vrijdag 23 april 2021

Museumnieuws met 1-aprilgrap, nieuwe tentoonstellingen en een bijzonder lied voor Bob Ross

Nog een paar dagen en dat zit de Nationale Museumweek er weer op. Er is nog heel veel te ontdekken op Museum.nl qua activiteiten en natuurlijk vlogs van Splinter Chabot. Achter gesloten deuren werken de musea verder hard aan de aanstaande beëindiging van de lockdown voor binnen doorstroomlocaties. Wat er allemaal gaande is? Lees snel verder en je ontdekt het vandaag in deze aflevering van Museumnieuws. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1 april!

We zitten bijna aan het einde van de maand, maar de 1-aprilgrap van de Texelse Oudheidkamer mag niet ontbreken vandaag. In het Museumnieuws van 30 maart kon je lezen dat je in de Oudheidkamer kon wonen in de tijd dat deze dicht is. Er zijn veel leuke reacties op gekomen, zelfs een enkele serieuze sollicitatie om er te mogen wonen, maar het was een 1-aprilgrap. De grap had ook een serieuze kant. ‘Met deze grap wilden we de Oudheidkamer in de spotlights zetten en tegelijk aandacht vragen voor het effect van de corona-maatregelen op het museum. De Oudheidkamer is een heel jaar dicht geweest. Traditioneel gaan we op 1 april open voor het nieuwe seizoen, ook dat is nu niet mogelijk. We hopen heel erg dat we in de zomer open zijn. De vrijwilligers staan te springen om weer mensen te kunnen ontvangen,’ aldus Corina Hordijk, artistiek directeur van Stichting Texels Museum en verantwoordelijk voor Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer. Aan de andere kant maakt het ook het bekende woningnoodprobleem op Texel weer eens duidelijk. Voor meer informatie over Stichting Texels Museum kijk je op TexelsMuseum.nl. (foto: Oudheidkamer)

Hugo de Groot in de schijnwerpers

Als kind vond ik het al een bijzonder verhaal: ontsnappen door middel van een boekenkist. Op 22 maart was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1583-1645) die ontsnapping uitvoerde en daardoor Slot Loevestein verliet. Het Slot zelf heeft daarom 2021 uitgeroepen tot Hugo de Groot jaar. In Museum Prinsenhof Delft wordt deze beroemde Delftenaar ook in de schijnwerpers gezet. Onder meer met een tof educatief programma, een mooie film en een museumles. Zodra de coronamaatregelen dat natuurlijk toelaten. Wist je trouwens dat er een boekenkist staat in het museum? Op de website Prinsenhof-Delft.nl/HugodeGroot lees je alles over het geplande programma. Voor meer informatie over het Hugo de Groot jaar ga je naar HugodeGroot.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Museum Prinsenhof Delft)

Nieuwe tentoonstelling geopend achter gesloten deuren in Het Airborne Museum

Achter de schermen is er in het Airborne Museum hard gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling ‘De Connectie: onze objecten, hun verhaal’. De tentoonstelling vertelt de verhalen achter bijzondere voorwerpen die de collectie van het museum rijk is. Deze persoonlijke verhalen worden groots uitgelicht. Een connectie vinden is in deze tijd ook heel belangrijk, want door COVID-19 zitten we veel meer op afstand en moet je creatief zijn om elkaar toch ergens te ontmoeten. Voor 'De Connectie' zijn een aantal gastconservatoren die het museum een warm hart toedragen gevraagd om hun verhalen te delen. Met welke stukken uit de collectie voelen zij deze connectie met de geschiedenis van de Slag om Arnhem het sterkst? Dit toont 'De Connectie: onze objecten, hun verhaal'. De gastconservatoren zijn Ad van Liempt, journalist en programmamaker; Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem; Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie; Geert Jonker, kapitein bij de Bergings- en identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht; Ilse Janssen, soldaat bij 11 Luchtmobiele Brigade; Jelle Vos, basisschoolleerling op de Mariënbornschool; Julot Hulsebos, kinderburgemeester van de gemeente Renkum; Ron Smits, brigadegeneraal en commandant van 11 Luchtmobiele Brigade en Ronnie Weijers, directeur-bestuurder van het Airborne Museum. Meer weten over deze bijzondere tentoonstelling? Kijk op Airbornemuseum.nl. (foto: Airborne Museum)

Primeur: eerste digitale interactieve geur- en kijk-rondleiding in Mauritshuis

De tentoonstelling Vervlogen – Geuren in Kleuren heeft een bijzonder aspect: geur. Nu is het moeilijk om de geuren van de tentoonstelling door het scherm van je computer of tablet heen te ruiken… Maar daar heeft het Mauritshuis iets op gevonden: een geurbox. Voor liefhebbers die de allereerste digitale interactieve geur- en kijk-rondleiding willen volgen, zijn er vier geuren van de tentoonstelling te koop via de webshop van het museum. Zo kun je thuis de rondleiding bekijken en ruiken! Tijdens de rondleiding interviewt culinair journalist Joël Broekaert samensteller van de tentoonstelling Mauritshuis-conservator Ariane van Suchtelen. In de geurbox, in samenwerking met NN Group ontwikkelt, vind je vier geuren samengesteld door IFF (International Flavors and Fragrances) die elk bij een schilderij horen. Ontdek de stank van de grachten in de 17de eeuw, het winterparfum uit een pomander, de geur van de kruidenierswinkel en van de Hollandse Bleekvelden. De exclusieve box is te bestellen via Mauritshuis.nl/vervlogen en kost € 20,- (exclusief verzendkosten). In de box vind je ook een QR code waarmee je op een afgeschermde omgeving van Youtube de rondleiding kan bekijken. (foto: Mauritshuis)

Binnenkort in Museum Het Valkhof: Bloed en Honing

Bloed en Honing, reizen door de periferie van Europa zal na de lockdown tot en met 29 augustus te zien zijn in Museum Het Valkhof. Het bestaat uit schitterende foto’s gemaakt door documentair fotograaf Nicole Segers die al bijna twintig jaar met journalistiek schrijver Irene van der Linde door de buitenste rand van Europa trekt. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast en laten zien hoe men daar leeft. Nicole (Nijmeegse) en Irene vertellen de verhalen van de Balkan in het boek Bloed en Honing (Boom Uitgevers). De beelden spreken boekdelen en zullen in de tentoonstelling laten zien hoe de stemming in Europa in twintig jaar tijd is omgeslagen. (foto: detail Kade aan de Adriatische kust op het eiland Rab, Kroatië, 2012/Nicole Segers)
Overigens verlengd Museum Het Valkhof de tentoonstelling De Pest tot ten minste 11 juli aanstaande en zal het museum na de lockdown ook tijdelijk open zijn op maandag.

Muzikale ode aan Bob Ross door Rowwen Hèze

Rowwen Hèze, de Limburgse band bekend van ‘Bestel mar’ en ‘Henk is een lollige vent’, heeft een ode geschreven aan niemand minder dan Bob Ross! In de ballade genaamd ‘De berge van Bob’ zingt zanger Jack Poels Bob toe dat we hem en zijn zachte stem nodig hebben. Nu waarschijnlijk meer dan ooit. Via Bob Ross vonden Museum MORE en Rowwen Hèze elkaar, per ongeluk. Een Happy accident zou Bob zeggen. ‘De berge van Bob’ is te beluisteren op Spotify en gaat deel uit maken van het nieuwe album ‘Onderaan beginne’ van de Limburgse band. De tentoonstelling ‘Happy Painting’ in Museum MORE is overigens verlengd tot en met 5 september 2021. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op MuseumMORE.nl of lees Bob Ross Happy Painting in Museum MORE. (foto: Rowwen Hèze)

EK Zandsculpturen Zandvoort gaat door

Ondanks de coronabeperkingen heeft de organisatie van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort besloten de wedstrijd door te laten gaan als buitenexpositie. Voor de tiende en laatste keer zal het EK plaatsvinden in Zandvoort en dat wil de badplaats natuurlijk groots vieren. Dit jaar zijn er wederom zes deelnemers, maar vanwege de maatregelen komen deze allemaal uit Nederland, al hebben ze wel allemaal een andere nationaliteit. Het thema dit jaar is ‘Ode aan het landschap’. De kunstenaars mogen dit thema naar eigen inzicht interpreteren en uitwerken in een kunstwerk. Vanaf 3 mei zijn de beeldhouwers aan het werk, op 9 mei wordt de winnaar bekend gemaakt en de zandsculpturen blijven tot en met augustus te bewonderen in Zandvoort. Kijk voor meer informatie op ZandvoortsMuseum.nl. (foto: EK Zandsculpturen Zandvoort)

Arij Pleijsier weer thuis in Museum Vlaardingen

Op 16 april was het de 202e geboortedag van de Vlaardingse kunstenaar Arij Pleijsier (1819-1879). Om hem te eren heeft Museum Vlaardingen de allereerste overzichtstentoonstelling van zijn werk samengesteld, welke te zien zal zijn zodra het museum weer open mag. De tentoonstelling ‘Arij Pleijsier, de terugkeer van een Vlaardings schildertalent’ laat prachtige marinewerken van hem zien, geschilderd in de Romantische stijl. De aanleiding voor deze tentoonstelling is de schenking van een aantal werken van Pleijsier door Trevie B.V. en Stichting Fonds Museum Vlaardingen in de afgelopen twee jaar. Nu zullen voor het eerst alle schenkingen op zaal worden gepresenteerd. Voor de expositie, die zowel een kunsthistorische als een historische insteek heeft, wordt deze eigen collectie aangevuld met schilderijen en objecten uit diverse andere collecties. Kijk op MuseumVlaardingen.nl voor meer informatie. (foto: Museum Vlaardingen)

Vijf objecten Huis van het Boek toegevoegd aan Canon van Nederland

Museum Huis van het Boek in Den Haag is het oudste boekenmuseum van Nederland en vijf objecten uit de collectie zijn nu opgenomen in het netwerk van de Canon van Nederland. In de monumentale Boekzaal van Huis van het Boek ondertekenden Teus Eenkhoorn, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum en initiatiefnemer van het Canonnetwerk, en directeur van Huis van het boek Sandra Bechtholt de samenwerking met de Canon van Nederland. De vijf topstukken worden aan vijf van de vijftig vensters over mensen, gebeurtenissen en voorwerpen toegevoegd. De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant uit 1332 is het eerste stuk voor het venster ‘Hebban olla vogala’ over de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Voor het venster ‘Erasmus’ levert Huis van het boek ook het eerste object; een boek van Plotinus uit de persoonlijke bibliotheek van Erasmus waarin hij zijn eigen naam heeft geschreven. De drie andere objecten maken deel uit van de vensters ‘Karel de Grote’, ‘Max Havelaar’ en ‘Tweede wereldoorlog’. Dit zijn respectievelijk een Evangeliarium uit de tiende eeuw, de eerste Engelse, ongecensureerde vertaling van Max Havelaar van Multatuli en De Blauwe Schuit-uitgave Sabbatsgesänge en de daarvoor gebruikte sjablonen van H.N. Werkman. Voor meer informatie kijk je op HuisvanhetBoek.nl en CanonvanNederland.nl. (foto: Canon van Nederland/Nederlands Openluchtmuseum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.