donderdag 22 april 2021

Stadsbeeld Willem I, Prins van Oranje

Volgende week is het alweer Koningsdag en daarom krijgt Stadsbeeld deze maand een Koninklijk tintje met een van de vele standbeelden die er zijn gemaakt van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje. Dit alleraardigste standbeeld kwam ik tegen toen ik voor de eerste keer Museum Prinsenhof in Delft bezocht. Hij stond zo vriendelijk bij de ingang van het parkje te wachten…
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Willem I, Prins van Oranje

gemaakt door: Auke Hettema
beeld gemaakt van: brons
sokkel gemaakt van: natuursteen
staat op: Sint-Agathaplein in de Prinsenhoftuin
staat daar sinds: 18 juni 2003

Willem de Zwijger

Het standbeeld is een evenbeeld van Willem de Zwijger, zoals Willem I, prins van Oranje en graaf van Nassau ook werd genoemd. Hij was stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht ten tijde van de overheersing van Karel V en later voor diens opvolger Koning Filips II, waarmee hij slaags raakte in de Tachtigjarige oorlog. Willem I stond aan het hoofd van het verzet in Holland, helemaal na de inneming van Brielle. Willem van Oranje kwam door een moord om het leven in de Prinsenhof. De kogelgaten zijn nog in de muur van het museum te zien… Geen wonder dat Willem in het parkje van de Prinsenhof zijn opwachting maakt. Het standbeeld op de natuurstenen sokkel laat de prins staand zien. Hij draagt een tabbaard met molenkraag en een kalotje op zijn hoofd. De inspiratie voor dit beeld is gekomen van de liggende prins van het grafmonument wat in de Nieuwe Kerk te Delft te zien is. Op de sokkel zijn twee zinnen uit het dertiende couplet van het Wilhelmus opgenomen: Stantvastich is ghebleven mijn hert in teghenspoet (Standvastig is gebleven, mijn hart in tegenspoed). Deze regels staan ook op het monument voor Koningin Wilhelmina in Wassenaar. Het geeft aan dat de vorst standvastig bleef in zijn idealen, ook al zat het allemaal tegen. Aan de voet van Willem staat te lezen: 1533 Willem de Zwijger 1584.


Auke Hettema

Het standbeeld is gemaakt door Auke Hettema (7 december 1927 Р19 mei 2004) in 2002 (het is zelfs gesigneerd). In 2003 werd het standbeeld door Koningin Beatrix onthuld. Het is het laatste werk van Auke in de openbare ruimte. Auke werd geboren in Leeuwarden en net als zijn tweelingbroer was hij dol op tekenen. Dankzij geleende kunstboeken werd zijn interesse in beeldhouwen gewekt. Na de Tweede Wereldoorlog is hij naar Amsterdam gegaan om te studeren aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Zijn carri̬re begon hij met het vervaardigen van gedenkmonumenten. Hij maakte ook penningen en tekeningen. In de openbare ruimte zijn veel van zijn werken te bewonderen. Waaronder een standbeeld van Piet Paaltjens in Leiden, Vrouw met ganzen in Den Bosch, Elfstedenrijder in Leeuwarden, standbeeld van Hugo de Groot in Rotterdam, Strijdende Geesten in Utrecht en De Veenarbeider in Hoogeveen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.