maandag 5 april 2021

Hieperderpiep Hoera: jubilerende uitjes

Hieperderpiep Hoera! Er zijn een aantal uitjes jarig dit jaar! Dat heb je in verschillende afleveringen van Dierentuinnieuws vast wel gelezen. Binnen de coronamaatregelen worden er bij deze uitjes kleine jubileumfeestjes gevierd. Bijvoorbeeld online of met een speciaal cadeautje voor abonneehouders. Op deze tweede Paasdag zet ik drie jubilarissen in het zonnetje en wel Apenheul, Zeehondencentrum Pieterburen en WILDLANDS.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

50 jaar Apenheul

Apenheul is een begrip in Apeldoorn. Het park is gespecialiseerd in apen. Er wonen apen uit allerlei windstreken in zo natuurgetrouw mogelijke verblijven. In de losloopgebieden geniet je van vrij rondlopende aapjes, zoals de ringstaartmaki’s en altijd ondeugende doodskopaapjes. Apenheul viert haar 50 jarig bestaan dit jaar. Dat betekent dat het park in 1971 voor het eerst haar deuren opende. In het begin was het vooral een wandelbos met wat loslopende aapjes, waaronder wolapen en slingerapen. In 1976 verhuisde de eerste gorilla’s naar het park en werd in 1979 voor het eerst een babygorilla in de groep verwelkomd. En dit jaar is de 50ste babygorilla geboren. Door de jaren heen vergroot het park zich en komen er meer apensoorten te wonen. Zo trokken de orang oetans in 1999 in hun nieuwe verblijf in, wordt in 2002 het Apenboompad geopend met kleine apensoorten en kregen de heilige apen van India – de Hanuman Langoeren – een prachtig verblijf in 2014. Daarnaast zit Apenheul niet stil buiten de parkgrenzen. Het heeft een eigen natuurbehoud en educatie fonds, waarmee ze onder meer een koffieplantage beheren. En wist je dat het in 2005 geopende GaiaZOO door Apenheul is ontworpen en gebouwd? Meer weten over Apenheul? Kijk dan op Apenheul.nl.


50 jaar Zeehondencentrum Pieterburen

Het begon met een teiltje in de achtertuin. Daar verzorgde Lenie ’t Hart haar allereerste opvangzeehond net zolang totdat hij weer terug kon naar de Waddenzee. Dat was in 1971. Inmiddels is de opvang uitgegroeid tot het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Nederland en Europa. Marine biologen uit de hele wereld komen graag een kijkje nemen bij de opvang. Het centrum lang bekend gestaan onder de naam Zeehondencrèche Pieterburen. Maar het is natuurlijk veel meer dan een crèche voor zeehonden. Daarom werd een aantal jaar geleden het opvangcentrum omgedoopt tot Zeehondencentrum Pieterburen. Het centrum zet zich in om zeehonden in nood op te vangen, te verzorgen en weer terug te brengen naar de Waddenzee. Zeenhondencentrum Pieterburen heeft een gezellig bezoekerscentrum met souvenirwinkel. De opbrengsten hiervan, zijn uiteraard voor een groot deel voor de verzorging van de zeehonden. Voor de feestelijkheden die het centrum gepland heeft – en toffe limited edition merchandise – kijk je op Zeehondencentrum.nl.


5 jaar WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft nog een tijdje te gaan om een 50-jarig jubileum te kunnen vieren. Het park bestaat sinds maart 5 jaar. Het is de jongste dierentuin van Nederland. WILDLANDS combineert grote verblijven met educatieve shows en attracties. Het belang van de natuur staat hierbij centraal. Tijdens je bezoek aan WILDLANDS maak je een wereldreis, verdeelt over drie werelden: Jungola, Serenga en Nortica. Je reis begint altijd op het Kompasplein. In de 5 jaar dat het park nu bestaat, is er veel veranderd. Zo zijn er nieuwe verblijven gebouwd en nieuwe bewoners gekomen. Er is een Kinderraad van Advies opgericht, waarbij de kinderen actief meedenken over het wel en wee van het park. En er is natuurlijk een Natuurbehoud en Educatie Fonds opgericht om diverse natuurbehoudprojecten te kunnen steunen. Uiteraard heeft WILDLANDS nog mooie plannen voor de toekomst, maar dat zal voor nu nog even tot na corona moeten wachten. Kijk voor de festiviteiten voor het eerste lustrum van het park op WILDLANDS.nl.


Ken jij nog een jarige uitje? Laat het mij weten! Dan kan ik ook die in het zonnetje zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.