maandag 3 december 2018

Schrijftips voor het Sinterklaasgedicht

Hoewel Sinterklaas afgelopen weekend al veel huishoudens heeft aangedaan, is de goede man nog lang niet klaar met het uitdelen van cadeautjes. Pakjesavond is immers aankomende woensdag pas. En ook het weekend na Sinterklaas zullen er nog veel cadeaus worden uitgepakt en gedichten worden voorgelezen. Het schrijven van een Sinterklaasgedicht is niet voor iedereen even gemakkelijk. Waar de een de ene na de andere zin uit de pen laat vloeien, zit een ander uren naar het papier te staren. Je kan dan het werk uit handen geven (lees daar meer over op writingberries.nl). Wil je toch liever zelf aan de slag? Lees dan hier verder, want vandaag geef ik een paar schrijftips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sint zat te denken…

Eén van de meest gebruikte openingszinnen van een Sinterklaasgedicht is ‘Sint zat te denken’ gevolgd door ‘Wat hij jou zou schenken’. Een cliché wellicht, maar als je niet precies weet waar te beginnen, is deze klassieker een goede opening. Het is ook leuk om te beginnen met een paar regels van een Sinterklaasliedje. Bijvoorbeeld: ‘Sinterklaas Kapoen, deed een cadeautje in je schoen’.

Schrijf op wat je wil vertellen

Het leuke aan een Sinterklaasgedicht is dat je iets leuks over degene waar het cadeau voor is kan vertellen. Het behalen van een zwemdiploma, hoe het gaat op school, een promotie op het werk of het plannen van een mooie reis… alles kan eigenlijk. Natuurlijk mag een Sinterklaasgedicht ook een beetje plagen. Vertel over een klunzig moment bijvoorbeeld. Wat je ook wil vertellen over die persoon, schrijf je eerst met steekwoorden op. En maak er dan rijmpjes van, van twee tot vier zinnen. Bijvoorbeeld:
Sint zat te denken
Wat hij jou zou schenken
Maar eerst dacht hij even na
Over jouw behaalde zwemdiploma
Schoolslag, rugslag, lekker drijven
Jij wil wel uren in het zwembad blijven


Hou het simpel

Een Sinterklaasgedicht is voor sommigen een obstakel tussen het openmaken van het cadeau. Hou het daarom simpel. Ga geen moeilijke woorden gebruiken of te lange zinnen maken. Lees ook zo nu en dan je geschreven gedicht hardop voor. Dan merk je meteen of het lekker loopt.

Maak rijmwoorden lijstjes

O jee, wat rijmt er ook weer op ‘krijgen’? Soms ben je lekker bezig, maar loop je toch helemaal vast op een rijmwoord. Pak dan een extra kladblok en schrijf daar wat rijmwoorden onder elkaar op. Soms ga ik gewoon het alfabet af. Dat levert een boel onzin op, maar soms ook net dat woord wat je zocht. En wat ‘krijgen’ betreft? Wat dacht je van rijgen, neigen en zwijgen?

Rond het netjes af

Sinterklaasgedichten zijn kleine verhaaltjes op rijm. Je begint met een opening, je vertelt het verhaal (dit hoeft niet lang te zijn) en dan… hoe eindig je het gedicht? Dat kan natuurlijk op vele manieren. Je kan eindigen met een hint wat er in het pakje zit. Of door te zeggen dat het gedicht nu uit is. Haal bijvoorbeeld nog een klassieker van de plank: ‘Nu komt er een olifant met een lange snuit en die blaast zomaar dit gedichtje uit’. Of: ‘Hopelijk brengt dit cadeau je veel plezier. Haal het nu maar uit het papier’.

Dank u Sinterklaasje…

Een mooi gedicht maakt voor mij een Sinterklaascadeau helemaal af. Want ook het gedicht zelf is een klein cadeautje waarin iemand een persoonlijke boodschap aan je geeft. Ik hoop dat deze tips je op weg hebben geholpen. Kom je er echt niet uit? De Writing Berries Sinterklaasgedichtenservice is tot en met dinsdag 4 december aan de slag om mooie gedichten te schrijven, maar ook om ze voor je na te lezen (tarief op aanvraag).

Ik wens iedereen alvast een heel fijne Pakjesavond en veel plezier met de laatste hand leggen aan de Sinterklaasgedichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.