woensdag 5 oktober 2022

Writing Berries’ Boekenweek | De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie

Vincent van Gogh is een van die kunstenaars die nog steeds heel veel mensen weet te inspireren in alle leeftijdsgroepen. Kinderen zijn dol op Vincent. Zijn kleurrijke kunst trekt hen aan en zijn eigen kijk op de wereld past perfect bij de fantasiewereld van kinderen. Vincent heeft een bijzonder leven gehad, waarvan hij zijn broer op de hoogte hield door middel van brieven. Zijn bijzondere leven is nu samengebracht in een prachtige, rijk geïllustreerde atlas, speciaal voor kinderen. Een perfect boek om op de start van de Kinderboekenweek meer over te vertellen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Boekgegevens

Titel: De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie
Auteur: Nienke Denekamp en René van Blerk
Illustrator: Geert Gratama
Uitgeverij: Rubinstein
Uitvoering: Hardcover
Bladzijdes: 160
Prijs: € 24,99 (vanaf 1 januari 2023)
Verkrijgbaar via: boekhandel, museumwinkel Van Gogh Museum en de webshop

Reizen door Europa

Vincent hield van reizen. Hij werd in 1853 geboren in Zundert en verhuisde op 11-jarige leeftijd naar Zevenbergen. Daarna ging hij naar Tilburg, bezocht Den Haag, trok naar Londen, Parijs en belandde via Engeland wederom in Nederland en wel in Dordrecht. Hij zag Amsterdam, Borinage, Brussel, Etten, Drenthe, Nuenen, Antwerpen en Arles. Vincent was reislustig en haalde inspiratie uit zijn reizen. Dat reizen in die tijd was best nog wel een dingetje, want zo makkelijk reisde je niet van A naar B. Of in Vincents geval van Z (Zundert) naar A (Auvers-sur-Oise). Die reizen vormden vaak de inspiratiebron voor Vincent, die graag – zo staat in het boek – als kind zijnde over de heide en door de bossen zwierf dan met andere kinderen speelde. De natuur speelde een grote rol in zijn leven – waarschijnlijk dankzij zijn moeder. De plaatsen waar hij woonde vormen de basis van de atlas.

Kroniek over Vincent

De atlas vertelt niet alleen over de schilderijen die Vincent maakte; het vertelt vooral over zijn leven. Waar hij woonde en op school zat. Maar ook wat hij dus het liefste deed in zijn vrije tijd en hoe hij zijn eerste treinreis maakte. Waar werkte hij en hoe werd hij eigenlijk kunstschilder? Alles komt aan bod en dat allemaal op een luchtige, leuke verteltoon, zodat kinderen echt door willen lezen. Zo leer je meer over de persoon Vincent en over de kunstschilder.

Foto’s, illustraties en schilderijen

Om echt het gevoel te geven dat je in het leven van Vincent duikt, zijn er heel veel historische foto’s gebruikt. Deze laten zien hoe gebouwen, mensen en de natuur er in die tijd uitzag. De mooie illustraties geven het boek een beetje humor en vullen de gaten op van bijvoorbeeld foto’s. Zelf ben ik zeer gecharmeerd van de landkaarten. Hierdoor weet je precies waar je bent en maakt het levensverhaal van Vincent van Gogh extra tastbaar. Uiteraard zijn er ook veel afbeeldingen van schilderijen en tekeningen van Vincent zelf te vinden in het boek. Ze illustreren daarmee ook de verschillende levensverhalen. De combinatie van afbeeldingen, foto’s en tekeningen maken het boek voor kinderen extra aantrekkelijk en speels.

Prachtig boek

De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie is geschikt voor kinderen van rond de 9 jaar oud. Maar ook oudere kinderen en volwassenen zullen smullen van dit boek. Aan de hand van de afbeeldingen, korte, speelse teksten en vrolijke illustraties worden kinderen vanzelf het verhaal van Vincent in gezogen. En wie weet herkennen kinderen zichzelf wel in Vincent. In 2015 verscheen er een atlas voor volwassenen, maar uiteraard mag je al volwassene ook de junioreditie lezen. Ik vind het zelf een prachtig boek, omdat het niet alleen over de fysieke reis van Vincent gaat, maar ook over zijn geestelijke ontwikkeling én over de negentiende eeuw zelf. De wereld was in die tijd namelijk volop in beweging en dat had ook zo zijn weerslag op de kunstenaar. Al deze componenten zorgen ervoor dat je de werken van Vincent nog meer gaat waarderen. Een echte aanrader!

🎨Kijk voor meer informatie ook op Rubinstein.nl en VanGoghMuseum.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.