donderdag 16 mei 2019

Uniek geboortenieuws uit Burgers’ Zoo: Maleise berentweeling geboren

Hoera! Er is een tweeling Maleise beertjes geboren in Burgers’ Zoo in Arnhem. Deze unieke geboorte vond begin mei al plaats (in de nacht van 6 op 7 mei), maar vandaag brengt het park het nieuws naar buiten. De beertjes en de moeder maken het goed in alle rust achter de schermen in de kraamkamer. Geboortes van Maleise beren zijn erg zeldzaam in Europese dierentuinen en voor Nederland is het zelfs de allereerste keer. Dat maakt deze geboorte nog mooier. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Burgers’ Zoo)

Europees fokprogramma

De geboorte van de tweeling is erg fijn voor het Europees fokprogramma van Maleise beren. In de Europese dierenparken leven in totaal 38 Maleise beren, 12 mannetjes en 26 vrouwtjes. Er is een duidelijk overschot aan vrouwtjes, waarbij de gemiddelde leeftijd van de Maleise berenpopulatie ook nog eens zeer hoog is. Het is dus lastig om geschikte partners te vinden voor de voortplanting. Het is dus een lastige opdracht om voor nageslacht te zorgen.


Komst Maleise berenman uit Schotland

Vorig jaar november arriveerde de Maleise berenman uit Zoo Edinburgh in Schotland. Beide dames woonden er al een paar maanden en komen oorspronkelijk uit het Duitse Keulen. De komst van de berenman bleek dus effectief. De dames waren gecharmeerd van de Schot, maar het was nog niet vanzelfsprekend dat er kleintjes zouden komen. Uit een vruchtbaarheidsonderzoek door Duitse specialisten van IZW uit Berlijn (Institut für Zoo- und Wildtierforschung) begin januari in 2018 bleek dat één van de berinnen vrijwel onvruchtbaar is en dat de andere dame ongeveer 50 procent kans heeft op een succesvolle dracht. De leeftijd van beide vrouwtjes speelt hierbij een rol. Maar ook dat heeft de Schot opgelost, zijn viriliteit heeft zijn uitwerking niet gemist: nadat dierverzorgers al snel diverse paringen hadden geobserveerd, zijn er na een dracht van drie maanden in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei 2019 ook daadwerkelijk twee jongen geboren. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.