dinsdag 28 mei 2019

GaiaZOO verwelkomt 400 grote flamingo’s

Ze passen niet eens allemaal op de foto, zoveel nieuwe bewoners heeft GaiaZOO in Kerkrade erbij gekregen. De groep van 400 grote flamingo’s is de grootste groep flamingo’s die in een Europese dierentuin te zien is. Alleen in Singapore en Dubai kom je een groep van dit formaat tegen. De 400 nieuwe, roze bewoners hebben gistermiddag hun intrek genomen in het nieuwe verblijf van maar liefst 3.000 vierkante meter groot. Vandaag zijn ze te zien voor de bezoekers van de dierentuin. (foto’s: GaiaZOO)

Als er één flamingo naar buiten is…

Flamingo’s zijn kolonievogels en leven daarom graag in grote getalen bij elkaar. Ieder heeft binnen de groep zijn eigen karakter en rol. Zo zijn er vogels die afwachtend kijken naar wat de rest doet, terwijl anderen het voortouw nemen. Zo ook gisteren toen de vogels voor het eerst hun volière mochten gaan verkennen. De ene vogel wilde vol bravoure naar buiten, terwijl de andere flamingo eerst even de kat uit de boom keek. Uiteindelijk besloten ze om allemaal tegelijk het verblijf te gaan verkennen. Eenmaal bij het water keerde de rust in de groep meteen terug en het beviel zo goed dat ze daarna niet meer naar binnen wilden.

Even voorstellen: de grote flamingo

Wist je dat er zes soorten flamingo’s zijn? De grote flamingo doet zijn naam eer aan, want het is de grootste van alle soorten en kan een lengte van 1 meter 50 bereiken! De grote flamingo heeft een mooie, markante roze gehoekte snavel waar een zwarte punt op zit. De poten zijn dieproze en het verendek is wit-roze met oranje accenten. De jonge flamingo’s moeten hun roze accenten nog ontwikkelen en bevatten veel grijs. Bij elkaar is het een zeer elegante vogel om te zien. In het wild kan je de grote flamingo tegenkomen van Afrika tot Azië (met Europa erbij). Grote flamingo’s houden van waterrijke gebieden en leven graag samen met andere vogels. Samen delen past namelijk heel goed bij het karakter van deze flamingosoort. De volière wordt daarom gedeeld met koereigers, knobbeleenden, hamerkoppen en de hadada-ibissen.

Eén grote familie

De grote flamingo kolonie bestaat al zo’n 25 jaar. Ze zijn allemaal afkomstig uit een Duits vogelpark die de grootte van de kolonie niet meer kon huisvesten. De kolonie is dus een echte familiegroep met vele generaties flamingo’s. Dat maakt het nog indrukwekkender om naar deze dieren te kijken. Met de komst van de familie wil GaiaZOO ook extra aandacht besteden aan alle flamingo’s in het wild. Zo steunt het Gaia Nature Fund het Zuid-Afrikaanse flamingo project om zo de kleine flamingo’s aldaar voor uitsterven te behoeden.

Genieten in de SavannaLodge

De prachtige volière met de 400 grote flamingo’s bewonder je het allerbeste vanuit de SavannaLodge; een nieuw horecapunt midden in het hart van de GaiaZOO savanne. Vanuit de lodge heb je ook uitzicht op de giraffen, zebra’s, Afrikaanse wilde honden, springbokken en struisvogels. Het is net alsof je echt op safari bent.

Handige informatie

GaiaZOO ligt in Kerkrade en is gemakkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. GaiaZOO beschikt over een eigen parkeerterrein – parkeertickets koop je bij de kassa. Voor openingstijden, entreetickets en andere handige informatie kijk je op GaiaZOO.nl.

3 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.