dinsdag 30 maart 2021

Museumnieuws met 10 bijzondere berichten

Net als alle andere dagjes uit staan de musea te trappelen om al hun schatten te tonen aan bezoekers. Het is nog even geduld hebben natuurlijk, ondertussen zijn er wel verschillende leuke nieuwtjes om te delen. Ga er maar even voor zitten, want vandaag in Museumnieuws vind je nieuwtjes van Museum Het Valkhof, Slot Loevestein, Museum Prinsenhof Delft, Batavialand, Museum Kaap Skil, De Oudheidkamer, Van Gogh Museum, Oude Ambachten & Speelgoed Museum, Miniworld Rotterdam en het Universiteitsmuseum Utrecht. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Museum Het Valkhof gaat verbouwen

Het Nijmeegse Museum Het Valkhof heeft verbouwingsplannen! Dankzij verbouwingsgelden van de Gemeenteraad Nijmegen kan het museum gaan bouwen aan de toekomst. Voor de verbouwing is namelijk 15 miljoen euro nodig, 11 miljoen daarvan wordt door de Gemeenteraad betaald, de overige 4 miljoen neemt het museum voor zijn rekening. De investering van de gemeente komt wel met een voorwaarde: de gemeente krijgt het museumgebouw dan in haar bezit. Zij koopt het gebouw dus eigenlijk en het museum betaalt huur ervoor. Het museum bouwt dankzij de verkoop een financiële buffer op om eventuele financiële tegenslagen op te kunnen vangen. De verbouwing staat gepland voor 2022. In 2025 zal dat het vernieuwde museum de deuren voor het publiek gaan openen. (foto: Flip Franssen)


Slot Loevestein per video officieel toegetreden tot Canonnetwerk

Op 22 maart 2020 werd Slot Loevestein en de topstukken van Hugo de Groot al onderdeel van het museumnetwerk van de Canon van Nederland. Door de coronamaatregelen vond er toen geen officiële toetreding plaats. Loevestein directeur Ed Dumrese: ‘Nu de coronamaatregelen een jaar later nog van kracht zijn, hebben we daar iets op bedacht. Een officiële toetreding tot de Canon op afstand, coronaproof en vastgelegd in een video.’ Dit is de eerste keer dat de officiële toetreding tot het Canonnetwerk via video plaatsvond. De ondertekening van het convenant vond plaats bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het convenant is vervolgens samen met het schild per post verzonden naar Loevestein. Op Loevestein is het schild door de directeur in het bijzijn van Hugo de Groot aan de poort van de vesting bevestigd. Overigens was het dit jaar (2021) op 22 maart precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via de boekenkist ontsnapte uit Loevestein. Daarom is ook het Hugo de Grootjaar ingegaan met speciale activiteiten. Op de website HugodeGroot.nl lees je daar meer over. Meer over het Canonnetwerk vind je op CanonvanNederland.nl. (foto: Loevestein)

Museum Prinsenhof Delft lanceert De Delftse blik

Museum Prinsenhof Delft is in maart een nieuw project gestart genaamd de Delftse blik. Met dit project gaat het museum samen met het publiek op zoek naar nieuwe verhalen over Willem van Oranje. Het museum gaat daarbij op zoek naar verbindingen met verhalen in het huidige Delft. Het project gaat vier jaar lopen met ieder jaar een ander thema. Het thema van 2021 is ‘vrouwen’. Met de Delftse blik kijkt het museum samen met bezoekers met een nieuwsgierige blik naar de eigen collectie. Daarbij wordt men vooral uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over de manier waarop de geschiedenis wordt verteld. Rode draad in de verhalen en voor de komende thema’s is Willem van Oranje. Met de Vrouwen van Oranje gaat het museum de powervrouwen in het leven van Willem van Oranje in de spotlight zetten. Meer weten over de Delftse blik en hoe je als Delftse vrouw zelf je verhaal kan delen? Kijk op Prinsenhof-Delft.nl. (foto: Museum Prinsenhof Delft)

Erfgoedcentrum Batavialand nu ook Nationaal Scheeps-archeologisch Depot

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en gedeputeerde Kunst en Cultuur van de Provincie Flevoland Michiel Rijsberman hebben afgelopen maand bekend gemaakt dat zij flink willen investeren in Erfgoedcentrum Batavialand in Lelystand. Als erfgoedcentrum vertelt Batavialand verhalen over de scheepvaart ten tijde van de VOC. Nu krijgt het centrum de functie van Nationaal Scheeps-archeologisch Depot erbij. De reden hiervoor is simpel, aldus de minister: ‘Nederland heeft een belangwekkend maritiem verleden. Conservering en toegankelijkheid daarvan voor een breed publiek heb ik hoog in het vaandel staan. Batavialand beheert al sinds 2016 de maritiem archeologische collectie van de staat. En heeft veel kennis en expertise opgebouwd. Batavialand is daarnaast een museum en biedt daarmee de optimale condities om onze maritiem archeologische vondsten uit het depot ook aan het publiek te tonen.’ Meer weten? Kijk dan op Batavialand.nl.

Word vriend van Museum Kaap Skil

Bij Museum Kaap Skil op Texel staat het leven bij, met en op de zee centraal. Texel was eeuwenlang het middelpunt van de wereldzeeën en dat ontdek je in dit museum op heel bijzondere wijze. Zo zijn er archeologische vondsten te bewonderen, ontdek je de Reede van Texel en wandel je zomaar door een schippersdorp van zo’n 100 jaar geleden. Voor wie Museum Kaap Skil wil ondersteunen, kan nu Vriend worden van het museum dankzij het nieuwe Vriendenprogramma. Door Vriend te worden van het museum help je mee om de Texelse maritieme geschiedenis nog beter voor het voetlicht te brengen. Vrienden ondersteunen de ontwikkeling van nieuwe tentoonstellingen en het verder ontsluiten van de collectie. Daar krijg je van het museum onder meer toegang tot lezingen voor terug. Lees er meer over op KaapSkil.nl/Vriend. Wil je overigens in de tussentijd een kijkje nemen in het museum, dan kan dat via de mini-documentaire op Museumtv.nl. In de film neemt artistiek directeur Corina Hordijk het publiek mee langs de tentoonstellingen en het openluchtmuseum en vertelt onder andere over molen De Traanroeier en de vissershuisjes. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wonen in De Oudheidkamer

Woningen met een betaalbare huur zijn schaars. Ook op Texel. Nu de Oudheidkamer door de coronapandemie al een jaar gesloten is, heeft Stichting Texels Museum besloten het kleine museum beschikbaar te stellen aan een woningzoekende. Het huis wordt ingericht verhuurd, in eerste instantie voor 1 jaar. Afhankelijk van de omstandigheden kan het huurcontract worden verlengd. Het is huis is echter niet voor iedereen geschikt: zo zijn de bedstedes vrij kort. Koken doe je op open vuur en de was doe je ook op de hand. Het museum vraagt je wel om eventuele toeristen op oudhollandse wijze aan te spreken. Daar helpt het museum je uiteraard mee. Lijkt het je wel bijzonder om even terug te gaan naar de basis? Stichting Texels Museum biedt de woning aan voor € 650,- per maand, inclusief gas, water, elektriciteit en wifi. Je kan je alleen nog vandaag en morgen (31 maart 2021, 17:00 uur) inschrijven als huurder: info@oudheidkamertexel.nl.. (foto: de Oudheidkamer)

Van Gogh Museum opent Ongekend deels digitaal

De nieuwe tentoonstelling die door de pandemie nog niet voor het publiek te zien is geweest, is deels digitaal te bewonderen. Het gaat om de tentoonstelling Ongekend en je vindt deze via VanGoghMuseum.nl. De tentoonstelling is overigens ook verlengd en zal tot en met 29 augustus 2021 te zien zijn, zodra het museum haar deuren weer mag openen.

Oude Ambachten & Speelgoed museum verlengt Barbie tentoonstelling

De tentoonstelling over Barbie, Ken, Skipper en al haar andere vrienden en familie, is verlengd tot en met eind mei. In de hoop dat het museum spoedig haar deuren mag openen natuurlijk. Het is een echte aanrader voor de Barbie liefhebber, want je ontdekt alles over deze hippe dame. Eind mei vertrekt Barbie met haar familie weer, want dan staan de bewoners van de Fabeltjeskrant te trappelen om hun intrek te nemen in de tentoonstellingsruimte van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Deze tentoonstelling staat gepland vanaf 1 juli. Hatsikidee, dat wordt genieten! Blijf op de hoogte via Ambachtenmuseum.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Notre-Dame van luciferhoutjes in Miniworld Rotterdam

Op donderdag 11 maart werd de door Wim van Oevelen met lucifers nagebouwde Notre-Dame in Miniworld Rotterdam geplaatst. Directeur Marc van Buren, Richard Volwerk, secretaris van de Stichting Meemaken in Miniatuur en Dido Geluk, teamleider van het modelatelier van Miniworld namen de Notre-Dame vandaag in ontvangst. Als Miniworld straks weer open mag, kunnen duizenden bezoekers genieten van dit prachtige werk van Wim. Wim maakte de Notre-Dame om tijdens de coronatijd iets te doen te hebben. Nadat hij bij TV Rijnmond zijn kunstwerk had laten zien, werd er een thuis voor het bouwwerk gezocht. En deze werd gevonden in Miniworld Rotterdam. En Wim is daar zeer trots op: ‘Dit is de mooiste bestemming.’ (foto: Miniworld Rotterdam)

Ga mee op fossielenjacht met Universiteitsmuseum Utrecht

Vanaf het komende Paasweekend kun je op fossielenjacht in Utrecht. Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft een speciale stadswandeling met audiotour voor het hele gezin ontwikkelt, waarbij je dus op zoek gaat naar fossielen. Jelle Reumer, wetenschapper aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar fossielen. Hij neemt de bezoeker mee langs verschillende fossielen in de binnenstad van Utrecht. Een ware ontdekkingstocht langs bijzondere, vaak verborgen plekken en vergeten fossielen waarvan sommige straks ook in het nieuwe museum te vinden zijn. De jacht start en eindigt bij het Universiteitsmuseum en is geschikt voor groot en klein (8 t/m 14 jaar). Meer informatie over de Fossielenjacht en het downloaden van de app is te vinden via UMU.nl. (foto: Universiteitsmuseum Utrecht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.