zaterdag 25 mei 2019

Euan Uglow & Christiaan Kuitwaard in Museum MORE

Museum MORE in Gorssel presenteert twee fantastische nieuwe tentoonstellingen die morgen opengaan voor het publiek. De ene tentoonstelling staat helemaal in het teken van de Britse kunstenaar Euan Uglow. De andere laat 128 werken zien van de Nederlandse kunstenaar Christiaan Kuitwaard. Beide tentoonstellingen bieden de bezoeker een bijzonder kijkje in het moderne realisme. Gisteren mocht ik alvast een kijkje nemen in het Gorsselse museum bij deze tentoonstellingen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Beries)

Euan Uglow: meten is weten

Euan Uglow (1932-2000) was een zeer getalenteerd kunstenaar met een heel eigen stijl. Hij had een voorliefde voor geometrie en was gepassioneerd om proporties van voorwerpen en zijn modellen tot in de detail nauwkeurig te schilderen. Om de proporties zo natuurgetrouw weer te geven, bracht Uglow in zijn studio allemaal markeringen aan op de muren. Ook hing hij loodlijntjes op. Zo creëerde hij een raster waar hij zijn modellen in plaatste. De werkelijkheid werd nog nooit zo wiskundig benaderd. En wat ik helemaal bijzonder vond, is dat je deze markeringen duidelijk op de schilderijen terugziet. Uglow schilderde vooral naakte vrouwen, maar door de wiskundige benadering zijn de emoties in de schilderijen zeer gecontroleerd. Het levert prachtige schouwspellen op. Ook zijn manier van schilderen is speciaal, want ook de dames (en het fruit en de andere onderwerpen) zijn in vlakjes opgebouwd. Samen leveren dat heel mooie beelden op.
Wist je dat… Euan Uglow een eigen kleur blauw gebruikt in zijn schilderijen? Het pigment hiervoor is afkomstig van een blauw gekleurd bleekmiddel voor de was.


Op de foto’s: Ali (1995-1997), Yellow Pear (1990), detail The Diagonal (1971-1977), Root Five Nude (1974-1975)

Christiaan Kuitwaard: schilderen in serie

De tweede tentoonstelling waar ik een kijkje mocht nemen in Museum MORE is van de Nederlandse kunstenaar Christiaan Kuitwaard, die ook zelf aanwezig was om meer over zijn werken te vertellen. Het bijzondere van deze tentoonstelling is dat alle schilderijtjes (het zijn er 128) hetzelfde formaat hebben. Hoewel het onderwerp per schilderijtje iedere keer net even anders is (zelfs al is het eenzelfde flesje of zeester), horen ze in de serie perfect bij elkaar. Christiaan schildert namelijk iedere week zo een schilderijtje. Het onderwerp staat in een witte box en belicht hij iedere keer anders. Ook het onderwerp maakt hij vaak helemaal wit, zodat het iets onrealistisch krijgt. Bij de tentoonstelling staat een televisie (in een witte box uiteraard!) waarop je Christiaan aan het werk ziet. De 128 werken hangen in een lange serie verdeeld over de vier muren van de ruimte. Dat geeft de tentoonstelling een intrigerende uitstraling.
Wist je dat… Christiaan een groot bewonderaar is van Euan Uglow? Geen wonder dat beide tentoonstellingen zaal aan zaal te bewonderen zijn.Handige informatie

De tentoonstellingen Euan Uglow | Painting Perception en Christiaan Kuitwaard | 128 White Box Paintings zijn beide te zien vanaf 26 mei tot en met 1 september. Euan Uglow beslaat de zalen 5 en 6, Christiaan Kuitwaard exposeert in zaal 7. Je vindt Museum MORE in Gorssel (vlakbij Deventer). Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (vanaf station Deventer neem je de bus), maar ook per auto (via de A1). Er is gratis parkeergelegenheid achter het museum.
Voor meer informatie, tickets en openingstijden kijk je op MuseumMORE.nl.
(op de foto: Ortus van Miriam Knibbeler uit 2015 in de museumtuin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.