donderdag 7 oktober 2021

Viva la Frida! in het Drents Museum

Frida Kahlo. Als je haar van naam niet kent, dan ken je haar gezicht vast wel. Deze kunstenares en powervrouw prijkt op posters, sokken, tassen en in haar eigen schilderijen als een echte selfie queen. Ze is een icoon voor velen tijdens haar leven en nu ver daarna nog steeds. Het Drents Museum is trots dat ze een tentoonstelling over haar hebben samengesteld. En terecht, want wat een schitterende, ontroerende en inspirerende tentoonstelling is het geworden! Het is namelijk voor het eerst dat naast haar tekeningen en schilderijen er persoonlijke bezittingen van haar en haar man Diego Rivera te zien zijn uit La Casa Azul (het blauwe huis). Hierdoor leer je Frida nog beter kennen en begrijpen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Frida in het kort

Voordat de tentoonstelling begint kun je in een filmzaal eerst genieten van een acht minuten durende film over Frida Kahlo. In die acht minuten komt haar leven in het kort voorbij. Belangrijk hierbij is haar relatie met Diego Rivera, haar familie, het zware busongeluk waar ze blijvend letsel aan overhield, haar miskramen en natuurlijk haar stijl en kunst. Ze nam geen blad voor de mond, iets wat bijzonder was in de tijd waarin zij leefde. Ze werd op 6 juli 1907 in Coyoacán geboren en is daar gestorven op 13 juli 1954. Ze hield van de Mexicaanse roots van haar moeder en droeg dat al snel uit in haar kleding en haarstijl. Ze hield van haar vader die fotograaf was en diverse portretten van zijn dochter heeft gemaakt. Ze stond voor diversiteit en inclusiviteit, voor liefde, rebelsheid en jezelf kunnen zijn. Maar ook voor doorzettingsvermogen. Want tot op het eind van haar leven heeft ze geschilderd, zelfs plat op haar rug vanuit bed. Frida was een bijzonder mens en daardoor nog steeds een voorbeeld voor velen.

Persoonlijke bezittingen & kunstwerken

Wist je dat de persoonlijke bezittingen van Frida en haar man pas sinds 2004 zijn ‘gevonden’? Na het overlijden van Frida heeft Diego al haar persoonlijke spulletjes in de badkamer van La Casa Azul opgesloten. Hij gaf de sleutel aan goede vriendin en erfgename Dolores Olmedo (1908-2002) en vroeg haar vijftien jaar na zijn dood de kamers te openen. Diego overleed in 1957, maar Dolores kon het niet opbrengen om de spulletjes uit hun opslagruimte te halen. Dolores zette zich sowieso al in voor het behoud van Mexicaanse kunst en samen met Diego kocht zij verschillende werken van Frida aan, welke nu in het Museo Dolores Olmedo te zien zijn. Pas nadat zij was overleden in 2002 zijn de kamers in La Casa Azul geopend. En dat leverde een schat aan foto’s, beschilderde korsetten, kleding, sieraden en andere persoonlijke spulletjes op. Hierdoor ontdekte men pas echt hoe kleurrijk Frida Kahlo eigenlijk was. Haar persoonlijke spulletjes zijn te bewonderen in het Museo Frida Kahlo (voorheen La Casa Azul). En nu dus samen voor de allereerste keer met de kunstwerken en beroemde foto’s uit het Museo Dolores Olmedo in Assen!


Leven en kunst van Frida Kahlo

De tentoonstellingszalen zijn net zo blauw als het huis waar Frida is opgegroeid en gestorven. Je begint bij haar roots en haar ouders en wordt langzaam door het leven van Frida geloodst. Aan de hand van prachtige foto’s, brieven, tekeningen, schilderijen en bidprentjes ontdek je alles over Frida haar leven. Er is zelfs een filmpje van haar te zien. Doordat je meer leert over wie ze was en hoe ze in het leven stond, begrijp je haar schilderijen en symboliek ook een stuk beter. Zelf vond ik haar korsetten en prothese zeer indrukwekkend. Zelfs haar medisch dossier ligt tentoongesteld. Dichter bij Frida Kahlo kan je echt niet komen.



Frida in Assen

Frida leeft in Assen! Banieren, vlaggetjes, standbeelden en muurschilderingen dragen de komende tijd haar gezicht. Fridamania noemen ze het, maar volgens mij wordt ze omarmd door iedereen. En zeg nu zelf, zo aan kleurrijke, powervrouw mag toch in het straatbeeld niet ontbreken? Als je Assen met de auto bezoekt, kom je haar al overal tegen. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer. Het Drents Museum is met beide overigens goed te bereiken.



Om allemaal extra te kunnen genieten van Viva la Frida! is het Drents Museum dagelijks geopend, dus ook op maandag, van 8 oktober tot en met 27 maart 2022. Iedere dag geniet je er van 10.00 tot 18.00 uur van al het moois wat het museum te bieden heeft. Op vrijdag kun je het Drents Museum zelfs van 10.00 tot 22.00 uur bezoeken. Een tijdslot reserveren is verplicht. Voor meer informatie over het Drents Museum, Viva la Frida!, de vaste collectie en de andere tentoonstellingen kijk je op DrentsMuseum.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.