maandag 25 oktober 2021

Goed Doel Friends of the National Parks Foundation

Goede vrienden helpen je om de natuurgebieden en de bewoners ervan te beschermen. De Friends of the Nationals Parks Foundation (FNPF) is een stichting vol vrienden van de nationale parken in Indonesië. De natuur daar heeft onze hulp hard nodig. Door ontbossing raken dieren als orang-oetans en balispreeuwen hun thuis kwijt. Als stichting steunt de FNPF diverse plaatselijke doelen. Hoe? Dat lees je vandaag in Goed Doel. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bescherming van bossen & dieren

De FNPF is opgericht in 1997 door een groep dierenartsen en natuurbeschermers. Zij zagen in dat het tijd werd om georganiseerd verschillende projecten te steunen om zo de bossen en dieren van Indonesië te kunnen beschermen. De FNPF steunt daarnaast ook de plaatselijke bewoners. Want het beschermen van de natuur, dat doe je uiteraard samen.

Bescherming van de Balispreeuw

Als stichting zetten zij zich actief in voor het behoud van een van de zeldzaamste vogels in de wereld: de Balispreeuw. Deze witte zangvogel is tevens het gezicht van Bali. Ze hebben hiervoor een vogelreservaat op Bali aangelegd, zodat de vogels in alle veiligheid hun nestje kunnen bouwen. Het Balinese eiland Nusa Penida hebben zij geheel getransformeerd tot een uniek toevluchtsoord voor allerlei bedreigde vogels. Vogels die zij onderscheppen in de illegale handel, krijgen hier een thuis.

Nieuw bos voor orang-oetans

Ook op Borneo is de FNPF actief. Zo hebben zij een gebied in nationaal park en wildreservaat Kalimantan van 415 hectare (dat zijn zo’n 775 voetbalvelden) weer van bomen voorzien. Vervolgens zijn tientallen orang-oetans hier in veiligheid gebracht. Op Borneo worden namelijk veel palmbomen gekapt voor de palmolieindustrie. Daarnaast steunen zij een rehabilitatieprogramma voor gewonde en jonge orang-oetans.

Boomkwekerijen

Op verschillende projectlocaties van de FNPF worden jaarlijks duizenden bomen per jaar gekweekt om zo de natuurgebieden weer van bos te kunnen voorzien. Deze bomen worden door de lokale bevolking gekweekt, om zo ook het welzijn van de gemeenschap te verbeteren. Door het vergroten van de mogelijkheden voor de bewoners voor het vinden van werk en het genereren van inkomen wordt de noodzaak vermindert om te werken in milieuverwoestende sectoren, waaronder illegale houtkap, illegale dierenhandel en de palmolieplantages.

Ontdek Indonesië en help de FNPF

Wist je dat het mogelijk is om als eco-toerist de Friends of the National Parks Foundation een handje te helpen? De FNPF is altijd op zoek naar vrijwilligers die hart hebben voor de natuur. Je kan bijvoorbeeld meehelpen in een orang-oetan reservaat, het toevluchtsoord voor de vogels of in het Wildlife Rescue Center op Bali. Hoe? Dat kun je uitvinden via FNPF.org. Hier vind je overigens ook allerlei andere informatie over de FNPF, hun werk en hoe je kan steunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.