donderdag 2 juli 2020

Museumnieuws met onder meer Texels Museum viert jubileum, Canon van Nederland vernieuwd en Orgel lunchconcerten bij Museum Speelklok

Wat is het toch fijn dat de musea weer open zijn. De nieuwe maatregelen maken een bezoek best wel bijzonder, want zo had ik laatst in het Kunstmuseum de schilderijen van Van Gogh, Mauve en Monet even helemaal voor mij alleen! Dat voelt toch wel speciaal. Aan de andere kant zie je dat de musea ook weer tijd hebben voor nieuwe plannen binnen de maatregelen. En dat levert weer veel toffe nieuwtjes op. Lees snel verder en ontdek het Museumnieuws van deze week. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Texels Museum 90 jaar!

HIEPERDERPIEP HOERA! Het Texels Museum is 90 jaar! Op 22 juni 1930 opende het Texels Museum in een van de lokalen van de Ulo in Den Burg haar deuren. In het klaslokaal was, volgens een klein stukje uit de Texelse Courant van 25 juni 1930, een allegaartje van bezienswaardigheden te bewonderen. Een collectie eieren bijvoorbeeld, maar ook prentbriefkaarten en oude foto’s. Samen vertelden ze het verhaal van het eiland, iets wat op de eerste openingsdag al 100 mensen trok. Na de Tweede Wereldoorlog maakte het museum een herstart, dit keer aan de Monnikenweg in De Dennen. Het museum groeide al snel uit de voegen en verhuisde naar de Ruijslaan. Daarbij ging het museum ook zeehonden opvangen. Inmiddels kennen we dit als Ecomare. Het Texels Museum werd een stichting met verschillende takken. Inmiddels kent Stichting Texels Museum vier vestigingen: Ecomare, Museum Kaap Skil, de Oudheidkamer en de vuurtoren op de punt van het eiland. De stichting kijkt positief naar de toekomst en dat mag ook wel met vier van zulke mooie uitjes! (foto: Stichting Texels Museum, entree in De Dennen met walviskaken als toegangspoort)

Voluit genieten in Museum Het Valkhof

Sinds 21 juni is Museum Het Valkhof in Nijmegen ook weer open. En hoe! Laat je verrassen door drie nieuwe, frisse tentoonstellingen en geniet nog even van twee verlengde tentoonstellingen. ‘Uitzonderlijk uniek’ en ‘Under Construction’ zijn de twee verlengde tentoonstellingen in het museum. De drie heerlijk frisse expo’s zijn ‘Geel als citroen, rood als tomaat’, ‘Het gezicht van Nijmegen, the making of’ en de nieuwe Romeinenwerkplaats waar je je even echt Romein waant. Uiteraard reserveer je van te voren eerst een ticket (ook met een Museumkaart), maar daar lees je alles over op de website van Museum Het Valkhof: MuseumHetValkhof.nl. (foto: Museum Het Valkhof)

Rijksmuseum Muiderslot heeft zomer in de bol

Het Rijksmuseum Muiderslot heeft voor de komende zomer een feestelijk programma opgesteld. In het Museumnieuws van 19 juni jl. las je al meer over het kamperen op Muiderslot. Aan het zomerprogramma zijn nu ook Powertalks (korte verhalen voor kleine groepen bezoekers door gidsen), coronaproof workshops (tekenen in de tuin, tuinsafari’s, audiotour voor kinderen) en het Pruimenweekend (rondleidingen en proeven van de pruimen uit eigen boomgaard) toegevoegd. Kijk op de website Muiderslot.nl voor alle details. (foto: Rijksmuseum Muiderslot)

Canon van Nederland vernieuwd en aangevuld

De geschiedenis van Nederland is lang en kent heel veel hoogte- en dieptepunten. Het Openluchtmuseum startte daarom in 2005 de Canon van Nederland. Via een vijftigtal vensters en verschillende focuspunten helpt de canon in eerste plaats het onderwijs door de historische kennis en inzicht onder leerlingen te vergroten. Omdat de geschiedenis van Nederland zo divers is, wordt er iedere keer gekeken of er wellicht andere focuspunten nodig zijn en zal het een herijking (ofwel vernieuwing) ondergaan. De tien vensters Floris V, Karel V, De Republiek, Grachtengordel, Buitenhuizen, De Stijl, Willem Drees, Crisisjaren, Veelkleurig Nederland en De gasbel hebben plaatsgemaakt voor tien nieuwe vensters namelijk: Trijntje, Jeroen Bosch, Maria van Bourgondië, Johan van Oldenbarnevelt, Sara Burgerhart, Anton de Kom, Marga Klompé, De gastarbeiders, Kolen en gas en Het Oranjegevoel. Deze vensters worden aan een van de zeven hoofdlijnen gekoppeld die thematisch onderwijs moet vergemakkelijken. Alles over de Canon van Nederland kun je vinden op CanonvanNederland.nl. Hier kun je meteen zien dat Keti Koti is toegevoegd aan de canon. Keti Koti is de dag waarop we herdenken en vieren dat op 1 juli 1863 de slavernij in Nederland officieel is afgeschaft. Je vindt dit onderwerp terug in het Canonvenster Slavernij. (foto: Les Adu, Keti Koti festival)

Orgel Lunchconcerten in Museum Speelklok

Gisteren vond de eerste van vijf Orgel Lunchconcerten in Museum Speelklok plaats. Iedere woensdag in juli geniet je van 11:45 tot 12:15 uur van prachtige werken gespeeld op het Johann Frederik Witte-orgel in het Middenschip van de Oude Buurkerk waarin het museum is gevestigd. Dit doet Museum Speelklok als onderdeel van Kerken Luisteren. Op het orgel worden op 1, 8, 15, 22 en 29 juli stukken gespeeld van onder meer Johann Sebastian Bach, César Franck en Johan Wagenaar. Ook zal de organist telkens een geïmproviseerde dialoog aangaan met een museumstuk! De entree bedraagt € 4,50 en aansluitend kun je in het museumcafé blijven lunchen. Voor meer informatie, reserveren en dergelijke kijk je op MuseumSpeelklok.nl. (foto: Museum Speelklok)

Kempenmuseum De Acht Zaligheden weer open

Kempenmuseum De Achtzaligheden is sinds gisteren weer open! De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers keihard gewerkt om iedereen weer op veilige wijze te kunnen ontvangen. Deze zomer geniet je er van prachtige tentoonstellingen met werk van twee vrijwilligers van het museum. Thea Bijl en Fried Waterschoot nemen je mee in hun wereld in de tentoonstelling ‘Zomer-expo van eigen volk’. De schilderijen en werken zijn te zien in de Poststal en in de oude Koffieschop, die is omgetoverd tot expositieruimte. Je geniet er onder meer van de Honden op de foto van de hand van Thea. Ook de kruidentuin van het museum ligt er weer schitterend bij. Hier geniet je overigens ook van kunstwerken van Koos Linnemans. Voor deze expo heeft zij een serie eigenwijze vogels gemaakt met
ieder een eigen karaktertje. Het museum is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 12:30 – 17:00 uur. Reserveer een ticket via AchtZaligheden.nl. (foto: De Acht Zaligheden, honden van Thea Bijl)

DHL Express nieuwe partner van het Van Gogh Museum

DHL Express is wereldleider als het gaat om het verzorgen van internationale expresbezorging. Sinds gisteren is zij een driejarig partnerschap aangegaan met het Van Gogh Museum in Amsterdam. Zo kan DHL snel en overal ter wereld de prachtige museum merchandise overal ter wereld bezorgen. Het Van Gogh Museum beheert de grootste collectie schilderijen, tekeningen én brieven van Vincent en zijn werk inspireert miljoenen mensen wereldwijd. De merchandise die wordt gekocht in de online museumwinkel wordt in speciale verpakkingen met het werk van Vincent erop verzonden. Ook de fietsen van de fietskoeriers zijn versierd met iconische werken van Vincent van Gogh, die tijdens zijn leven vele brieven verstuurde. Een tentoonstelling rondom die correspondentie zal vanaf 9 oktober aanstaande te zien zijn in het museum onder de titel: ‘Je liefhebbende Vincent’. (foto: Van Gogh Museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.