vrijdag 17 juli 2020

Dierentuinnieuws met bijzonder geboortenieuws, een nieuwe speeltuin en koraal

Jippie! De zomervakantie begint vandaag ook voor Midden Nederland. Heel schoolgaand Nederland heeft dan heerlijk vrij en na de rare ontwikkelingen van afgelopen jaar is dat zeker verdiend. Maak er daarom een extra leuke zomer van en bezoek een dierentuin (wel even van te voren kaartjes en een tijdslot reserveren natuurlijk). Er is namelijk weer veel te zien en te beleven. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Maraboekuikens geboren en geslacht baby luiaard bekend in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort zijn voor het eerst maraboekuikens uit het ei gekropen. Deze Afrikaanse vogels wonen in doorloopvolière Snavelrijk en zijn al voor bezoekers te spotten. Je moet wel eventjes goed zoeken, want het nest zit nogal hoog. Toch zijn de nu nog witte kuikens goed te zien. De kuikens worden vier maanden lang verzorgd door beide ouders, voordat ze uitvliegen. Overigens is inmiddels ook het geslacht bekend van de luiaard die in februari al ter wereld kwam. De kleine is een mannetje. Hij is te bewonderen in De Nacht, maar De Nacht is momenteel beperkt open. Gidsen leiden kleine groepjes rond door het binnenverblijf. Wel kun je via de social media kanalen van het dierenpark meedoen aan een namenwedstrijd. DierenPark Amersfoort is de komende zomerperiode op woensdagen, zaterdagen en zondagen zelfs tot 20:00 uur 's avonds geopend. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Geen tijdsloten wel reserveren in Kasteelpark Born

Kasteelpark Born heeft het reserveren van tijdsloten afgeschaft. Let wel: het park hanteert een maximum aantal bezoekers per dag. Je moet dus wel vooraf online een ticket kopen. Jaarkaarthouders wordt gevraagd een dag te reserveren voor het bezoek. Zo weet het park precies hoeveel bezoekers er naar Kasteelpark Born komen. Het park is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Tickets koop je via KasteelparkBorn.nl. (foto: Kasteelpark Born)

Apenheul opent nieuwe speeltuin

Afgelopen woensdag opende Apenheul hun nieuwe speeltuin met een gorillahoofd van wel zes meter hoog! De speeltuin is geheel van duurzaam hout gemaakt en zo neergezet dat het de al aanwezige bomen niet in de weg zou staan. Het gorillahoofd is ontworpen door het ontwerpteam van Apenheul, de rest van de speeltuin is tot stand gekomen dankzij speeltuinbouwer Acacia Robinia. De speeltuin past perfect in het natuurlijke heuvelachtige landschap van Apenheul. Het ligt naast het terras van het nieuwe restaurant in het park. Zo kunnen ouders zowel naar de apen als naar hun eigen aapjes kijken. De speeltuin is een echte aapse speeltuin geworden, geïnspireerd door de bewoners van Apenheul. (foto: Apenheul)

Flamingokuikens en Muskusos geboren in GaiaZOO

Bijzonder geboortenieuws uit GaiaZOO: er zijn flamingokuikentjes geboren én een muskusos kwam er ter wereld. De flamingokuikens zijn nu nog grijs, maar als ze straks hun grijze donsveren verliezen en kreeftjes mee gaan eten, zullen ook zij prachtig roze kleuren. Nu de eerste eieren zijn uitgebroed in de kolonie, verwachten de verzorgers nog een flamingogeboortegolf. In totaal wordt er op nog zo’n 30 eieren gebroed. Een andere bijzondere geboorte vond plaats op de Taiga. Het is namelijk 10 jaar geleden dat er een muskusos werd geboren in Kerkrade. En zij is nu moeder geworden van de nieuwe kleine. Moeder en kalf maken het goed en zijn beide al buiten te bewonderen. (foto’s: GaiaZOO)


Burgers’ Zoo kweekt koraal voor Europa

De Ocean van Burgers’ Zoo is niet alleen een plek waar je volop van de mooiste vissen kan genieten, het is ook een plek waar heel veel koralen groeien. Zoveel zelfs, dat Burgers’ Zoo deze week 39 steenkoralen, 40 zachte koralen en 15 vissen aan Tierpark Berlin in Duitsland schenkt. Het Arnhemse koraalrifaquarium heeft zo een groot kweeksucces dat ze hofleverancier zijn geworden van zelfgekweekte koralen aan Europese dierentuinen. Sinds 2010 zijn er al 2575 steenkoralen en zachte koralen uit Burgers’ Zoo vertrokken. Burgers’ Ocean is een tropisch koraalrifaquarium. Het levende koraalrif is een bassin van 750.000 liter water en is daarmee het grootste van Europa. De koralen groeien echter zo goed, dat ze elkaar in de weg zouden gaan zitten. Koralen gaan dan met elkaar vechten door giftige stoffen naar elkaar te sturen. Om het levende koraalrif gezond te houden, worden koralen ‘gesnoeid’ door duikende dierverzorgers. Deze koralen worden dan gedoneerd aan andere aquaria. (foto: Burgers’ Zoo)

Bijzondere geboortes in Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is weer bijzondere baby’s rijker. Zo is er deze week een rode panda geboren! Dat is zeer bijzonder, want in het wild leven er nog maar zo’n 2500 van deze diertjes. Moeder Angels en haar kleine maken het hartstikke goed. Ook papa Turner verzorgt zijn nakomeling met verve. De kleine en zijn ouders zitten nog lekker in het nest, zodat ze niet gestoord kunnen worden. Wanneer het jong te zien is voor het publiek, is daarom nog niet bekend. Wie wel al voor het publiek te zien is, is de westelijke laaglandgorillababy die woensdag 15 juli is geboren. Het is de tweede gorilla baby voor het park en de eerste voor mama Tuena. Komale is de vader van de kleine en hij heeft al een kindje in het park, namelijk Mies. Mama en baby maken het goed. (foto’s: Safaripark Beekse Bergen)


Miskraam voor olifant in WILDLANDS

Naast al dat heuglijke geboortenieuws, is er helaas ook één triest bericht binnengekomen. WILDLANDS berichte deze week dat olifant Ma Yay Yee een miskraam heeft gehad. Ze was halverwege haar dracht. Helaas komt de miskraam niet helemaal onverwacht, meldt de dierentuin. Zo hadden de dierverzorgers al gezien dat Ma Yay Yee niet lekker in haar vel zat en dat ze bloed had verloren. Waarom de dracht is afgebroken is niet bekend. Het ziet er wel naar uit dat het lichamelijk goed gaat met Ma Yay Yee, ze is wel overduidelijk in rouw – net als de rest van de kudde. De andere dames en jongen houden haar goed in de gaten. Wanneer ze een brul geeft, zijn ze bij haar om te troosten. De dierverzorgers gaan Ma Yay Yee de komende tijd ook extra in de gaten houden. Ik wens jullie veel sterkte met dit verlies. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.