zaterdag 9 oktober 2021

Elephant Parade: de olifantjes wandelen door Emmen en WILDLANDS

De Elephant Parade is weer in Nederland! Ik ben dol op de paraderende olifantenstandbeelden. De eerste keer dat ik ze heb gezien als parade was op Schiphol, de tweede keer ben ik ervoor naar Delft gegaan en afgelopen week na mijn bezoek aan Viva La Frida! in Assen ben ik doorgereden naar Emmen. Want daar wandelen 25 olifantjes door de stad en paraderen er 9 in Jungola van WILDLANDS. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Gefeliciteerd WILDLANDS!

De Elephant Parade in Emmen maakt onderdeel uit van het verjaardagsfeest van WILDLANDS Adventure Zoo. De dierentuin viert namelijk haar 5 jarig bestaan. Tien jaar geleden wandelden er ook al olifantjes door de Vlinderstad, dus het was wel weer eens tijd voor een kleurrijke, artistieke optocht. Ter ere van de verjaardag van WILDLANDS lopen er 9 olifantjes door Jungola en dan vooral rondom de olifantenvallei. De perfecte plek toch om de beelden te bewonderen. Buiten bij de poort van WILDLANDS zit een perfecte paradeolifant: deze is namelijk beschildert met de plattegrond van het dierenpark.


Parade door de stad

Ik heb beide routes gewandeld. Eerst door Jungola en daarna door Emmen zelf. De route brengt je door de hele stad. Sommige olifantjes moet je even zoeken (er staat er namelijk eentje op een terras), maar anderen staan kleurrijk op je te wachten. Een paar olifanten kende ik al van voorgaande parades, anderen waren compleet nieuw. Echt genieten dus! In het winkelcentrum van Emmen is een pop-up store van WILDLANDS te vinden waar ook een speciale WILDLANDS olifant staat. Bovendien staan er 9 van de 25 olifanten in de stad in het Rensenpark. Het Rensenpark is het nieuwe stadspark, wat is aangelegd in het voormalig Noorderdierenpark Emmen. Heel bijzonder om daar weer eens doorheen te lopen – en er dan ook nog olifantjes te kunnen zien.


De Elephant Parade: kunst voor het goede doel

De Elephant Parade is meer dan alleen een openbare kunstroute. Het is ontstaan uit de liefde voor de olifanten in Thailand en dan vooral uit de liefde voor een bijzonder babyolifantje genaamd Mosha. Mosha woont in het olifantenhospitaal Friends of the Asian Elephant in Lampang, Noord-Thailand. Hier ontmoette Marc en Mike Spits haar en ze waren direct verliefd en onder de indruk. Mosha mist namelijk een onderbeen, omdat ze op een landmijn was gestapt. Ze was toen 7 maanden oud en liep met een prothese. Maar ja, Mosha zou gaan groeien en zo een prothese moet dan geregeld vervangen worden. Marc en Mike wilden heel graag iets voor haar – en de andere olifanten – doen. En zo is de Elephant Parade geboren. De standbeelden zijn ter grootte van een babyolifant en er loopt altijd een fantje mee met een gipsenpootje voor Mosha. Inmiddels is Mosha een grote, gezonde, speelse dame die met haar prothese van het leven geniet. De parades worden wereldwijd georganiseerd en trekken veel bezoekers. Er is altijd een winkel bij waar je handgeschilderde olifantenbeeldjes kan kopen. 20% van de opbrengsten gaan naar het hospitaal en Mosha, zodat ze kan blijven genieten van haar leven.


Olifantenparades in Nederland

De Elephant Parade in Emmen en WILDLANDS is te bezoeken tot en met 24 oktober 2021. Ondertussen lopen verdeeld over Twente nog eens 70 olifantjes te paraderen en die zijn te bewonderen tot en met 31 oktober. Je vindt ze in Ootmarsum, Denekamp, Losser, Oldenzaal en Tubbergen. Voor meer informatie kijk je op WILDLANDS.nl en ElephantParade.com.



Lees ook…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.