vrijdag 29 oktober 2021

Last Man Standing: sta op voor de geestelijke gezondheid

Kom op 30 oktober ook naar Museum MORE en sta voor geestelijke gezondheid. Het museum doet mee aan de landelijke actie Last Man Standing. Tijdens dit evenement gaan honderden deelnemers door heel Nederland 3 uur lang op een verhoging staan. Hiermee vragen zij aandacht voor het belang van de geestelijke gezondheid. Het museum doet hier aan mee, want de mentale kwetsbaarheid van de mens moet bespreekbaar gemaakt worden – en blijven. Museum MORE heeft collegamusea ook opgeroepen mee te doen, want een museumbezoek is niet alleen inspirerend, kunst kijken is tevens een medicijn voor ons brein. (foto's: Museum MORE)

Tekenen uit mededogen

Dat het museum meedoet heeft nog een andere, maar geen onbelangrijke, reden. In Museum MORE geniet je namelijk tot en met 9 januari 2022 van de bijzondere tentoonstelling ‘Jan van Herwijnen | Tekenen uit mededogen. Een eeuw geleden tekende Jan van Herwijnen (1889-1965) in negen maanden tijd 32 levensgrote, indringende portretten van psychiatrische patiënten in het Willem Arntsz Huis in Utrecht. In 1918-1919 reisde de kunstenaar voortdurend op en neer van zijn woonplaats Amsterdam naar de bewoners van dit 'gesticht' om de zware opdracht die hij zichzelf gesteld had te volbrengen. Jan was zelf nog maar nauwelijks hersteld van een zenuwinzinking en brak artistiek door met deze unieke reeks tekeningen die de mens achter de patiënt toont. Jan zei zelf hier in 1963 over: ‘Je moet niet tegen ze praten, maar wel een zooitje liefde vanuit je donder op ze sodemieteren.’

Activiteiten rondom Last Man Standing

Rondom de actie Last Man Standing organiseert het museum verschillende activiteiten. Het staan op een verhoging zal plaatsvinden van 12.00 tot 15.00 uur. Schrijver Daan Heerma van Voss leest voor uit zijn succesvolle boek ‘De Bange Mens’. ‘Angstige mensen zijn niet een klein groepje in de marge. Angst is een eigenschap die we allemaal bezitten,’ vertelt Daan. In zijn boek gaat hij op zoek naar de bron van zijn angst. Volg de lezing ‘Waanzin in de kunst’ door kunsthistoricus Laura Prins over de verbeelding van psychiatrische patiënten in de kunst door de eeuwen heen, van anonieme portretten (zoals die van Jan van Herwijnen) tot beeltenissen van beroemde kunstenaars en dichters die opgenomen werden in een inrichting. Of werk tijdens het staan aan je eigen mentale (en lichamelijke) gezondheid met yogacoach Nicky. We doen een aantal oefeningen om het lijf soepel te houden. Ellen van Slagmaat en conservator Marieke Jooren van Museum MORE geven korte flitscolleges over Van Herwijnens portretten, de stand van psychiatrie een eeuw geleden en ze lezen voor uit de autobiografische roman ‘Krankzinnigen’ van Fré Dommisse. Kortom; er is genoeg te doen!

Sta ook op voor mentale gezondheid

Wil je meedoen in Museum MORE? Je kan je aanmelden via de website MuseumMORE.nl. Hier vind je ook alle voorwaarden voor deelname en natuurlijk tickets voor de tentoonstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.