donderdag 23 juli 2020

Stadsbeeld Potvisstaarten Rotterdam

Als je naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gaat met de auto, dan moet je parkeren op het grote parkeerterrein aan de kant van het Oceanium en de ijsberen. Dat is absoluut niet erg, want het is een prachtig, groot parkeerterrein en de ingang daar is ook heel goed toegankelijk. Daarnaast is het altijd leuk om bij Blijdorp aan te komen rijden. Want dan mag je over een rotonde op de kruising van de Abraham van Stolkweg en dan… word je begroet door zes potvisstaarten die uit een denkbeeldig water op de rotonde omhoog steken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Potvisstaarten

gemaakt door: Remie Bakker
in opdracht van: Blijdorp
gemaakt van: polyester
te vinden op: de rotonde op de kruising van de Abraham van Stolkweg, vlakbij Diergaarde Blijdorp
‘zwemmen’ daar sinds: 1997


De zes potvisstaarten van elk 1 meter hoog zijn in 1997 gemaakt door wetenschapskunstenaar Remie Bakker. De staarten stonden eerst op het voorplein van Diergaarde Blijdorp als onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling over walvissen. De natuurgetrouwe staarten zijn gemaakt van polyester en vervolgens heeft Remie Bakker de staarten zo beschilderd dat ze dezelfde tekeningen hadden als zes potvissen die eerder aan de Nederlandse en Belgische kust waren aangespoeld. Een soort eerbetoon aan deze reuzen van de zee dus. Na de tentoonstelling kwam een medewerker van Diergaarde Blijdorp op het idee om de staarten met een blauwe ondergrond op de rotonde voor de parkeerplaats te plaatsen. Op deze manier weten bezoekers dat ze bijna bij de dierentuin zijn, heeft de rotonde een bijzondere aankleding en kan iedereen van dit kunstwerk genieten.

Remie Bakker (1967) is een wetenschapskunstenaar. Dat houdt in dat hij kunstwerken maakt met een wetenschappelijke inhoud. Hij maakt vaak diermodellen van (uitgestorven) dieren voor Diergaarde Blijdorp. De opdracht voor de potvisstaarten past dan ook perfect bij zijn oeuvre. Remie Bakker is eigenaar van het in 1993 opgerichtte Manimal Works, een bedrijf dat diermodellen en illustraties maakt voor educatieve doeleinden. De modellen van Remie zijn vaak te zien in musea en dierentuinen, daarnaast wordt zijn werk veel gebruikt voor films en televisie. Omdat Remie geologie populair maakt onder een groot publiek en zijn modellen zo waarheidsgetrouw zijn, ontving hij in 2017 de Van der Lijnonderscheiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.