maandag 6 mei 2019

Parkeren en je dagje uit

Wat is het toch heerlijk om een dagje uit te gaan. Je hebt je tickets al gekocht (met korting natuurlijk), de tassen ingepakt en je fotocamera is er klaar voor. Als het lukt ga je natuurlijk met het openbaar vervoer, maar het is niet altijd mogelijk om met de trein of fiets op weg te gaan. Soms ligt de locatie gewoon te ver of is het gewoon handiger om met de auto te gaan. Dan weet je dat je in heel veel gevallen naast de kosten voor het entreekaartje ook parkeerkosten moet betalen. Laat je niet verrassen en zoek van te voren uit wat deze kosten zijn. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Eigen parkeerterrein

Veel dagjes uit hebben een eigen parkeerterrein, zoals DierenPark Amersfoort, Diergaarde Blijdorp, Keukenhof, Efteling en verscheidene klimbossen van Klimbos Nederland – om een paar uitjes te noemen. Wanneer een uitje zijn eigen parkeerterrein heeft, bepaalt het zijn eigen parkeertarieven. Deze kunnen variĆ«ren van gratis tot ongeveer € 9 euro. Het geld voor deze parkeerplekken wordt ook weer in de bereikbaarheid en het verbeteren van de parkeergelegenheid gestopt. Of natuurlijk in de dierentuin of het dagje uit zelf.

Entree met parkeerticket

Soms is het mogelijk om via de aanschaf van een online ticket ook meteen een parkeerticket mee te boeken, zoals bij Ouwehands Dierenpark of Keukenhof. Dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken en hoef je niet in de rij om een parkeerticket aan te schaffen.

Parkeren buiten het uitje

Maar er zijn ook musea, pretparken en natuurlijk dierenparken die geen eigen parkeerterrein hebben. Zij verwijzen je dan naar parkeergarages en parkeerterreinen die door de gemeente worden gerund. Dit geldt bijvoorbeeld voor Dolfinarium, WILDLANDS, Van Gogh Museum, Centraal Museum, Apenheul en dergelijke. Je kan voor deze parkeerplaatsen geen tickets van tevoren aanschaffen, soms moet je van te voren betalen, bijvoorbeeld wanneer je bij een parkeerautomaat moet betalen. Bij parkeergarages en parkeerterreinen met slagboom betaal je meestal achteraf. Omdat deze terreinen van de gemeente zijn, bepalen zij de parkeertarieven. Dat kan zeer uiteenlopende tarieven geven.

Parkeren kan duur zijn

Doordat de gemeentes bepalen wat het parkeertarief is, kan het tarief per uitje enorm verschillen. Het is mogelijk om van te voren te checken waar je moet parkeren en wat de tarieven dan ongeveer zijn. Zo kun je van tevoren uitrekenen hoeveel je aan parkeerkosten kwijt bent.

Zoek een alternatief

Uitjes die in een stadscentrum gelegen zijn, zijn vaak met bus, tram en fiets goed te bereiken. Zoek eens of er een parkeergelegenheid is buiten het centrum, waar je de auto voor weinig kan parkeren. Vervolgens neem je het openbaar vervoer (bijvoorbeeld een speciale pendelbus) naar het uitje. In Utrecht heb je op de Uithof zo een pendelbus/parkeergelegenheid waar je voor een vaste prijs parkeert en pendelt met de bus. Of parkeer buiten het centrum op een gratis parkeergelegenheid en ga van daaruit verder.

Check de website van je uitje

Hoe en waar je kan parkeren bij een uitje verschilt dus per musea, pretpark, dierentuin en ieder ander uitje. Check dus, als je niet voor verrassingen wilt komen te staan, voordat je op pad gaat de website van je dagje uit. Vaak vind je daar de parkeerkosten wanneer er een eigen parkeerterrein is. En natuurlijk wordt de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid aangeduid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.