dinsdag 6 april 2021

Ontdek het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur

We zitten nog in lockdown, maar o wat kijken we inmiddels ook weer uit naar alle dingen die we willen gaan doen, zodra de lockdown voorbij is! Naar het pretpark bijvoorbeeld of naar je lievelingsdierentuin. En wat dacht je van een tof uitje naar het museum met het hele gezin? Om alvast met de voorpret te beginnen, neem ik je graag mee naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur op de Veluwe. Want als het weer kan, is dit een fantastisch museum om te bezoeken.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Wat voor een soort museum is het?

Zoals de naam het eigenlijk al zegt, tref je oude ambachten en speelgoed aan in het museum. Het is een echt ontdekkingsmuseum, want er valt heel veel te ontdekken. Maar dan ook echt heel veel. Geloof mij: aan één bezoek heb je niet genoeg om werkelijk alles in je op te nemen – iets wat je buiten wellicht nog niet verwacht – en de foto’s laten slechts een deel ervan zien. Het leukste is dat de oude ambachten zijn opgesteld in een soort kamertjesvorm. Iedere oude ambacht of ander belangrijk onderdeel van de tijd van vroeger is zo tentoongesteld. Het is te vergelijken met de huisjes van Museum Kaap Skil of het Zuiderzeemuseum. Een soort van openluchtmuseum, maar dan binnen.


160 kamertjes met oude ambachten

Jawel, je leest het goed: er zijn maar liefst 160 verschillende ruimtes te ontdekken, gewijd aan oude ambachten. Deze zijn verdeeld over twee routes: route A en route B. Een aanrader: neem de tijd om goed rond te kijken, want iedere ruimte is authentiek ingericht met heel veel spulletjes. Of het nu om een ouderwetse schoolklas gaat of om de televisiewinkel: er staat gewoon veel om te bewonderen. Trek ook gerust een laatje open om te zien wat er in ligt, want dat mag – als je maar voorzichtig doet. En vergeet niet om ook langs de muren te kijken, want daar is nog veel meer moois om te bewonderen. Ieder plekje is volledig benut om zo de sfeer van weleer echt uit te dragen. Dat is heel goed gedaan en dat maakt het echt een feestje om alles te bewonderen.


Tentoonstellingsruimte

Als je de straatjes van route A hebt gevolgd, dan vervolg je je weg naar route B. Hier vind je nog meer kamertjes met prachtige spulletjes én de tentoonstellingsruimte. Op moment van schrijven kun je daar een tentoonstelling over Barbie bewonderen. Deze tentoonstelling is verlengd tot en met eind mei. Dus hopelijk – als de lockdown wordt opgeheven – is daar nog een glimp van op te vangen. Daarna zal de ruimte klaargemaakt worden voor een tentoonstelling over De Fabeltjeskrant.


Maar ook…

Naast oude ambachten zijn er ook veel andere bijzondere kamertjes. Zo is er een kamertje met allemaal parafernalia van het Koninklijk Huis. Of loer naar binnen bij alle mannequins in klederdracht van de streek en ver daarbuiten. En dan heb ik het nog niet gehad over alle verzamelingen die in letterkastjes en vitrines langs de routes te bewonderen zijn. Van vingerhoedjes tot Coca Cola en van speeldoosjes tot beeldjes van kikkers, nijlpaarden en olifantjes. Kijk goed, want wellicht zie je wel iets in zo een verzameling dat je thuis hebt staan of waarmee je bent opgegroeid!


Speelgoedmuseum

Als je beneden alle kamertjes vol oude ambachten, klederdracht en verzamelingen hebt bewonderd, dan rest je nog route C: het Speelgoedmuseum. Deze bevindt zich op de gezellige zolder van het museum. Kinderen hebben hier volop de ruimte om even te spelen, terwijl je daarna samen alle vitrines afspeurt naar bekend speelgoed. Bekijk de poppen en de beren, ontdek verschillende voertuigen, spelletjes en puzzels én nog meer Barbie poppen. Enkele vitrines zijn voorzien van drukknoppen waar je zeker even op moet drukken, want dat zet verschillende speelgoedjes in gang. Net als bij de oude ambachten kijk je op de zolder werkelijk je ogen uit! Er is gewoonweg zoveel moois om te bewonderen. Bovendien is heel veel een feest der herkenning. Voor jong en oud.


Buitenmuseum

Verder beschikt het museum over verschillende plekken om een hapje te eten en wat te drinken, er is een gezellige museumwinkel en een buitenmuseum met allerlei ouderwetse spelletjes en antieke landbouwwerktuigen.


Rolstoel en rollator vriendelijk

Het Oude Ambachten & Speelgoed museum is een museum waar je zeker met je ouders en grootouders naar toe wil. Zij kunnen je namelijk nog veel meer vertellen over alle spulletjes die je in de verschillende kamertjes tegenkomt. Het hele museum is rolstoel en rollator vriendelijk. Zo is iedere trap voorzien van een traplift en kun je zelfs een rollator of rolstoel bij het museum geheel gratis lenen.


Aanrader!

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is een heerlijk museum waar je uren zoet bent en vol plezier zal ronddwalen. Het is een feest der herkenning en een bron van verhalen. Voor mij persoonlijk? Ik heb een echte weckpot gezien, waar mijn oma vroeger haar eigen groenten mee inmaakte. De kacheltjes met mica ruitjes en het rekje ervoor, herkende ik uit verhalen van vroeger. En ik kwam een koperen bel tegen waarvan zijn broertje bij mij thuis staat. Evenals een oude typemachine die lijkt op een exemplaar van mijn moeder waar ik ook op heb leren typen. Of die ene oude spelcomputer! Dat maakt een bezoek aan dit museum zo bijzonder: er is altijd wel iets wat je herkent.


Plan je bezoek

Het Oude Ambachten & Speelgoed museum hoopt op 21 april open te mogen. Een bezoekje plannen? Hou hiervoor de website Ambachtenmuseum.nl in de gaten. Zodra het mogelijk is kun je hier een ticket met tijdslot boeken. Start vast met de voorpret en ontdek op de website het adres, de openingstijden en natuurlijk wat er in het museum allemaal aan activiteiten te beleven valt. En als het dan weer kan, weet dan dat het tijdslot wat je kiest een aankomsttijd is; je mag daarna zo lang blijven als je wilt. Gelukkig maar, want zo kun je zoveel mogelijk zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.