woensdag 27 oktober 2021

Schrijfcoachtip Griezelverhalen schrijven

Het leek wel alsof ik in een slechte film was beland; benzine op – en ik had toch echt getankt – en natuurlijk staat je auto dan stil op een verlaten bosweggetje, geen bereik met je mobiel en alleen dat ene enge schuurtje verderop. Nou ja schuurtje… het kon ook een huisje zijn. Een donker huisje. Met een lamp bij de voordeur die besluiteloos aan en uit ging in een hypnotiserend ritme… Aan, aan, aan, even uit, weer aan, uit, aan, aan… Hoewel ik beter wist, stapte ik toch uit de auto. Als een mot trok ik naar het flakkerende licht van de lamp. Er knaagde een stemmetje in mijn hoofd. Misschien schreeuwde het wel ‘NIET DOEN’, maar ik negeerde het en deed het toch. In slow motion stak ik mijn hand uit naar de flakkerende lamp en ineens werd het aardedonker… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Griezelverhalen schrijven, een vak apart

Een eng, spannend, griezelig of horrorverhaal schrijven, is iets wat je moet kunnen. Eerlijk gezegd ben ik er niet zo goed in, omdat ik het dan zelf te spannend vind worden. Maar ik kan je als schrijfcoach natuurlijk wel de juiste tips geven voor het schrijven van een griezelverhaal. Of het nu een beetje spannend is of echt gewoon een groot horror gore-fest; met deze tips schrijf je ook een eng verhaal wat perfect binnen het genre past

1 Zorg voor een spannende opening

Het leukste aan een spannend verhaal is dat je er meteen ingetrokken wordt. Dat betekent dat het begin mysterieus en intrigerend mag zijn. Laat vast wat hints vallen van wat er zou kunnen gebeuren, maar laat de details achterwege. Met een spannende opening zuig je je lezers het verhaal in.

2 Bouw de spanning op

Ben je na het lezen van de opening van dit artikel nieuwsgierig geworden naar wat er verder zou gebeuren? Dan was mijn opening spannend genoeg. Het mooie aan een spannend verhaal is dat je de spanning gaat opbouwen. De dreiging dat er iets gaat gebeuren, maakt je verhaal vaak spannender dan wanneer iets meteen gebeurt. Geef je lezers iets om voor door te lezen. Stop middenin een spannende scène met een cliffhanger en speel met tijd. Zo bouw je geheid de spanning nog meer op. En… geef niet meteen teveel details weg. Laat de lezer raden waar het heen gaat. Dat is veel spannender dan wanneer je alles meteen weggeeft.

3 Locatie, locatie, locatie

Echt enge griezelverhalen spelen zich af op griezelige locaties. Een afgelegen hutje in het bos of op de hei, een kasteel in de bergen of in een muffe kelder. De locatie is vaak afgelegen en afgesloten, zonder bereik voor je mobiele telefoon. Een enge locatie draagt bij aan de spanning in het verhaal. Hoe benauwend is het wanneer je in een kist zit met slechts een streepje licht? En hoe desoriënterend is een bos in de nacht? Enge verhalen spelen zich zelden af in het volle licht, op klaarlichte dag of op een druk bezochte plek, zoals een winkelcentrum. Behalve als dan het licht ineens uitvalt, de rolluiken naar beneden vallen en er een menigte zombies naar binnen waggelt… Kies je locatie dus zorgvuldig en beschrijf deze geuren en kleuren.

4 Gebruik gerust clichés

Dat donkere bos, de muffe kelder, een afgelegen kasteel met een bliksemwolk erboven… het zijn allemaal zeer grote griezelclichés. En ja, dat mag binnen dit genre zeker. Wees dus niet bang om clichés als een ‘afgrijselijke gil’ en ‘de geur van een rottend lijk’ te gebruiken. Kies ook voor dieren die als eng worden bestempeld, waaronder ratten en vleermuizen, om een locatie te beschrijven. Ga voor een ‘kille tocht zorgde voor een rilling op mijn rug’ en ‘het koude staal glansde in het maanlicht’. Het is helemaal aan jou!

5 Wissel korte en lange zinnen met elkaar af

Wanneer iemand helemaal buiten adem en in paniek door een bos rent, waarbij de takken naar zijn kleding lijken te graaien, dan beschrijf je dat het liefst in korte zinnen. Je hoofdpersoon heeft immers weinig tijd om over een mooie volzin vol gevoel na te denken. Beschrijf wat hij voelt: steken in zijn zij, pijnlijke wond aan zijn schouder, bonzend hart… Maar doe dit in korte zinnen. Hierdoor raakt je lezer in het tempo van je hoofdpersoon en lijkt het alsof je mee rent. Maar wissel het wel af met wat langere zinnen. Hierdoor breng je zo nu en dan wat rust aan. En weer door. Want er moet gerend worden. Heel hard. Harder dan je denkt te kunnen. En dan nog een beetje meer. Want er zit iets achter je aan en je wil niet gegrepen worden…

6 Wees niet bang en ga schrijven

Heb je zin om met Halloween in het vooruitzicht eens een lekker eng verhaal te schrijven? Wees niet bang en doe het gewoon. Haal die zombies, vampieren, bezeten buikspreekpoppen, enge tweelingzusjes en andere griezels tevoorschijn en voer ze op in je eigen verhaal. Of misschien is er wel helemaal geen griezel… heb je alles zomaar bedacht in je hoofd, omdat de stroom uit viel… misschien ben je wel gek geworden en hebben ze je opgenomen in een kliniek… of toch niet?

Het is helemaal aan jou! En als je hulp nodig hebt, stuur dan eens vrijblijvend een mailtje naar berry.denijs@gmail.com voor schrijfcoaching. 🎃

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.