dinsdag 20 april 2021

Dierentuinnieuws met bijzonder geboortenieuws, adopties en een wensenlijstje

Het is nog even volhouden voor dierenparken en opvangcentra, maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Ondertussen gebeurt er achter gesloten deuren nog steeds van alles. Nog heel even volhouden en dan mogen we zelf weer gaan genieten van de dieren in de parken van Nederland. En dat we daar reikhalzend naar uitkijken is niet uit de lucht gegrepen, aldus een onderzoek naar wat kinderen graag zouden willen doen als de lockdown wordt opgeheven. Naar de dierentuin! zo luidt het antwoord. Meer over dit onderzoek en andere leuke dierennieuwtjes lees je in dit artikel. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kinderen en jongeren willen naar de dierentuin

In opdracht van Libéma heeft Hendrik Beerda Brand Consultancy onderzoek gedaan naar wat kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar willen, zodra de lockdown voorbij is. Maar liefst 40% van de 3700 jonge respondenten willen weer naar de dierentuin. 35% wil naar een attractiepark, 15% noemt leerzame dagattracties en 10% wil naar een binnenspeeltuin. In de top 20 van meest genoemde uitjes komen 8 dierentuinen voor. De drie populairste dierenparken van het wensenlijstje om naar toe te gaan volgens dit onderzoek zijn Apenheul (3), Safaripark Beekse Bergen (4) en Diergaarde Blijdorp (7). WILDLANDS (10), Dolfinarium (12), Koninklijke Burgers’ Zoo (14), DierenPark Amersfoort (15) en Ouwehands Dierenpark (16) maken de lijst compleet. Het meest populaire uitje is Efteling. Kinderen vinden dierentuinen een gezellig uitstapje waar ze dieren kunnen ontdekken en in de buitenlucht kunnen spelen en genieten. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Safaripark Beekse Bergen)

Neushoorntje geboren op Eerste Paasdag in Burgers’ Zoo

Hoera! Op Eerste Paasdag is er een neushoorn geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo. De kleine, een mannetje, is alweer het vierde kalf van de ervaren Zweedse moeder. Burgers’ Zoo is heel succesvol als het om het fokken van breedlipneushoorns gaat. Ze staat al enkele jaren in de Europese top 5 op dit gebied. Moeder en jong maken het overigens goed. Zodra het weer het toelaat en de kleine groot genoeg is, zal de kleine vent met zijn moeder de savanne gaan verkennen. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)

2500 mieren geadopteerd in DierenPark Amersfoort

Super Mario, zo heet de 2500ste geadopteerde Parasolmier van DierenPark Amersfoort. Trotse adoptieouders zijn Boaz (3 jaar) en Noah (6 jaar). Samen met hun moeder mochten de jongens hun mier komen bezoeken – onder het genot van een lekker taartje natuurlijk. ‘Wij hebben allemaal een abonnement op het park. Het doet ons dan ook pijn dat het dierenpark al een paar maanden dicht is, wij missen de dieren erg,’ vertelt moeder Rosa aan de medewerkers van het park. ‘Door het adopteren van een mier, dragen wij nog een extra steentje bij om het park door deze moeilijke tijd heen te krijgen. Zo is het dierenpark toch nog een beetje bij ons.’ Er zijn overigens nog genoeg parasolmieren over om te adopteren. Dat doe je via DierenParkAmersfoort.nl. (foto: DierenPark Amersfoort)

Buidelkonijn geboren in DierenPark Amersfoort

Nog meer leuk nieuws uit de Amersfoortse dierentuin: er is een buidelkonijn geboren! ‘Het gaat goed met de jong. Het nachtdiertje springt al regelmatig uit de buidel en verkent de omgeving,’ legt dierverzorger Thijs uit. ‘De eerste vier maanden zat het jong veilig verstopt in de buidel van de moeder en konden wij de nieuwste aanwinst dus niet zien. We vermoeden wel een kleintje, omdat moeder met haar staart takjes en blaadjes verzamelde waar een lekker nestje van werd gemaakt.’ De kleine zal steeds vaker uit de buidel tevoorschijn komen. Het buidelkonijn komt van oorsprong uit Zuidwest-Australië en is een echt nachtdier. Het is verwant aan de kangoeroe en kan enorme sprongen maken. In DierenPark Amersfoort zijn de buidelkonijnen in De Nacht, het nachtdierenhuis, te bewonderen. Hopelijk kunnen de bezoekers er ook snel van komen genieten, aldus het dierenpark. (foto: DierenPark Amersfoort)

Zwarte zeehond Black Hors terug naar zee

Op 12 april mocht de melanistische zeehond Black Hors weer terug van Ecomare naar zee. Black Hors dankt zijn naam aan zijn kleur en de plek waar hij gevonden is. Het is een grijze zeehond met een melanistische afwijking, waardoor hij helemaal zwart is. De naam Hors slaat op de vindplek op Texel: De Hors. Daar vonden Anjo en Jan Pelgrim hem met een lelijke wond aan zijn flipper. Nadat de dierverzorgers het dier hadden opgehaald, besloten Anjo en Jan om hem te adopteren. Het adopteren van zeehonden is bij Ecomare heel normaal. Dankzij adopties kunnen zij de dieren namelijk blijven verzorgen. En door de sluiting van Ecomare door de coronamaatregelen is iedere steun van harte welkom. Wil jij ook helpen? Kijk dan op Ecomare.nl. Je kan bijvoorbeeld een zeehond uit de vaste groep adopteren of een van de opvangzeehondjes. Of doneer een emmertje vis. (foto: Ecomare)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.