maandag 26 april 2021

Goed doel Critically Endangered Socks

Nee, dit is geen doel voor verloren sokken in de wasmand. Critically Endangered Socks is een organisatie die sokken verkoopt voor het goede doel. In dit geval voor projecten om dieren in het wild voor uitsterven te behoeden. Zoals de orang-oetan uit Borneo, de reuzenpanda en de zeeschildpad. Dat zijn nog eens fijne sokken! Critically Endangered Socks is overigens niet de enige die via sokkenverkoop goede doelen steunt. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de te leuke sokken voor het Alzheimer fonds (Alzheimer Socks) en voor Stichting Downsyndroom (Held op Sokken). Deze doelen zullen later in deze rubriek terugkomen. Vandaag kijken we naar sokken voor bedreigde diersoorten. (foto orang-oetan: Berry de Nijs/Writing Berries | foto sokken: Critically Endangerd Socks)

Het begon in Borneo…

Oprichter Dom Desmond reisde zo’n tien jaar geleden af naar Borneo. Hier vind je het oudste regenwoud van de wereld, wat helaas ook het thuis is van zeer ernstig bedreigde diersoorten. Tijdens zijn reis stond hij oog in oog met orang-oetans; een ervaring die hem diep raakte. In 2017 keerde Dom terug naar Borneo, maar dat was niet zo fijn en mooi als zijn eerste bezoek; het eiland waar hij verliefd op was geworden, was slachtoffer van de palmolie-industrie en illegale houtkap geworden. Hartverscheurend om te zien. Toch putte Dom hoop aan een ontmoeting met een van de vrijwilligers van Friends of the National Parks Foundation die het regenwoud beschermen en proberen te herstellen. Dat was het moment dat Dom besloot zijn sokkenbedrijf op te richten. Met het geld wilde hij het leefgebied van die machtige orang-oetan helpen beschermen. En zo werden Critically Endangered Socks geboren. Niet alleen de Borneo orang-oetan heeft steun van het sokkenbedrijf, want er zijn meer doelen die met de aankoop van de sokken worden ondersteunt. Socks Save Species, en zo is het maar net.

Diervriendelijke sokken

Uiteraard zijn de sokken milieuvriendelijk en duurzaam gefabriceerd. De babysokken en gestreepte sokken worden gemaakt van Global Organic Textile Standard (GOTS) gecertificeerd organisch katoen. Beter voor het milieu, beter voor de boeren, beter voor de arbeiders en beter voor je voeten. De gemêleerde sokken zijn gemaakt van een unieke, zachte mix van katoen en bamboe; een biologisch afbreekbaar, natuurlijk materiaal dat ongelooflijk snel groeit. Beide stoffen zijn Oeko-Tex gecertificeerd, wat betekent dat ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën. De sokken worden in London ontworpen en vervolgens geproduceerd bij Longna Textile in Hangzhou, China. Een bedrijfje met een vreemde obsessie voor sokken en liefde voor de natuur. De samenwerking levert in ieder geval prachtige sokken op met een klein geborduurd silhouet van het dier dat je steunt met de aankoop van je sokken. Een orang-oetan bijvoorbeeld, maar ook een dolfijn, olifant, zeeschildpad, panda (in zwart en wit) en diverse panters. (foto: Critically Endangered Socks)

Verschillende goede doelen

Met de aanschaf van een paar (of een hele set) Critically Endangered Socks steunt deze organisatie verschillende goede doelen. Zo gaat een deel van de opbrengst van de sokken naar het Wereld Natuur Fonds, Wildcats Conservation Alliance, Oceanic Society, International Elephant Foundation, Friends of the National Parks Foundation en Whales & Dolphin Conservation. Er zitten Britse takken van deze organisaties bij, maar al deze doelen zetten zich in voor de dieren in het wild.

Verkrijgbaar via internet

De Critically Endangered Socks zijn verkrijgbaar via CriticallyEndangeredSocks.com. Helaas momenteel alleen in Groot-Brittannië, want door de huidige COVID-19 maatregelen is het niet mogelijk om sokken naar het buitenland op te sturen. Heb je interesse in een paar? Hou de website dan in de gaten, want het is vast wel weer eens mogelijk om een paar aan te schaffen voor het goede doel en om je favoriete dier te steunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.