maandag 20 mei 2019

Hond Gezond: Allergie bij de hond

Overmatig jeuk, huiduitslag, tranende oogjes, klapperen met de oren en klachten aan het maag/darmkanaal. Het komt bij iedere hond wel eens voor. Maar als het vaak voorkomt, dan heeft je hond wellicht een allergie. Jawel, net als mensen kunnen honden een allergische reactie ontwikkelen op verschillende allergenen. Dat is heel vervelend, maar er kan in veel gevallen makkelijk iets aan gedaan worden. Maar het is wel belangrijk om eerst uit te zoeken wat precies de allergische reactie uitlokt. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Voedselallergie

Een van de meest voorkomende allergieën bij honden is een voedselallergie. Dit uit zich vaak in jeukende huiduitslag – bijvoorbeeld op de voeten en langs de pootjes, op de kop en rondom de bek – en een maag/darmkanaal dat overstuur is. Een harde borrelende buik, stinkende scheten en diarree kunnen ook een voedselallergie aanduiden. Als je denkt dat je hond last heeft van een voedselallergie – bijvoorbeeld omdat hij altijd al krabbend reageert na het eten van een bepaalde kluif – dan is het verstandig om op zoek te gaan naar ander eten of andere snacks.

Atopie

Atopie staat ook bekend als omgevingsallergie. Het geeft aan dat je hond dan allergisch is voor iets in de omgeving, waarmee hij in contact is geweest. Huisstofmijt bijvoorbeeld, maar ook huidschilfers, grassen en pollen. Lekker rollen in het gras of een dagje naar het bos zijn dan geen fijne activiteiten voor je hond. Atopie uit zich vaak in heftige jeuk, bultjes, oorontsteking, rode ogen, tranende ogen, rode strepen in het haar van het likken aan de huid en zelfs korstjes en kale plekken. Soms heeft je hond ook een snotterneus, maar dat komt minder vaak voor.

Vlooienallergie

Het zijn nare beestjes, die vlooien. Ten eerste omdat het kleine parasietjes zijn die ongevraagd bloed komen drinken bij je hond. En ten tweede omdat ze zoveel jeuk veroorzaken. Bij een vlooienallergie heeft je hond constant jeuk. Vooral op rug, buik en rondom de staart. Hij krabt zoveel dat er ontstekingen, korstjes en kale plekken ontstaan. Zelfs als je vlooienbestrijding hebt gebruikt, blijft de jeuk aanhouden. De hond is dan allergisch voor het speeksel van de vlo en dat kan nog weken doorwerken. Zelfs als de vlooien niet aanwezig zijn. Met een consequente vlooienbestrijding is het op den duur wel aan te pakken.

Contactallergie

De laatste van de meest voorkomende soorten allergieën bij honden is contactallergie. Je hond krijgt allergische klachten – waaronder dus ook weer jeuk en huiduitslag – nadat hij in contact is geweest met een allergeen. Vaak komt dit voor rondom de bek, op de buik, poten en voetzolen. Shampoo kan een allergeen zijn, maar ook de middelen die je gebruikt om de vloer mee te dweilen, een speeltje, de metalen ondergrond van de bench, een bepaalde zalf of een vlooienband – om maar een paar voorbeelden te noemen. Door de allergeen weg te nemen, verdwijnen de klachten vaak ook.

Naar de dierenarts

Vermoed je dat je hond een allergie heeft? Ga dan altijd naar de dierenarts. Het is namelijk niet gezegd dat wanneer je hond jeuk heeft aan zijn voeten dat hij dus een voedselallergie heeft. Het kan ook zijn dat het door iets anders wordt veroorzaakt. Samen met de dierenarts kom je daar het snelste achter. Bovendien kan de dierenarts – indien nodig – helpen met het genezen van de huid, het wegnemen van de allergische klachten en samen met jou een plan opstellen om je hondje allergievrij te houden.

Voor meer informatie over allergieën bij honden kijk je op:
Allergie-bij-honden.nl
DierenDokters.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.