zaterdag 24 april 2021

Groene nieuwtjes over plastic, de zee, het bos en tuinieren

Afgelopen week was het Earth Day, de dag waarop we eens even extra stilstaan bij het wel en wee van Moeder Aarde. En vooral bij wat wij zelf kunnen doen om de planeet een beetje schoner en leefbaarder te maken. In deze ‘Groene nieuwtjes’ komen verschillende berichtjes voorbij waarmee je de wereld om je heen groener kan maken, maar die ook te maken hebben met plastic afval en meer. Benieuwd naar de groene nieuwtjes? Lees dan snel verder! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Noordzee wordt schoner…

Stichting De Noordzee heeft twintig jaar lang een onderzoek uitgevoerd naar strandafval. En wat blijkt? Er ligt nu 27% minder afval op het strand dan tien jaar geleden. Dat is een heel belangrijke daling. In de periode 2001-2010 zijn er gemiddeld 388 stuks afval per honderd meter aangetroffen, in de periode 2011-2020 daalde het gemiddelde naar 282 stuks afval per honderd meter. Dat is heel wat, maar we zijn er natuurlijk nog niet. De daling is onder meer toe te schrijven aan een verhoogd bewustzijn, politieke wil in combinatie met een goed beleid en opruimacties van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De cijfers van dit onderzoek werden overigens op 18 februari jl. al bekend gemaakt. Het hele rapport vind je op de website van Stichting De Noordzee: Noordzee.nl. (foto: Stichting De Noordzee)

…maar pandemisch afval teistert de oceaan

De plastic troep opruimdienst 4Ocean constateert echter dat mondkapjes en latex handschoenen de oceanen juist meer vervuilen. Vogels en vissen kunnen er ernstig in verstrikt raken – met alle gevolgen van dien. 4Ocean trekt wereldwijd plastic afval uit de oceanen en rivieren – en met succes. Het plastic recyclen ze tot allerlei unieke souvenirs waarmee je de organisatie weer kan steunen. Hiermee ruimen ze heel veel troep op, maar het is natuurlijk beter om ervoor te zorgen dat mondkapjes en handschoentjes niet in het milieu terecht komen. Want ja, ook in papieren mondkapjes zit een beetje plastic verwerkt. 4Ocean adviseert om uitwasbare mondkapjes te gebruiken. Gooi mondkapjes en dergelijke niet op de grond, maar in de vuilnisbak. Kijk op 4Ocean.com en ontdek wat deze kanjers allemaal voor de oceanen doen! (foto: 4Ocean)

SooBluu: badlaken van gerecyclede petflessen

Als je dan toch naar het strand gaat en van recycling houdt, dan is het lichtgewicht badlaken van SooBluu echt iets voor jou. Een collectie prachtige badlakens om jezelf helemaal in te wikkelen na een duik in de blauwe golven. En het allermooiste: het is gemaakt van zo’n 20 gerecyclede petflessen! SooBluu is een Nederlands merk en behoort tot het bedrijf van twee zussen die van zon en strand houden, maar niet van plastic afval. ZusenZomer, zo heet het bedrijf, doneert 5% van de winst aan Local Ocean Conservation in Kenya. Zij zetten zich weer in voor de zeeschildpad. Daarom is er een zeeschildpad in het logo van SooBluu verwerkt. Het strandlaken is overigens heerlijk zacht en absorbeert vocht heel snel. Je kan het heel klein opvouwen en weer in het bijpassende etuitje doen. Zo ben je altijd voorbereid op een dagje strand. Kijk op SooBluu.com voor alle dessins. (foto: SooBluu)

Tuinieren: jong geleerd, is oud gedaan met HEMA

Het belang van groen in de tuin wordt steeds meer onderstreept. Door meer groen in de tuin of op je balkon aan te brengen, krijgen insecten, zoals de bij, meer ruimte en dat is goed voor de aarde. Tuinieren in je eigen (moes)tuin wordt nog leuker met de mooie tuinierspulletjes van HEMA. De Spring Gardening collectie van HEMA biedt allerlei handige gereedschappen om tuin, vensterbank, dakterras en balkon helemaal groen in te richten. En het is nog leuker om dat samen met kinderen te doen. Lekker kliederen met water en modderige handjes krijgen van het planten van zaadjes is niet alleen leuk; het is heel leerzaam. Daarom heeft HEMA voor de allerkleinsten ook eigen tuinierspulletjes ontworpen, waaronder een Grow your own grass beker! Alles is verkrijgbaar bij HEMA en via HEMA.nl. (foto: HEMA)

Creëer je eigen Heuvelrugtuin

Je hoeft niet op de Utrechtse Heuvelrug te wonen om een Heuvelrugtuin te creëren. Er zijn 11 tuincentra op de Utrechtse Heuvelrug die allerlei planten, bloemen en accessoires verkopen voor Jouw Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is voor minimaal 60% voorzien van groen, er wordt gifvrij getuinierd en er is beschutting voor vogels en insecten. Speciaal voor Jouw Heuvelrugtuinen heeft Kwekerij Griffioen Wassenaar in samenwerking met de wilde bloemenzaden leverancier Cruydt Hoeck, een assortiment wilde en inheemse vaste planten ontwikkeld die perfect passen bij de Utrechtse Heuvelrug. Je vindt deze planten en bloemen bij Tuincentrum ’t Vanderhoogt in Soest, Tuincentrum Merkens in Langbroek, Tuincentrum Harkens in Ede, Tuincentrum de Oude Tol in Wageningen, Tuincentrum & Hoveniersbedrijf De Driesprong in Ede, Tuincentrum van Ee in Zeist, Tuincentrum Welkoop in Veenendaal, Tuincentrum Abbing in Zeist, Tuincentra Ranzijn Tuin & Dier in De Bilt en in Amersfoort en bij Kwekerij Groeneveld in Baarn. Op JouwHeuvelrugtuin.nl lees je er nog meer over. Ook doe je hier ideeën op voor je eigen Heuvelrugtuin. (foto: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug)

Koop een boek, plant een boom

Creëer in je eigen Heuvelrugtuin of op het balkon ook een fijn plekje om lekker te kunnen lezen. Op 1 mei start de Maand van het Natuurboek. Een goed moment, aldus Uitgeverij Lemniscaat, om een groen initiatief te starten: koop een boek, plant een boom. In samenwerking met Staatsbosbeheer, boekhandels en jonge lezers in het hele land wordt gestreefd naar het planten van duizenden nieuwe bomen. Zo hopen de partners Nederland samen een stukje groener te maken. Vanaf 1 mei plakken Nederlandse boekhandels speciale stickers op Lemniscaat Natuurlijk!-boeken. Op deze sticker staat een unieke code, waarmee de gelukkige nieuwe eigenaar van het boek zijn of haar naam via KoopeenboekPlanteenboom.nl kan toevoegen aan de lijst met Jonge Bomenplanters. Staatsbosbeheer plant dan uit naam van deze Jonge Bomenplanter een boom. Met dit initiatief hoopt de uitgeverij samen met hun partners Nederland een stukje bosrijker en groener te maken. Bomen zijn daarnaast goed voor de gezondheid, want in een groene omgeving bewegen kinderen meer, zijn ze minder snel vermoeid, ontwikkelen ze beter hun motorische vaardigheden en kunnen ze creatiever spelen. Kijk voor alle deelnemende titels op Lemniscaat.nl. (foto: Uitgeverij Lemniscaat/Staatsbosbeheer)

De boom in bij Klimrijk Brabant

Hieperderpiep Hoera! Klimrijk Brabant bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een nieuwe acht meter hoge klim-attractie genaamd Het Netten Adventure. Ideaal dus om lekker in de buitenlucht te spelen, klimmen en klauteren. Zodra Klimrijk de deuren weer mag openen, kan iedereen vanaf vier jaar zich komen uitleven in de nieuwe attractie. Doordat er overal netten zijn, is het veilig om tot grote hoogte te klimmen. Een zekering of het dragen van een helm is hierdoor niet nodig. Er zijn vier verschillende zones die bereikbaar zijn via speciale nettentunnels. Op de verdiepingen, variërend tussen de zes en acht meter hoogte, kunnen bezoekers onder meer klimmen, klauteren, springen en spelen met grote ballen. Vaste grond is weer te bereiken via drie glijbanen. Eigenlijk was Klimrijk Brabant in 2020 al tien jaar oud geworden, maar de coronamaatregelen deden een uitgebreid feestje in het water vallen. Daarom is Klimrijk Brabant van plan om het jubileum gewoon een jaartje later te vieren. Voor meer informatie kijk je op Klimrijk.nl. (foto: Klimrijk Brabant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.