woensdag 29 september 2021

Schrijfcoachtip Genres

Als je gaat schrijven, is het altijd goed om gewoon te beginnen en niet te veel na te denken over het genre waarin je je verhaal schrijft. Genres zijn er eigenlijk vooral om aan te geven waar je verhaal bij zou horen, mocht het in de bibliotheek of boekwinkel terecht komen. Soms komt het genre vanzelf, omdat je een misdaadverhaal gaat schrijven. Soms bedenk je je pas later dat je in het genre Roman bezig bent. Ieder genre heeft zo zijn regels (die je uiteraard mag doorbreken of combineren) waaraan een dergelijk verhaal moet voldoen. In dit artikel zet ik een aantal populaire genres uiteen, met de daarbij behorende verwachtingspatronen van lezers. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Avonturenroman

Ga mee op avontuur in een avonturenroman. Bezoek exotische bestemmingen, ontdek een schat of beklim een berg. Of allemaal! In een avonturenroman ga je met de hoofdpersoon op een hachelijke tocht vol gevaar en uitdaging. Een avonturenroman kan in het heden, verleden en in de toekomst afspelen.

Zeeroman

Wellicht een wat ouder genre, nu we minder op zee vertoeven. Een zeeroman is avontuurlijk en vertelt het verhaal van zeehelden, piraten en verwoestende stormen op zee. Een zeeroman kun je combineren met een avonturenroman, maar ook met science fiction…

Detective & Misdaad

Wie houdt er niet van een goed misdaadverhaal? Detectives en misdaadverhalen draaien altijd om het oplossen van een moord, diefstal of een andere misdaad (cybercrime bijvoorbeeld). De hoofdpersoon – meestal een politierechercheur of detective – onderzoekt wie de dader kan zijn. Samen met hem of haar kom je er langzaam achter hoe de vork in de steel zit en wordt (hopelijk) de dader gepakt. Dit zijn altijd spannende verhalen, waarbij de hoofdpersoon soms ook in de problemen komt.

Thriller & Horror

Een superspannend boek waarbij je je adem in houdt tijdens het lezen – omdat het zooo spannend is – is de thriller. In thrillers wordt het randje opgezocht met waanzin en angst. Bij horror stappen we vaak over dat randje heen en kunnen demonen en enge clowns je het leven zuur maken. Thrillers en horrors hoeven niet altijd goed af te lopen voor de hoofdpersonen. Wel levert het vele angstige momenten en gevechten op… Duistere kelders, donkere bossen, verlaten steegjes en afgelegen hutjes doen het in deze genres erg goed.

Fantasy

Laat je fantasie de vrije loop en stap in de wereld van fantasy. Orks, trollen, elfen, mensen, fenrirs en draken mogen allemaal de revue passeren. Fantasy verhalen kunnen alle kenmerken van een avonturenroman hebben, maar omdat de setting en de karakters uit een fantasierijke wereld komen, valt het onder fantasy. Binnen dit genre mag je veel mooie elementen zelf bedenken.

Fabels & Sprookjes

Toegeschreven als verhalen voor kinderen, maar van oorsprong zo niet bedoeld zijn fabels en sprookjes. Net als in het fantasy genre mag er in fabels en sprookjes vrij omgegaan worden met decor en personages. In fabels spelen dieren de hoofdrol die zich menselijk gedragen. In sprookjes kom je met gemak pratende wolven en geitjes tegen, gemengd met heksen, prinsen en prinsessen, betoverde voorwerpen, dwergen en meer. Fabels en sprookjes zijn moraliserende verhalen. Het moraal van het verhaal moet altijd duidelijk zijn.

Science Fiction

Hoe ziet de toekomst eruit? Gaan we dan op reis in ruimteschepen, zoals we nu in de trein stappen? Bij science fiction mag veel, maar het moet wel wetenschappelijk kloppen. Dat is de charme van dit genre. Daarnaast kan science fiction een avonturenroman zijn, maar ook een zeeroman (varen door de ruimte) of zelfs een detective zijn.

Liefdesverhaal

Dat lijkt mij duidelijk: het liefdesverhaal! De romantiek mag er hierbij vanaf spatten. Maak er een romcom van met een dosis humor of juist een tragische liefdesverhaal waarbij het koppel door omstandigheden toch niet bij elkaar komt… Wil je het uitbreiden met zinnenprikkelende scènes, dan kom je uit in het erotisch liefdesgenre. Liefde en een beetje erotiek mag je natuurlijk altijd in je verhalen laten voorkomen. Ook een zeeheld of een boself heeft een beetje liefde nodig.

Bildungsroman

In een verhaal maakt een persoon vaak een ontwikkeling mee. Bij een Bildungsroman staat deze ontwikkeling echt centraal. Hierbij volgen we het personage in zijn ontwikkeling van jeugd naar volwassene – en alle obstakels die daarbij worden tegengekomen. ‘De Avonden’ van Gerard Reve en ‘Karakter’ van Ferdinand Bordewijk zijn hier uitstekende voorbeelden van.

Familie roman

Een verhaal waarin meerdere generaties worden belicht heet een familie roman. In een familie roman worden de beslommeringen van een heel gezin onder de loep genomen, maar ook verschillende generaties belicht. Dit vormen vaak epische verhalen met meerdere perspectieven die een inkijkje geven in het wel en wee van een familie.

Streekroman

Zoals de naam al aangeeft speelt een streekroman af in een bepaalde streek. Dit kan in een provincie zijn, maar ook in een stad of zelfs in een wijk. Het belangrijkste van een streekroman is dat het herkenbaar is voor de mensen die echt uit die streek komen. Het moet een herkenning zijn.

Historische roman

Uiteraard kan een historische roman spannend zijn, romantisch of juist heel avontuurlijk. Het kenmerk van de historische roman is dat het gaat over een historische gebeurtenis die echt heeft plaats gevonden. Daarbinnen heb je natuurlijk de vrijheid om het verhaal te romantiseren (dus te beschrijven voor je boek). Bij een historische roman moet alles kloppen qua kleding, voedsel, decor en geur. Zo komt de geschiedenis namelijk tot leven. Binnen dit genre zijn verschillende subgenres te vinden, zoals de oorlogsroman en de zeeroman.

Psychologische roman

Spannend en ingewikkeld is de psychologische roman. De nadruk ligt hier echt op hoe de hoofdpersoon zich voelt en denkt over de wereld. De innerlijke wereld is belangrijker dan de wereld buiten het hoofdpersonage. Er is een soort psychoanalyse aan de gang waarom een personage handelt zoals die doet.

Reisverhaal

Het hoeft geen avontuur te worden om eens lekker op reis te gaan. Een reisverhaal neemt je mee naar nieuwe plaatsen in de wereld. Hier hoeven geen spannende dingen te gebeuren, de beschrijvingen van de reis en hoe het personage zich daarbij ontwikkelt is belangrijker. Overigens kan het reisverhaal ook het decor zijn voor een bildungsroman of een familie roman.

Combineren voor alle leeftijden

Ieder genre is toepasbaar op verschillende leeftijden (behalve het erotisch liefdesverhaal dan). Je kan best thrillers schrijven voor kinderen en een historisch roman voor jongeren. Sprookjes zijn net zo goed voor volwassenen als voor kinderen. Het enige wat je hoeft te doen is de taal aan te passen naar dat van je lezer. Combineer ook gerust genres met elkaar. Typerende trekjes van het ene genre, passen wellicht ook met gemak in een ander genre. Kan een psychologische roman niet ook een misdaadboek zijn? En is de kapitein van een ruimteschip niet bijna hetzelfde als de kapitein op volle zee? En wellicht kan de familie roman zich afspelen in een bepaalde streek.

Ontdek de verschillende genres

Er zijn nog veel meer genres te vinden dan de hierboven genoemde. Loop maar eens een boekwinkel of bibliotheek binnen en je ontdekt ze allemaal. Het is goed om verhalen in het genre waarin je schrijft te lezen. Niet om te kopiëren, maar ter inspiratie. Zo ontdek je ook de kenmerken die het genre typeren en waar je je een beetje aan kan houden tijdens het schrijven van je verhaal. Maar vergeet niet dat je mag combineren, veranderen en vernieuwen. Een detective hoeft echt niet altijd met een vergrootglas rond te lopen als hij een smartphone heeft. En een wolf mag ook wel eens de held zijn in een sprookje. Schrijf je eigen verhaal en maak er iets moois van. Heb je daar hulp bij nodig? Je mag mij voor een schrijfcoachsessie altijd benaderen: berry.denijs@gmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.