vrijdag 31 juli 2020

Writing Berries Maandoverzicht Juli 2020

De maand juli is weer voorbijgevlogen. Deze maand stond vooral in het teken van de zee en haar bewoners. In veel rubrieken kwam dit thema terug, zoals in Genieten van…, Stadsbeeld, Goed Doel, Dier van de Maand en zelfs Hond Gezond. Daarnaast was er veel te vertellen over de dagjes uit in Nederland die, al werkende met de coronamaatregelen, allerlei leuke nieuwtjes naar buiten brachten. Kortom: het was weer een heerlijke schrijfmaand. Zin om alles even op je gemak na te lezen? Dat kan! Klik gewoon op de tussenkopjes in het Writing Berries Maandoverzicht Juli 2020. (foto’s mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Jakob en Elisabeth eindelijk weer samen in het Mauritshuis

Een romantisch sprookje is er niets bij: deze twee geliefden werden 125 jaar geleden van elkaar gescheiden door een veiling. Zij kwam terecht via het Rijksmuseum als langdurige bruikleen in het Mauritshuis waar niemand uiteindelijk meer wist wie ze was. Hij verdween en dook vorig jaar mei eindelijk op tijdens een veiling in Parijs. En nu… Nu zijn ze voor eeuwig samen… Het hele verhaal lees je in dit artikel.

Museumnieuws met onder meer Texels Museum viert jubileum, Canon van Nederland vernieuwd en Orgel lunchconcerten in Museum Speelklok

Het eerste Museumnieuws van deze maand brengt nieuwtjes van het Texels Museum, Canon van Nederland (Nederlands Openluchtmuseum), Museum Speelklok, Kempenmuseum De Achtzaligheden, Museum Het Valkhof, Rijksmuseum Muiderslot en het Van Gogh Museum.

Dierentuinnieuws met onder meer nieuwe leeuw voor DierenPark Amersfoort, Gio fietst voor de cheeta en Pieterburen ontvangt weer publiek

Het eerste Dierentuinnieuws deze maand is goedgevuld met nieuws uit DierenPark Amersfoort, Safaripark Beekse Bergen, Zeehondencentrum Pieterburen, Burgers’ Zoo, Ecomare, Plaswijckpark, Dierenrijk en ZooParc Overloon.

Wat te doen bij kwallenbeten

Het is wellicht een van de meest sierlijke onderwaterwezens, maar de kwal kan gemeen steken als je in aanraking komt met de tentakels. Waarom een kwal steekt en wat je tegen de steek kan doen, dat lees je in dit artikel.

Zeehondenopvangcentra reopen op: Pup op de kant? Hou afstand!

In het nieuwe zeehondenakkoord voor zeehondenopvangcentra staat vermeld dat de opvangcentra niet zomaar dieren mogen opvangen wanneer deze niet echt in nood zijn. Om dieren niet onnodig te hoeven opvangen, hebben de centra de hulp nodig van alle mensen in Nederland. Zie je een pup op de kant? Hou afstand! Lees er meer over in dit artikel.

Uitwaaien op Texel

Ik hou van Texel. Als ik op het eiland ben, ben ik een echt eilandmeisje. En dit jaar wil ik graag iets vertellen over fietsen op het eiland. Want voor het eerst heb ik mijn eigen fiets (je weet wel, mijn trouwe driewielertje) mee kunnen nemen naar Texel. Ook vertel ik meer over de genomen coronamaatregelen op het eiland.

Geen tijdslot reservering meer nodig voor Museum Kaap Skil

Om de spontane uitjes naar Museum Kaap Skil voor toeristen te vergemakkelijken, is het museum gestopt met het uitgeven van tijdslotreserveringen. Je kunt dus op de bonnefooi dit museum bezoeken. Uiteraard volgt het museum hiervoor wel de andere richtlijnen van het RIVM nauwgezet op.

Dagje uit nieuws met onder meer kamperen bij Toverland, geen reservering nodig bij Zandvoorts Museum en leeuwen maken kennis met elkaar in DierenPark Amersfoort

Er kwam zoveel nieuws binnen van verschillende dagjes uit, dat dit keer dierentuinnieuws, pretparknieuws en museumnieuws samen komen in dagje uit nieuws. Je leest nieuwtjes van Toverland, Zandvoorts Museum, DierenPark Amersfoort, Miniworld Rotterdam, Kinepolis, Apenheul, Textiel Museum, Amusementspark Tivoli, Burgers’ Zoo én Madurodam!

Dier van de Maand Zeehond

Ik las ooit ergens de quote ‘Seals are just dog mermaids’ en als je een zeehond diep in zijn oogjes hebt gekeken, dan weet je dat dat klopt. Als zeemeerminnen hondjes hadden, dan waren dat zeehondjes. De zeehond is echter een roofdier. In Dier van de Maand vertel ik meer over grijze en gewone zeehonden.

🦈 Naar de haaien in de dierentuin

De eerste week van juni stond helemaal in het teken van de Haai tijdens mijn allereerste Writing Berries SHARK WEEK. Het belangrijkste doel voor mij was om mijn angst onder ogen te zien en haaien als mooie roofvissen te gaan aanschouwen. Inmiddels heb ik drie plekken met haaien bezocht in Nederland en ik vertel graag hoe het staat met die haaienfobie.

Museumnieuws met Willie Wartaal in Mauritshuis, zomer in Museum Speelklok en nieuwe website voor Van Gogh Museum

In deze aflevering van Museumnieuws staan onder meer de zomerse activiteiten van Museum Speelklok, Panorama Mesdag en Aviodrome centraal. En dat is nog niet alles, zo heeft het Drents Museum, Mauritshuis, Van Gogh Museum, Museum Vlaardingen en Miniworld Rotterdam ook nog nieuwtjes voor je.

Genieten van… Dolfinarium

Het Dolfinarium past als dierenpark deze maand perfect in het zee-thema. Als dierenpark huisvest het namelijk alleen dieren die in (en om) het water leven. Zeehonden, walrussen, zeeleeuwen, vissen en natuurlijk dolfijnen wonen in dit park. Je leest er meer over in Genieten van…

Dierentuinnieuws met bijzonder geboortenieuws, een nieuwe speeltuin en koraal

De zomervakantie is de tijd bij uitstek om lekker (met een gereserveerd tijdslot) naar de dierentuin te gaan. En met een nieuwe speeltuin in Apenheul, Zomeravonden in DierenPark Amersfoort en Burgers’ Zoo en bijzonder geboortenieuws uit onder meer Beekse Bergen, valt er weer voldoende te genieten.

Hond Gezond: Lekker aan zee… hond

Neem je ook altijd graag je hond mee naar het strand en dus de zee? Niet overal in Nederland mag je hond tijdens het hoogseizoen met je vriend zonnebaden op het strand. Bovendien verschilt het ook nog eens per badplaats. In dit artikel heb ik de regels van veel badplaatsen in Nederland op een rijtje gezet.

Neem ‘s avonds een duik in Plopsaqua

Plopsaqua is het zwembad in Plopsa stijl van pretparkengigant Plopsa. En ook deze zomermaanden is het zwembad tot in de avonduurtjes geopend. Reserveren is verplicht. Maar daar lees je meer over in het artikel. (foto: Plopsa)

Stadsbeeld Potvisstaarten Rotterdam

Ik word altijd extra blij als ik met de auto naar Diergaarde Blijdorp ga, wanneer we er bijna zijn. Want dan rijden we over deze prachtige rotonde. En op die prachtige rotonde staan deze supermooie potvisstaarten! Het perfecte Stadsbeeld voor bij het zee-thema van juli.

Museumnieuws met zomerse activiteiten in Mauritshuis, monster aan bij Museum Kaap Skil en beleef het Openluchtmuseum in de avond

De musea in Nederland nodigen je deze zomervakantie van harte uit voor spectaculaire zomerse activiteiten, zelfs in de avonduurtjes. Daarnaast kondigen andere musea weer nieuwe tentoonstellingen aan.

Goed Doel: zeehondenopvangcentra

In Nederland worden er op verschillende plekken zeehondjes in nood opgevangen. Daarnaast zijn er nog heel veel Zeehondenwachters en stichtingen die zich inzetten voor een gezonde zee en de daarin wonende zeehond. In Goed Doel deze maand zet ik ze allemaal op een rijtje.

Boskalis Beach Cleanup Tour 2020…gaat niet door

Door de coronamaatregel van het verbod op evenementen tot 1 september gaat de Boskalis Beach Cleanup Tour deze augustus niet door. Maar… we kunnen natuurlijk wel zelf het strand opruimen als je deze zomer een paar uurtjes van de zee gaat genieten.

Schrijfcoachtip Dialoog

Een gesprek aangaan in een verhaal, hoe doe je dat? En hoe eindig je een gesprek ook weer? En hoe geef je je personages een eigen geluid? Hiervoor geef ik enkele tips in de rubriek Schrijfcoachtip van juli.

Ecomare helpt Pieterburen met opvang zeehonden

Omdat Zeehondencentrum Pieterburen momenteel op halve kracht draait, helpt Ecomare mee met de opvang van de zeehonden. Zo verblijft de in Petten gevonden Sashimi (foto) nu op Texel om aan te sterken in plaats van in het Groningse Pieterburen. (foto: Ecomare)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.