donderdag 2 mei 2019

Boekreview: De Mens in het Dier

Ik heb het boek ‘De Mens in het Dier’ al een tijdje in huis en heb het helaas nog niet uit. Maar ik heb genoeg gelezen om er alvast wat over te vertellen. Dit boek over de gedragswetenschap van dieren is geschreven door Norbert Sachser, professor in de Zoölogie aan de Universiteit van Münster. Ook is het hij directeur van het Centrum voor Gedragsbiologie. Dit boek geeft heel veel leuke inzichten op het gedrag van dieren én mensen. En het komt er op neer (zo verraadt de ondertitel al) dat dieren erg op mensen lijken als het gaat om denken, doen en laten. Hoewel veel mensen de mening hebben dat je dieren niet mag vermenselijken, biedt dit boek goede redenen waarom je dat in veel gevallen best wel mag doen. Bovendien vind ik de inzichten erg toepasbaar op mijn vele dierentuinbezoekjes. Je gaat toch anders naar dieren kijken, helemaal als je er kleine beetjes van jezelf in terugziet. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Grappig boek met goede onderbouwingen

De materie ‘gedragswetenschap van dieren’ lijkt op het eerste gezicht een beetje droog. Maar als je eenmaal begint te lezen, begrijp je dat Norbert geen gewone wetenschapper is. Hij schrijft op een zeer toegankelijke open manier die mij heel erg aanspreekt. Hierdoor is zelfs lastige materie meteen goed te begrijpen. Wetenschappelijke termen worden duidelijk uitgelegd. Je hoeft dus helemaal geen verstand te hebben van gedragswetenschap om van dit boek te kunnen genieten. Wat ik vooral heel fijn vond, is dat er op iedere pagina liefde voor dieren naar voren komt. Natuurlijk moet een wetenschapper wel eens bloed afnemen om de hormoonbalans te kunnen meten (een belangrijk iets zo leerde ik uit het boek, omdat juist die hormoonbalans inzicht geeft in wat een dier meemaakt van binnen, zoals stress). Maar dat doet hij doet dit altijd op een zeer diervriendelijke manier, zonder het dier onnodig veel stress te geven. Dat is heel fijn om te lezen.

Leuke praktijkvoorbeelden

Het boek is doorspekt met leuke voorbeelden uit de praktijk. Hierbij haalt hij zowel eigen onderzoek naar het gedrag van dieren aan, als van andere gerenommeerde gedragswetenschappers. In de voorbeelden worden verschillende zaken besproken, zoals de band van moeder (of vader) en kind, het omgaan met stress en nieuwe situaties en over de intelligentie van dieren. Met sommige voorbeelden weerlegt Norbert ook bepaalde opvattingen. Zoals een foefje hoe je een paard kan leren rekenen. Ook wordt er veel vertelt over conditioneren (het aanleren van bepaald gedrag) en waarom dieren er de ene keer voor kiezen om samen te werken of juist om een ander aan zijn lot over te laten. Dit wordt vaak vergeleken met hoe wij mensen ons gedragen in bepaalde situaties. En dan zie je toch dat dieren menselijker zijn (en wij dierlijker) dan je eigenlijk denkt.

Zeer interessant en onderhoudend boek

Zoals ik al zei in het intro: ik heb het boek nog niet uit. Maar ik ga het zeker helemaal lezen. Gelukkig hoeft dat niet in de volgorde van de hoofdstukken, want – zo zegt de auteur in zijn voorwoord – je kan de hoofdstukken ook door elkaar lezen. Lees dus eerst wat je interessant vindt en daarna wat je minder aanspreekt. Ik raad je wel aan om bij het voorwoord te beginnen om zo een idee te krijgen over de auteur en de inhoud van het boek zelf. Met die basis ga je gewoon lekker lezen. Het is zeer interessant qua inhoud en het wordt op een zeer leuke, onderhoudende manier gebracht. Er is voldoende ruimte om je eigen conclusies aan wat je leest te verbinden. En dat is ook wel erg fijn. Ik ga er zeker nog lekker van genieten.

Handige informatie

Titel: De Mens in het Dier (origineel Der Mensch im Tier)
Auteur: Norbert Sachser
Vertaling: Jeannet Dekker
Omslagfoto: Yago Partal, Zoo Portraits
Uitgeverij: Spectrum (onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum)
ISBN: 978 90 00 36564 7
Ook verkrijgbaar als e-book.
Geschikt voor: wetenschappers, onderzoekers, liefhebbers van dieren en iedereen die geïnteresseerd is in gedragswetenschap.
Kijk voor meer informatie op Spectrumlifestyle.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.