dinsdag 24 november 2020

Bob Ross Happy Painting in Museum MORE

In 1983 kwam Bob Ross (1942-1995) voor het eerst op de televisie met zijn programma ‘The Joy of Painting’. Binnen 30 minuten schilderde hij schitterende landschappen. Bomen die tot de hemel reikten, happy little rocks onder aan de waterval, trotse bergen die de aandacht vragen… ieder detail werd met liefde op het witte doek aangebracht. Zijn programma bracht de vreugd voor schilderen, de liefde voor de natuur en een stukje mindfullness samen dankzij Bob zijn kunde, verhalen en rustige stem. De serie liep van 1983 tot en met 1994, maar dankzij herhalingen, het terugkijken op streamingskanalen en een grote achterban die schildert op zijn manier is hij nog steeds immens populair en vergaart hij nog steeds nieuwe, jonge fans. En voor alle fans, jong en oud, is er nu voor het eerst in Nederland een tentoonstelling met zijn werk te zien in Museum MORE te Gorssel. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Happy trees & Almighty mountains

Museum MORE is het eerste museum wereldwijd dat een solotentoonstelling wijdt aan Bob Ross zijn werk. In de tentoonstelling zijn 40 van zijn werken te zien, waarvan hij er 38 schilderde tijdens de uitzendingen. 2 schilderijen geven aan dat hij van één werk meerdere exemplaren maakte. Zo schilderde hij altijd 1 exemplaar voor de uitzending als referentie, 1 tijdens de uitzending en 1 erna voor het instructieboek. Het drieluik Happy Accident uit 1987 is daar in de tentoonstelling een goed voorbeeld van. Uit alle 23 seizoenen komen er verschillende werken voorbij. Er zitten vast werken tussen die jij ook wel kent. En anders kun je dankzij de QR codes in het begeleidende boekje de aflevering op YouTube bekijken.

Boven: Shades of Grey, 1983 | Links: Happy Accident, 1987 | Rechts: Mountain Rhapsody, 1990

Ingericht als atelier

De tentoonstellingszaal voelt een beetje als het televisie atelier van Bob: in donkerblauw. De 40 schilderijen zijn opgesteld in een halve ovaal en ieder schilderij staat op een schildersezel. De enige die ontbreekt is Bob zelf… of toch niet? Zo nu en dan hoor je namelijk zijn stem door de speakers of je hoort zijn schilderkwast op het doek. Dat geeft deze tentoonstelling net even een beetje extra beleving. Er zijn een aantal afleveringen die ik mij nog zeer voor de geest kan halen. Het is werkelijk fantastisch om dan die werken ook voor je te zien. Zoals Evening at the Falls bijvoorbeeld. Ik weet nog dat dat tijdens de uitzending zo een indruk op mij maakte. Om er dan met je neus bovenop te staan, maakt het extra bijzonder. Dat geldt ook voor het prachtige spel tussen licht en donker, de weerspiegeling in het water en de imposante, in het oog springende bergen. Op de zaal draait tevens een korte film gemaakt door de New York Times en vind je verschillende quotes terug van Bob op de muren.

Boven: Evening at the Falls, 1993 | Links: het kleurenpalet van Bob | Rechts: detail tentoonstellingsopstelling

Te zien tot en met 11 april 2021

Wordt ook helemaal zen en blij van Bob Ross Happy Painting. De tentoonstelling loopt tot en met 11 april 2021. Vooraf een e-ticket kopen en een tijdslot reserveren doe je op de website. Voor Bob Ross Happy Painting heb je een speciaal e-ticket nodig. Museumkaarthouders betalen een toeslag van € 3,00 voor een bezoek aan deze tentoonstelling. Met het Bob Ross ticket kun je ook de rest van het museum bezoeken, zoals de zalen met de eigen collectie van Moderne Realisten, waaronder Henk Helmantel, Charley Toorop en Carel Willink. Museum MORE ligt aan de Hoofdstraat 28 te Gorssel en beschikt over een ruime parkeergelegenheid achter het museum. Het museum is iedere dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Meer weten? Kijk op MuseumMORE.nl.

Boven: By the Sea, 1990 | Links: Golden Snow, 1987 | Rechts: Wilderness Day, 1994

“It’s so important to do something every day that will make you happy”
~ Bob Ross


Reflections, 1983

2 opmerkingen:

  1. Super leuk om te lezen! Misschien toch ook maar eens gaan kijken 😃

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan het je zeker van harte aanbevelen. Tentoonstelling is niet groot, maar het is best leuk om ook nog even door de rest van het museum te dwalen :D

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.