woensdag 7 april 2021

Proef corona sneltesten voor toegang tot verschillende uitjes van start

Gisteren kreeg ik een persbericht van Keukenhof: we gaan drie dagen open tijdens de testdagen. Van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport ontving ik ook een persbericht met het heuglijke nieuws dat er dagjes uit geopend gaan worden in april om te testen hoe de werking van toegangstesten in de praktijk gaat. Wat dit precies allemaal in houdt en welke uitjes er mee doen, vertel ik je graag. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Testen voor toegang

Toegangstesten? Jazeker: voordat je deze uitjes gaat betreden moet je een toegangstest doen. Met een negatieve coronatest én uiteraard een toegangsbewijs (deze koop je bij het betreffende uitje) kun je dan genieten van verschillende uitjes. Het gaat om pilots in onder meer dierentuinen, musea, sport en Keukenhof. De toegangstest mag niet ouder zijn dan 40 uur en je moet deze laten uitvoeren bij een van de sneltestlocaties aangegeven op de website TestenvoorToegang.nl. Het kan dus best zijn dat je een stukje moet reizen om bij deze testlocatie van Stichting Open Nederland te komen. Vervolgens krijg je binnen een uur de uitslag van je test. Hierbij krijg je een speciale code welke je in de CoronaCheck-app invoert. Vervolgens ga je naar je dagje uit en kun je het negatieve testresultaat bij de ingang laten zien.



Waar kan je heen?

Er zijn verschillende dagjes uit die mee doen aan deze test. Zo kun je naar Artis, Keukenhof, Diergaarde Blijdorp, Hellendoorn Avonturenpark, Ouwehands Dierenpark, Madame Tussauds, Heineken Experience, Madurodam, GaiaZOO, verschillende kerken, forten en monumenten, Joods Historisch Museum, Kasteel Arcen, Museumhuis Bartolotti, Museumhuis van Eysinga, Slot Zuylen en het Vestingsmuseum. En er komen misschien nog wel testweekenden en dagjes uit bij. De volledige lijst van uitjes vind je op de website van de Rijksoverheid.

Dagjes uit weer open

De pilot met toegangstesten moet uitwijzen of het een nuttige en handige manier is om dagjes uit eerder te heropenen, maar ook om meer ruimte te creëren binnen de maatregelen in verschillende sectoren. Om dit plan goed uit te voeren werkt het kabinet nauw samen met de betrokken sectoren, veiligheidsregio’s en gemeenten. Niet alle dagjes uit doen hier aan mee, aangezien het nog om een proef gaat. Deze pilot met toegangstesten is een soort aanvulling op de Fieldlab tests die al een tijdje gaande zijn. Het verschil is echter dat met de Fieldlab test vooral werd gekeken naar het gedrag van bezoekers, met deze pilot wordt meer gekeken naar de testbereidheid van bezoekers.



Welkome pilot

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is deze pilot zeer welkom: ‘De maatregelen zijn voor ons allemaal zwaar en het duurt nu al zo lang. Daarom kijken we voortdurend naar wat er wel mogelijk te maken is binnen de noodzakelijke beperkingen. We zijn ervan overtuigd dat we met toegangstesten voorzichtig en verantwoord activiteiten eerder open kunnen stellen, dan eerder het geval zou kunnen zijn, zodat de samenleving weer stap voor stap kan heropenen.’
Ook in economisch opzicht is deze pilot belangrijk, aldus minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken): ‘Dit is een goede extra stap richting de heropening van onze economie. Veel ondernemers hebben het loodzwaar dus ik hoop dat we hiermee sectoren ruimte kunnen geven om weer aan de slag te gaan. We gaan nu kijken of het werkt zoals we verwachten, of het ondernemers helpt om weer eerder mensen te ontvangen en aan de slag te gaan. Ik hoop dat dit een bijdrage levert om de economie stap voor stap weer te heropenen.’
Tot slot minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: ‘Belangrijk dat we hiermee beginnen, ook voor al die culturele instellingen die al heel lang geen publiek meer hebben kunnen ontvangen. De monumenten, musea, theaters en poppodia kunnen nu voorzichtig de deuren openen, ik kijk ernaar uit!’



Testen voor toegang in het kort

Koop een ticket bij een van de deelnemende uitjes van de pilot.
Maak een afspraak voor een coronatest bij TestenvoorToegang.nl. Deze test mag niet ouder zijn dan 40 uur voor het uitje.
Binnen een uur krijg je je testresultaat. Bij een positieve test word je gebeld, bij een negatieve test krijg je een sms of e-mail.
In deze e-mail of sms staat een code welke je in de Corona Check-app plaatst.
Ga naar je uitje, laat je toegangsbewijs en negatief testresultaat zien.
Geniet van je dagje uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.