woensdag 29 mei 2019

Genieten van… Elephant Parade

Wie mij kent, weet dat ik gek ben op olifanten. In een dierentuin kan ik uren naar deze reuzen kijken. Ze zijn heel sociaal, houden van hun familie en bewegen sierlijk. En dan die slurf, die lijkt wel een eigen leven te leiden. Dol als ik ben op olifanten, bezocht ik vorig jaar de Elephant Parade op Schiphol (en schreef daar hier vorig jaar ook een artikel over) en leerde daar meer over de prachtig beschilderde olifanten beelden. En dit jaar paraderen de olifantjes steeds ergens anders in Nederland. Tijd om meer te vertellen over deze bijzondere parades. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Elephant Parade

Elphant Parade is in het leven geroepen door twee mannen, Marc en Mike Spits, nadat ze babyolifant Mosha ontmoetten in het Friends of the Asian Elephant olifantenhospitaal in Lampang, Noord-Thailand. Mosha woonde daar niet zomaar: ze was op een landmijn gelopen en dat kostte haar een onderbeen. De mensen van het ziekenhuis verzorgden haar en gaven haar een prothese, zodat ze gewoon lekker olifant kon zijn. Inmiddels is Mosha uitgegroeid tot een imposante, blije dame. Haar prothese groeit ieder jaar met haar mee, onder meer dankzij Mike en Marc. Zij waren namelijk zo onder de indruk van Mosha en het werk van het olifantenziekenhuis dat een jaar later in Rotterdam de allereerste Elephant Parade werd georganiseerd. De parades gaan inmiddels wereldwijd en 20% van de opbrengsten (onder meer van de merchandise) gaan naar het hospitaal en Mosha, zodat ze kan blijven genieten van haar leven. De parade bestaat uit kunstzinnig beschilderde babyolifantjes. Kunstenaars uit binnen- en buitenland werken met liefde mee aan de expositie. In speciale winkeltjes koop je kleinere versies van de olifantjes. De grote kunstwerken zijn ook te koop. En als je eens goed om je heen kijkt (in dierentuinen bijvoorbeeld of zomaar in Amsterdam) dan zie je dat bedrijven deze schattige rakkers met liefde aanschaffen.


Bereikbaarheid en prijzen

Het mooie aan de Elephant Parade is dat de entree altijd gratis is. De olifantjes paraderen door de openbare ruimte, waardoor je dus gewoon kan kijken wanneer je wilt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je moet betalen voor parkeerkosten bij de locatie waar de olifantjes staan. Dit kijk je op de website natuurlijk gemakkelijk na. De bereikbaarheid van de locaties verschillen iedere keer. Schiphol was gemakkelijk te bereiken bijvoorbeeld met de trein. En dat gold ook voor Delft.


Genieten van kunstwerken met een betekenis

Nogmaals: ik hou van olifanten. Ik vind ze schitterend. En de olifantenparade laat olifanten op een heel eigen wijze zien. Iedere beschilderde olifant is uniek. En de een is nog mooier dan de ander. Vorig jaar op Schiphol heb ik heel veel werken gezien. Ze stonden binnen op de passage tussen het station en de terminals. En ze zaten buiten op het plein in het zonnetje. Zelfs op de traverse en op de parkeerplaats kwam ik ze tegen.


Dit jaar paraderen de olifantjes steeds een korte periode op een andere plek in Nederland. Zo zijn ze al in Zoetermeer en in Tilburg geweest. En in Delft. Daar ging ik ze weer opzoeken. Dit keer stonden de olifantjes verdeeld door de hoofdgang van winkelcentrum De Hoven. Het leuke van deze expositie was dat ik enkele favorieten uit de parade van Schiphol hier weer kon bewonderen. Zoals de kaasolifant en een olifantje met stroopwafel voetjes. En de olifant met snoephartjes vind ik zo schattig.


Een echte aanrader: neem de tijd om iedere beschildering goed te bekijken en in je op te nemen. Het mooie is namelijk dat de olifantjes rondom uniek zijn qua beschilderingen. Sommige zijn voorzien van heel kleine details, terwijl anderen juist op een heel ludieke manier zijn aangekleed. En weer een ander is een echte ode aan een andere kunstenaar.


Het is heel leuk om de standbeelden te fotograferen. Maar omdat je in een publieke ruimte staat, is het soms wel lastig. Een beetje geduld is aan te raden, zodat je de olifanten zonder winkelend publiek op de kiek zet. Of ga vroeg in de ochtend, als het winkelcentrum net opengaat. Hoe eerder je er bent, des te makkelijker is het om de olifanten zonder voorbijgangers te fotograferen. En fotograferen wil je ze echt. Ze zijn stuk voor stuk even schattig en prachtig!


Wil je weten welke olifanten er allemaal mee lopen in de parade? Kijk dan op ElephantParade.com. Hier vind je ook waar je de olifantjes zomaar in het wild tegenkomt tijdens een volgende parade.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.