maandag 4 oktober 2021

Musea saai? Welnee!

Wie mij kent, weet hoe blij ik kan worden van een mooi schilderij of een prachtig standbeeld. Meesters als Vermeer, Rembrandt, Willem van de Velde (oud en jong), het echtpaar Mesdag, Anton Pieck en Vincent van Gogh zijn allen kunstenaars waar ik echt blij van wordt. Schilderijen van dieren trekken altijd mijn aandacht, maar dat geldt ook voor kleine etsjes. Ik ga daarom graag naar een museum en heb al een aantal jaren een Museumkaart om zo verschillende tentoonstellingen te kunnen bewonderen. Even helemaal wegdromen… Heerlijk. Hoewel musea steeds meer bezocht worden, hangt er toch een beetje een stigma rondom musea. Musea zijn stoffig en saai, bijvoorbeeld. Maar dat zijn ze natuurlijk niet. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Museum: verzamelplek van geschiedenis

Volgens de Museum Vereniging luidt de internationale definitie voor museum als volgt:
“Een museum is een permanente instelling, niet gericht op het behalen van winst, toegankelijk voor publiek, die ten dienste staat van de samenleving en haar ontwikkeling. Een museum verwerft, behoudt, onderzoekt, presenteert, documenteert en geeft bekendheid aan de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving, voor doeleinden van studie, educatie en genoegen.”

Dit betekent dus dat een museum meer is dan alleen een gebouw met kunst. Het is een plek waar geschiedenis tot leven komt.

Genieten van wat je ziet

Vaak hoor ik dat je kunstgeschiedenis moet hebben gestudeerd om kunst te kunnen begrijpen. Ik heb toevallig iets met kunstgeschiedenis gedaan, maar ik vind niet dat je het nodig hebt. Voor mij gaat het om genieten van wat je ziet. Nieuwe verhalen ontdekken door middel van tentoonstellingen. En je verwonderen over het vakmanschap. Wat maakt een kunstwerk in je los als je ernaar kijkt? Dat vind ik belangrijk. Daarom kan ik intens genieten van de tekeningen van Anton Pieck, minuten lang opgaan in het spel van licht en donker van Rembrandt en iedere penseelstreek volgen van Vincent van Gogh die dan in een mooie krul verdwijnt in de achtergrond…

Geschiedenis komt tot leven

Wat ik vooral heel tof vind van musea is dat de geschiedenis tot leven komt. Aan de hand van kunstwerken kun je namelijk verhalen vertellen over de liefde, het leven in een bepaalde tijd en over oorlogen. Door tentoonstellingen samen te stellen van schilderijen, standbeelden, videobeelden, geluiden en installaties kun je heel veel vertellen over hoe het vroeger was. Hierdoor leren we meer over bijvoorbeeld de middeleeuwen, de Renaissance, Egyptenaren en het mysterieuze Oosten.

Heel veel verschillende musea

De meeste mensen denken bij het woord Museum al snel aan het Rijksmuseum waar in grote zalen allerlei schilderijen hangen om naar te kijken. Maar wist je dat er heel veel verschillende musea zijn? Zo zijn er musea die vooral historische objecten tentoonstellen, zoals het Rijksmuseum van Oudheden. Maar er zijn ook musea die oude ambachten belichten (Oude Ambachten & Speelgoedmuseum), zich richten op één kunstenaar (zoals het Anton Pieck Museum en Van Gogh Museum), musea die kijken naar de geschiedenis van de luchtvaart (Aviodrome) of onze militaire historie (Nationaal Militair Museum). Er zijn musea die diverse onderdelen van de Tweede Wereldoorlog belichten (Anne Frank Huis, Airborne Museum), zich richten op kinderen (nijntje museum) of een bijzondere verzameling (Cameramuseum, Theepottenmuseum). En wat dacht je van musea die zich richten op een bevolkingsgroep (Joods Historisch Museum), een buurt (Volksbuurtmuseum) of de natuur (Naturalis). Er zijn openluchtmusea waar vroeger tot leven komt en je door oude huisjes struint en verborgen pareltjes die je even moet zoeken. Op de website van de Museumvereniging en Museumkaart vind je nog veel meer bijzondere musea. Wellicht zit er iets van je gading bij.

Smaken verschillen

Waar ik hou van oudere werken, zijn er ook mensen die helemaal lyrisch worden van een blauw vlak. En dat maakt kunst zo mooi; smaken verschillen en er is voor iedere smaak een kunstwerk te vinden. Gelukkig maar, want anders zou het fenomeen kunst zomaar kunnen verdwijnen. Het fijne aan al die verschillende interesses is dus ook waarom we zoveel verschillende musea hebben. Dat neemt niet weg dat er mensen zijn die er gewoon niet van houden. En dat is meer dan prima. Maar musea saai? Nee, dat zeker niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.