Wat is een tijdslot?
Een tijdslot geeft aan dat je in een vooraf bepaalde tijd een tentoonstelling of soms zelfs een museum mag bezoeken. Je kiest namelijk een tijdvak uit, bijvoorbeeld van 14:00 tot 15:00 uur, en binnen die tijd mag je het museum of de tentoonstelling in. Deze speciale tickets koop of reserveer je van te voren, vaak via de website van het museum.Waarom stellen musea deze tijdsloten in?
De reden is simpel: men verwacht grote drukte. En om deze drukte een beetje te kunnen controleren, verdelen ze de bezoekers over verschillende tijdvakken over de dag. Daarom worden er vaak een beperkt aantal tickets per tijdvak aangeboden, want dan weet het museum precies hoeveel bezoekers er zijn. Zo kan iedereen optimaal genieten van de getoonde werken.Mag je niet langer dan je tijdslot in het museum zijn?
Het tijdslot geeft aan binnen welke uren je in de tentoonstelling of het museum moet zijn. Dus stel je hebt een ticket voor een tijdvak van 10:00 tot 11:00 uur, dan moet je dus tussen 10:00 en 11:00 uur aanwezig zijn. Vervolgens mag je zo lang blijven als je wilt binnen de tentoonstelling. Het is wel aan te raden om niet vijf voor elf pas binnen te komen, want als het volgende tijdslot start van 11:00 tot 12:00 uur dan is het alsnog erg druk binnen. Meestal blijven bezoekers tussen één en twee uur in een tentoonstelling, daar worden de tijdvakken ook op ingedeeld.Tijdslottickets en de Museumkaart
Met een Museumkaart mag je in principe altijd bij een museum naar binnen. Echter, zal je – indien gevraagd – wel eens een toeslag betalen voor een tentoonstelling of een tijdslotticket moeten aanschaffen. Is het tijdslotticket gratis voor Museumkaarthouders? Dan hoef je niet te betalen, maar is het nog steeds nodig om zo een ticket via de website van het museum aan te schaffen.Tijdslot: handig of niet handig?
Wanneer een tijdslot goed wordt gehanteerd, dan is het best een fijne toevoeging aan je museumbezoek. Je bent immers verzekerd van een bezoek aan een tentoonstelling die je graag wilt zien. En je weet dat je wat meer ruimte hebt om alle werken te kunnen bewonderen. Het enige wat ik er niet handig aan vind, is dat het de spontaniteit soms wegneemt van een museumbezoek. Het Van Gogh Museum bijvoorbeeld hanteert voor het gehele museum tijdslottickets. Dat is heel goed, want het is een zeer populair museum en het is er gewoon altijd druk. Bovendien wil iedereen goed de schilderijen in zich op kunnen nemen.Tips rondom tijdsloten
Als je weet dat het vooral tussen 12:00 en 15:00 uur erg druk is in de musea, plan dan een vroeg bezoekje of juist een bezoekje aan het eind van de middag.Soms kun je op de dag zelf spontaan nog een tijdslot bemachtigen via de website van het museum. Check daarom altijd even de website.
Ga aan het begin van je tijdslot naar binnen. Dan heb je de meeste tijd om alles goed te bekijken, voordat de volgende golf weer binnen komt.
Kijk voordat je naar een museum of tentoonstelling gaat of er tijdsloten gehanteerd worden. Dan sta je niet voor verrassingen.
En vind je zo een tijdslot niet handig? Er zijn genoeg musea die hier geen gebruik van maken. Ideaal voor een spontaan bezoekje dus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.