donderdag 21 oktober 2021

Stadsbeeld Zover

Wonen er buitenaardse wezentjes in de stad Utrecht? Het moederschip (of wellicht een verkenningsscheepje) staat inmiddels al meer dan 10 jaar geparkeerd op het dak van een rijksmonument. Hebben ze motorpech gekregen? Kunnen ze niet meer terug naar huis? Of hebben ze het juist heel erg naar hun zin in onze stad? Of… is het een kunstwerk waarvoor je echt wel even omhoog moet kijken…
(foto’s: Henk de Nijs/Writing Berries)

Zover

gemaakt door: Marc Ruygrok
gemaakt van: onbekend
bestaat uit: een ufo
te vinden op: De Inktpot aan het Moreelsepark in Utrecht
is daar geland sinds: 1999

Zover, onderdeel van Panorama 2000

In 1999 landde er ineens een ufo op het dak van De Inktpot te Utrecht. Deze ufo maakte onderdeel uit van kunstevenement Panorama 2000. Dit eenmalige evenement werd georganiseerd door de toenmalige directeur van het Centraal Museum, Sjarel Ex. Dit evenement vond plaats van 5 juni tot en met 3 oktober 1999 en werd georganiseerd ter ere van het nieuwe millennium. Kunstenaars werden gevraagd om met het oog op het jaar 2000 een bijzonder kunstwerk te maken dat op grote hoogte werd geplaatst. Van alle 20 kunstwerken is eigenlijk alleen de ufo van De Inktpot overgebleven. De Inktpot dankt overigens zijn naam aan de vorm die het heeft; van een ouderwetse inktpot. Het is het grootste gebouw van bakstenen in Nederland en is ontworpen door George van Heukelom in opdracht van de NS. Het wordt nu gebruikt als hoofdkantoor van ProRail en is inmiddels een Rijksmonument.



Marc Ruygrok, kleinzoon van Albert Termote

Marc Ruygrok (voluit Marcus Jacobus Maria Ruijgrok – 5 september 1953) is werkzaam als kunstschilder en als beeldhouwer. Dat zit bij hem wel een beetje in de genen, want zijn opa is Albert Termote (1887-1978). Komt die naam je bekend voor? Dat klopt. In de Stadsbeeld aflevering vorig jaar november kwam er een standbeeld van zijn hand voorbij. Opa Albert moedigde zijn kleinzoon aan om tekenles te nemen, Marc was toen veertien jaar. Zijn talent leidde hem naar de Rijksakademie van Beeldende kunsten in Amsterdam en Ateliers ’63 in Haarlem. Marc staat vooral bekend om zijn kenmerkende monumentale letters en woorden die sinds de jaren 1980 door Nederland te bewonderen zijn. In 1999 deed hij dus mee aan Panorama 2000 waarvan zijn Zover als enige beeldhouwwerk prijkt op de plek waar hij voor het evenement was neergestreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.