woensdag 15 mei 2019

Genieten van… Keukenhof

Deze week in Genieten van… neem ik je mee naar het mooiste lentepark dat ik ken: Keukenhof. Helaas is het alweer de laatste week dat het park open is, maar als je nog tijd hebt, dan is het zeker een aanrader. Dit jaar bezocht ik Keukenhof vijf keer. Drie keer voor een persmoment (daar hebben jullie alles al over gelezen natuurlijk) en twee keer voor mijzelf. Keukenhof ligt middenin de bollenstreek in Lisse. Iedere keer is het park weer anders, maar altijd vol kleuren en bloemen natuurlijk.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Keukenhof

Keukenhof kent een zeer lange geschiedenis en gaat terug tot de 15de eeuw. Het landgoed en Kasteel Keukenhof bestaat al sinds 1641. In 1857 kreeg het park een Engelse landschapsstijl. De basis van deze tuinen zie je nu nog steeds terug in Keukenhof. In 1949 bedachten bloembollenkwekers en -exporteurs dat het een goed idee was om hun bloemen tentoon te stellen. Hiermee was het lentepark Keukenhof een feit. In 1950 opende het park het eerst en verwelkomde 236.000 bezoekers. Dit jaar is het de 70ste editie van Keukenhof met het thema Flower Power. Het park verwelkomt meer dan een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Keukenhof exposeert de mooiste bloemen van de telers uit de bollenstreek. Er gaan maar liefst 7 miljoen bollen in de grond ieder jaar, waardoor je het hele seizoen door de mooiste voorjaarskleuren wordt verrast. En vergeet de bloemententoonstellingen in de diverse paviljoens niet.


Bereikbaarheid en prijzen

Keukenhof is goed bereikbaar met de auto. Je vindt Lisse in Zuid-Holland, eigenlijk net voorbij Schiphol. Echter kan het overdag erg druk zijn in de streek, waardoor de wegen moeilijker begaanbaar zijn. Het is dan handiger om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vanaf Schiphol en de treinstations Haarlem, Leiden, Hoofddorp en Amsterdam RAI rijden speciale Keukenhofpendelbussen. Via de Keukenhof website en NS Spoordeelwinkel boek je met gemak een combiticket voor de trein, pendelbus en een bezoek aan Keukenhof. Keukenhof gaat om 8 uur ’s morgens open en sluit ’s avonds om half 8. Wil je niet in de grootste drukte het park bezoeken? Ga dan doordeweeks en wees er voor half 11 in de ochtend. Of bezoek het park na 4 uur. Voor de actuele toegangsprijzen check je de website.


Genieten van bloemen, bloemen en nog eens bloemen

Ik ben heel graag in Keukenhof. De reden daarvoor is simpel. Ik hou van bloemen. Ik vind het fantastisch om zo veel tulpen bij elkaar te zien ieder jaar. De ene is nog mooier dan de andere. Grote tulpen en kleintjes. Enkelkleurig of juist met vlammen. Ik vind het schitterend. Soms weet ik gewoon niet waar ik kijken moet. En aangezien ik het erg leuk vind om bloemen te fotograferen, kan ik in Keukenhof echt mijn hart ophalen. Spelen met scherptediepte, kleuren en schaduwen, close-ups maken of juist mooie vergezichten. Het kan in Keukenhof allemaal.


Wat ik ook heel bijzonder vind, zijn de verschillende bloemenshows. Iedere week is er wel een andere bloem die in de spotlight staat. Vooral in het Oranje Nassau Paviljoen wisselen de meest mooie bloemen elkaar af. Ook rondom de tulpen in het Willem-Alexander Paviljoen zijn steeds andere bloemen te zien. Denk hierbij aan rozen, lelies, ligusters, narcissen en gerbera’s. Iedere show is anders en biedt inzicht in de grote diversiteit aan voorjaars- en snijbloemen. In het Beatrix Paviljoen ontdek je alles over orchideeën, gecombineerd met bij het jaarthema horende sfeertentoonstelling met mode of Dutch Design.


Achter het Willem-Alexander Paviljoen ligt ook een grote weide met hooibalen waar je op gaat zitten en geniet van koffie en wat lekkers. Ook is er een huisje van Nijntje, het beroemdste konijntje van Nederland, en een echte molen die je mag beklimmen. En dan heb ik het nog niet over de inspiratietuinen gehad. Dit jaar hebben deze natuurlijk een Flower Power thema. Zoals de Ibiza tuin, een Woodstock tuin en een Beatles tuin. O en altijd mooi is het mozaïek naast het Oranje-Nassau Paviljoen.


Keukenhof beslaat bijna 32 hectare aan tuinen, bloemen, struiken, kunstwerken en paden. Het is prachtig om te zien. Iedere keer dat je er komt is het er compleet anders. Dat komt door de lasagnebeplanting waarbij de bollen dus in lagen worden geplant. Hierdoor staat het park altijd mooi in bloei, het hele seizoen door.


Keukenhof sluit af met Woodstockfestival

Keukenhof is nog open tot en met 19 mei en daar maken ze een groot feest van. Deze week geniet je van een relaxte sfeer, heerlijke muziek en kinderen kunnen zich laten schminken. Er zijn dans- en percussiedemonstraties. En vergeet de speciale fotomomenten niet bij een tipitent of Woodstock Flower Power hartmomentje. Dat wordt extra genieten van de pracht van bloemen in deze Flower Powersfeer.

Kijk voor meer informatie op Keukenhof.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.