donderdag 16 januari 2020

Stadsbeeld: nijntje en de konijnen van Utrecht


Misschien loop je er dagelijks langs en heb je niet eens door dat er een standbeeld in je wijk, straat of park staat. Misschien is het abstract of juist figuratief. Is het een dier? Een mens? Of totaal iets anders? Standbeelden in steden en dorpen in Nederland bepalen voor een groot deel het straatbeeld. Zelfs wanneer je je dat niet helemaal bewust bent. Omdat standbeelden in de publieke ruimte ook kunstwerken zijn en je best een stadswandeling langs verschillende beelden kan maken, wil ik het komende jaar, iedere maand een standbeeld, beeldengroep of een kunstenaar in de schijnwerpers zetten. Want die standbeelden die daar staan te waken op een plein, in de straat of het park hebben allemaal een verhaal. De eerste aflevering van Stadsbeeld is voor de konijnen en haas van Utrecht. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

nijntje

gemaakt door: Marc Bruna
gemaakt van: brons
te vinden op: nijntje pleintje
staat daar sinds: 1994
Nijntje, het lieve, kleine, Utrechtse konijntje, kreeg in 1994 een standbeeldje in de stad. Je vindt haar op het nijntje pleintje aan het begin van de Oude Gracht op de hoek van de Van Asch van Wijckskade. Het platte standbeeldje van brons geeft perfect het silhouet van de kleine nijn weer. Compleet met oogjes en het iconische snuitje. De bronzen nijn is gemaakt door de zoon van Dick Bruna, Marc. Het schattige beeldje en haar pleintje vallen wellicht niet altijd op, maar het is wel een perfecte plek om aan het water te zitten en fotootjes te maken.

Thinker on a rock/ De Haas

gemaakt door: Barry Flanagan
gemaakt van: brons
te vinden op: Neudeplein
zit daar sinds: 2002
De Haas, officieel Thinker on a rock, is gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Barry Flanagan. De Haas die op een pleintje tegenover de Neude op een grote steen zit na te denken, is geïnspireerd op het beroemde beeld De Denker van beeldhouwer Rodin. De Haas is zijn bijnaam, gegeven door de bewoners van Utrecht. Bovendien heeft De Haas nog broers in Amerika wonen. Het beeld werd in eerste instantie niet met open armen ontvangen, omdat het nogal duur was. Uiteindelijk stemden de meeste Utrechters voor om deze denker op de Neude te plaatsen.

Zittend konijn

gemaakt door: Tom Claassen
gemaakt van: brons
te vinden op: Croeselaan, voor kantoor Nederlandse Postkantoren BV
zit daar sinds: 1999
Tom Claassen staat bekend om het maken van koddige beelden, die redelijk vormloos zijn en toch duidelijk weergeven waar je naar staat te kijken. Al sinds 1999 heeft de volle, zittende haas een vaste plek ingenomen op het bordes van het kantoor van de Nederlandse Postkantoren BV. Ga je naar het Beatrixtheater of de Jaarbeurs, dan heb je hem daar vast in alle rust al eens zien zitten. Het zittende konijn maakt deel uit van Beeldenpark Croeselaan, want langs de gehele laan kom je diverse kunstwerken tegen. Tom maakt overigens graag dieren, waaronder zijn beroemde werk Olifanten bij Almere.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.