentekening of ets waren immers vroeger dé manier om de kinderen vast te leggen. Maar kunst kijken met kinderen nu is weer een heel ander verhaal. Een museum klinkt toch best stoffig en die schilderijen of abstracte beelden… wat moet een kind daar precies mee. Waar volwassenen namelijk verder kijken dan de afbeelding, zal een kind weinig geven om kleurgebruik, schaduwpartijen en penseelstreken. Toch is het ontdekken van kunst goed voor kinderen. Het stimuleert namelijk hun eigen fantasie en het is goed voor de ontwikkeling. Met deze tips wordt een dagje museum echt helemaal leuk. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – detail van ‘De kinderen van Pieter Harinxma thoe Slooten’ door Wybrand de Geest, 1654 – particuliere collectie, gezien in Fries Museum)

Doe musea

Er zijn veel musea in Nederland geschikt voor kinderen. De reden is simpel: er is iets te doen. Daarom zijn wetenschapsmusea als Nemo en het Universiteitsmuseum Utrecht zo geliefd. Kinderen kunnen hier proefjes doen en steken er ook nog eens wat van op. Ook musea over dieren, zoals Naturalis, en de oudheid, zoals het Openluchtmuseum, vormen een goed begin om kinderen met het begrip ‘museum’ kennis te laten maken.

Zoek een raakvlak met je kind

Waarom gaan kinderen graag naar het Spoorwegmuseum of Naturmuseum Fryslân? Omdat ze van te voren al kunnen inschatten wat ze daar gaan zien en doen. Bovendien sluiten deze musea aan op de beleefwereld van kinderen. Ook bij ‘gewone’ musea is het mogelijk om deze raakvlakken te vinden. Zo is het Rembrandthuis erg leuk om kunst te gaan kijken, omdat kinderen het erg interessant vinden om het huis van de kunstenaar te mogen bezoeken. De tekeningen en schilderijen komen daarna aan bod.

Herkenbare kunst

Wist je dat kinderen standbeelden erg leuk vinden? Poses van de standbeelden kunnen worden nagedaan, wat interessant is. Maar het is vaak ook herkenbaar voor ze. Dat geldt ook voor schilderijen van bijvoorbeeld Hollandse Meesters: er is een afbeelding te zien waar ze wellicht een raakvlak mee hebben. Bespreek samen eens de details van wat je zien. Zoals een hondje in de hoek onder de tafel of tel de blaadjes van een bloem.

Ga naar buiten

Kinderen vinden het leuk om buiten te zijn. Combineer dit dan eens met een bezoek aan een beeldentuin, zoals Beelden aan Zee in Scheveningen of ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. De combinatie van de beelden (die tevens lekker herkenbaar zijn) en de mogelijkheid om buiten te zijn, maakt het bezoek aan het museum nog leuker.

Ga niet te lang

Een museum als het Rijksmuseum in Amsterdam is heel groot. Er valt van alles te zien en te beleven. Maar een hele dag tussen de schilderijen is misschien niet zo een goed idee. Vooral niet als je voor het eerst naar een museum gaat. Beperk je dan in een museum tot de hoogtepunten. In het Rijksmuseum is dat bijvoorbeeld De Nachtwacht. Bezoek het museum een uurtje en ga dan lekker wat anders doen.

Doe een speurtocht

Altijd leuk: een speurtocht. Veel musea bieden deze aan, om een bezoek nog leuker te maken voor kinderen. Bovendien vragen deze speurtochten vaak om goed naar details te kijken. Iets wat kinderen vaak leuker vinden. Of geef je op voor een rondleiding. Dat is ook een aanrader.

Kunst kijken is leuk

Spelenderwijs kennismaken met kunst is altijd veel effectiever dan wanneer het een verplichting is. Maak er dus iets leuks van, zoek een gekke tentoonstelling uit of ga na het bezoek nog even naar de speeltuin zodat de kinderen nog even kunnen rennen en klauteren. En de volgende keer ga je weer naar een Doe-museum. Want ook dat is net zo gezellig.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.