woensdag 14 april 2021

We Are Animals: dieren in de hoofdrol in Kunsthal Rotterdam

Het gaat helaas nog even duren voor binnenlocaties, zoals musea, weer open mogen. Maar als het dan weer zover is, is het leuk om naar We Are Animals in de Kunsthal van Rotterdam te gaan. De verschillende foto’s, kunstwerken en installaties laten je anders kijken naar dieren én naar jezelf als mens. De tentoonstelling bestaat uit een grote verscheidenheid aan buitengewone dierlijke creaties van ruim dertig hedendaagse kunstenaars. (foto’s: Kunsthal Rotterdam – detail: Paola Pivi, Have you seen me before?, 2008, Courtesy the artist and Perrotin)

Scheve relatie tussen mens en dier

De tentoonstelling belicht op verschillende manieren de relatie die we hebben met (huis)dieren. Het ene is grappig, de ander schrijnend en er wordt ook commentaar geleverd door sommige dieren op hoe wij met hun omgaan. Neem bijvoorbeeld de kattenfilmpjes die we graag doorsturen. In de tentoonstelling is een videocompilatie opgenomen van Cory Arcangel van katten die over pianotoetsen wandelen. Met een kakofonie aan pianogeweld als resultaat natuurlijk. Dat is natuurlijk een grappig iets om te zien. Net als de grote, opgeblazen, suikerzoete foto’s van beroemde internetkatten door Martin Eder die de katten eerder monsterlijk dan lieflijk laten zijn.


Detail: Candida Höfer, Zoologischer Garten Paris II, 1997. Courtesy the artist.

De verering van het dier

Hoewel de kunstenaars ons een spiegel voor willen houden over de machtsverhouding tussen mens en dier, wordt het dierzijn (en het menselijke ervan) ook zeker gevierd in de expositie. Bijvoorbeeld door fabelachtige wezens te creëren. Fabels zijn verhalen waarbij mensen worden geportretteerd als dieren, waarbij een menselijke eigenschap in het dier naar voren wordt gebracht. Dit komt echt tot uiting in de fabelachtig mooie gevederde ijsberen van Paola Pivi. Ze lijken levensecht, maar doen toch echt even dingetjes die meer menselijk dan dierlijk zijn…


Paola Pivi, Have you seen me before?, 2008, Courtesy the artist and Perrotin

Wilde dieren in de hoofdrol

Een derde aspect van de tentoonstelling is het laten zien van wilde dieren die ons soms doen terugdeinzen, maar tegelijkertijd fascineren. Bijzonder is de videoinstallatie van Douglas Gordon waarin een indrukwekkende olifant in allerlei vreemde houdingen beweegt. Heel actueel is het beeld van de wolf van Marc Dion. Hij plaatst dit dier op een bijzonder voetstuk: de ‘Mobile Wilderness Unit’. Dit is een omgekeerde mobiele woning, waar mensen juist de wildernis mee intrekken.


Mark Dion, Mobile Wilderness Unit – Wolf, 2006, Courtesy Georg Kargl Fine Arts. Foto: David Stjernholm

Praktische informatie

In de tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van opgezette dieren. Geen van deze dieren is gedood om onderdeel te worden van de kunstwerken. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met ARKEN Museum for Modern Art in Denemarken en is geïnspireerd op de tentoonstelling ‘Animals in Art’. We Are Animals is te zien tot en met 24 oktober 2021. Voor meer informatie en het programma rondom de tentoonstelling kijk je op Kunsthal.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.