zondag 3 oktober 2021

Aan het werk tijdens de Maand & Nacht van de Geschiedenis

Oktober is begonnen! En dat betekent dat de Maand van de Geschiedenis ook weer is gestart. Tijdens deze maand wordt er op verschillende plaatsen in Nederland stil gestaan bij het thema ‘Aan het werk’. Dit thema kun je overal tegenkomen, bij bibliotheken, boekhandels, musea, theaters en andere culturele instellingen. Het thema wordt uitgevoerd in heel veel verschillende disciplines; van tentoonstellingen tot aan dansvoorstellingen, van theater tot voorleesmiddagen. Een bijzonder onderdeel van de Maand van de Geschiedenis is de Nacht van de Geschiedenis, waarbij je geniet van speciale avondopenstellingen… (foto: Maand van de Geschiedenis)

Aan het werk

De mens is eigenlijk altijd wel aan het werk geweest. Vissen, bakken, verzamelen, het land bewerken, bloemen telen, schrijven, schilderen, varen, elektriciteit aanleggen, huizen bouwen… werk is er in vele soorten en maten. Werk inspireert om kunst te maken. Denk maar eens aan boeken en muziek over werk en muziek. En schilderijen waarin mensen aan het werk zijn. Het thema ‘Aan het werk’ zet werk in een historisch perspectief op heel veel verschillende manieren.

Activiteiten

Rondom het thema ‘Aan het werk’ worden verschillende activiteiten georganiseerd. Beluister bijvoorbeeld speciale podcasts over het thema in de geschiedenis of ga naar een lezing. Ga mee met een rondleiding door verschillende steden en ontdek bijvoorbeeld de geheimen gevels, vestingwerken en ambachten. Er zijn digitale rondleidingen, stadswandelingen en rondleidingen door musea. Wil je geschiedenis ervaren? Doe eens een workshop ‘oud schrift voor beginners’, werken met zilverdraad of zelf een lino maken. Er zijn workshops voor volwassenen en voor kinderen. Ontdek het thema werk door middel van verschillende tentoonstellingen, zoals ‘Wat wil je later worden’ en schilderijen van arbeiders door Herman Heijenbrock. Kortom: er is genoeg te beleven rondom dit thema.

Nacht van de Geschiedenis

Een vast onderdeel van de Maand van de Geschiedenis is de Nacht van de Geschiedenis. Dit keer wordt deze georganiseerd in het Rijksmuseum. Centraal staat natuurlijk het thema ‘Aan het werk’, waarbij er wordt gesproken over de man/vrouw verhouding in de kunstwereld en hoe arbeid in kunstwerken wordt verbeeld. De Nacht van de Geschiedenis vindt plaats op 30 oktober aanstaande van 19.00 tot 23.00 uur in het Rijksmuseum. Tickets koop je via Rijksmuseum.nl/nacht.

Informatie

Voor meer informatie en alle activiteiten bij jou in de buurt kijk je op MaandvandeGeschiedenis.nl. Hier vind je ook de leuke themaroutes, optredens en natuurlijk workshops die deze maand georganiseerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.