vrijdag 24 juli 2020

Museumnieuws met zomerse activiteiten in Mauritshuis, monster aan bij Museum Kaap Skil en beleef het Openluchtmuseum in de avond

De zomervakantie is in volle gang. En of het nu heel warm is of juist frisjes voor de tijd van het jaar; in het museum is het altijd goed vertoeven. Voor de vakantie zijn er zelfs speciale zomeractiviteiten te beleven in verschillende musea in Nederland. Of je profiteert van mooie kortingen. Beleef met het hele gezin de schilderijen van Rembrandt, ga vroeg naar een museum of blijf juist lekker lang hangen en ontdek verhalen van vroeger. In deze Museumnieuws lees je over diverse zomerse activiteiten van het Mauritshuis, Museum Kaap Skil, het Openluchtmuseum, Aviodrome, Museum Prinsenhof Delft, Museum Vlaardingen en Museum Het Valkhof. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vier de zomer in het Mauritshuis

Zin in een ander dagje uit tijdens de zomervakantie? Kom dan naar het Mauritshuis in Den Haag en ontdek kunst uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. Geniet van de tentoonstelling ‘George Stubbs – de man, het paard, de obsessie’ en van een heerlijke lunch in de Brasserie. Daarnaast is er voor kinderen een speciale zomerworkshop genaamd Maurits Muis, over een Muis en die woont in het Mauritshuis. Daarnaast is er een kunstworkshop, zijn er speurtochten en nog veel meer leuke activiteiten. De entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar. Kijk voor voorwaarden, tickets en het volledige programma op Mauritshuis.nl. (foto: Mauritshuis)

Vroeg aan boord-korting bij Museum Kaap Skil

Vroege vogels krijgen korting als ze tussen 10 en 11 uur Museum Kaap Skil te Oudeschild op Texel komen bezoeken. Je ontvangt maar liefst 15% korting op de entreeprijs bij de kassa. En dat de gehele maanden juli en augustus! Volwassenen betalen dan € 8,10 en kinderen van 4 tot en met 13 jaar € 5,80. Met deze actie hoopt het museum dat bezoekers ook in de ochtend gaan komen, om zo de aantallen een beetje te verspreiden. Nu je een bezoek aan het museum niet meer van te voren hoeft te reserveren, merkt Kaap Skil dat veel spontane bezoekers vooral in de middaguren naar Oudeschild komen. Met deze ochtendkorting hoopt men dat bezoekers ook in de ochtenduurtjes een bezoek komen brengen. Let wel: de korting geldt alleen aan de kassa (en dus niet online). Kijk voor meer informatie op KaapSkil.nl. (foto: Museum Kaap Skil)

Zomeravonden in het Openluchtmuseum

Van 1 augustus tot en met 16 augustus mag je extra lang genieten van het Openluchtmuseum. Het museum is in die periode namelijk tot 22:00 uur geopend. Dat is overigens voor het eerst in het bestaan van het museum dat zij in de avonduurtjes open blijven. De zomeravonden worden omlijst met een feestelijk programma vol muziek, films voor kinderen, een ouderwetse draaimolen en zelfs een (silent) disco. Dus de voetjes mogen van de vloer. Uit alle windstreken zijn er lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar die worden bereid in ambachtelijke foodtrucks. Dat klinkt gezellig nietwaar? Het feestelijke programma vindt plaats op het Zaanse Plein en het Picknickplein van het museum. Let wel: er kunnen maar een beperkt aantal bezoekers per avond komen genieten van de Zomeravonden. Reserveer daarom voortijdig een tijdslot op de website van het museum. Voor meer informatie kijk je ook op Openluchtmuseum.nl. (foto: Nederlands Openluchtmuseum)

Aviodrome presenteert: tentoonstelling over twee stewardessen in oorlogstijd

De Tweede Wereldoorlog kent vele verhalen, zo ook over twee stewardessen die in de jaren 30 van de vorige eeuw tot de eerste lichting KLM stewardessen behoorden. Tijdens de oorlog bleef KLM aan de grond en gingen de dames allemaal hun eigen weg. Twee verhalen echter steken er bovenuit. Een stewardess ging namelijk in het verzet, de ander sloot zich aan bij de NSB. Nu tachtig jaar later, en vijfenzeventig jaar na de bevrijding, vertelt het Aviodrome deze verhalen van voor, tijdens en na de oorlog in een indrukwekkende tentoonstelling. Het gaat om Hilda Bongertman (NSB, was Chef stewardess der KLM, helemaal links op de foto) en Trix Terwindt (verzetsstrijder, achtste dame van rechts op de foto). De tentoonstelling vindt plaats in de vertrekhal van het uit 1928 stammende Schipholgebouw op het terrein van het luchtvaartmuseum. De tentoonstelling vertelt een compleet verhaal in een historische setting en is te bezoeken vanaf 25 juli. Kijk voor meer informatie en reserveringen op Aviodrome.nl. (foto: Aviodrome)

Zeven nieuwe aanwinsten voor Museum Prinsenhof Delft

Op 4 september opent in Museum Prinsenhof Delft de nieuwe presentatie ‘Delftse Meesters. In kunst en wetenschap.’ In de presentatie wordt een overzicht gegeven van de meest toonaangevende Delftse Meesters aan de hand van verschillende kunstwerken en objecten. De presentaties zal zeven nieuwe werken laten zien, waarvan er drie zijn aangekocht door het museum (met behulp van diverse instanties) en vier in langdurig bruikleen zijn gegeven. Het gaat om werken van Pieter de Hooch, Michel van Mierevelt, Cornelis Jacobsz. Delff en Heerman Witmont. Meer weten over de werken? Kijk dan op Prinsenhof-Delft.nl. (foto: Museum Prinsenhof Delft, detail van Man die een brief voorleest aan een vrouw door Pieter de Hooch)

Vlaardingse Hoogstraat de oudste straat van Holland?

Middenin Vlaardingen ligt de Hoogstraat. Deze straat ligt iets hoger dan de rest van de omgeving, omdat het op een dijk is aangelegd. Deze dijk is in de 12de eeuw aangelegd, maar… de straat is veel ouder dan dat. Zo blijkt uit nieuw archeologisch onderzoek. Het blijkt dat er al ruim 13 eeuwen mensen wonen aan de ‘Hoogstraat’ waarmee Museum Vlaardingen zich afvraagt: ‘Is de Hoogstraat in Vlaardingen de oudste straat van Holland?’ Het antwoord hierop krijg je in het museum tijdens de nieuwe tentoonstelling ‘Vlaardingse Hoogstraat: de oudste straat van Holland’ welke vanaf 29 juli te beleven is. De tentoonstelling is een echte archeologie tentoonstelling met allerlei voorwerpen die rondom de Hoogstraat zijn gevonden. Overigens wordt op 29 juli ook de Slag bij Vlaardingen wederom feestelijk herdacht in het museum. Kijk voor meer informatie en het reserveren van een toegangsbewijs op MuseumVlaardingen.nl. (foto: Museum Vlaardingen, detail van een reconstructie tekening van de Hoogstraat rond 1018 door Ulco Glimmerveen)


Wandel mee met Museum Het Valkhof

Helaas gaat de Nijmeegse Vierdaagse niet door, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan wandelen. De nieuwe tentoonstelling ‘Binnenste Buitenland’ van Museum Het Valkhof in Nijmegen laat bezoekers van 7 augustus tot en met 1 november genieten van het buitenleven. In de tentoonstelling maak je kennis met hoe negentiende-eeuwse kunstenaars het magnifieke poldergebied vastlegden. Trek daarna je wandelschoenen aan en maak een speciale wandeling door het landschap. Hierbij passeer je uitkijkpunten van de kunstenaars en ervaar je de schilderijen weer op een heel andere manier. ‘Binnenste Buitenland’ bezoek je uiteraard met een vooraf gereserveerd entreebewijs. Voor meer informatie ga je naar MuseumHetValkhof.nl.
(foto: Museum Het Valkhof, detail van Gezicht op Beek met het Kastanjewoud, 1828 door
Barend Cornelis Koekkoek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.