dinsdag 28 juli 2020

Boskalis Beach Cleanup Tour 2020… gaat niet door

Geen goed nieuws voor de natuur, maar in deze tijden met corona kon het niet anders: de Boskalis Beach Cleanup Tour 2020 gaat deze zomer definitief niet door. Geen wandeletappes over het strand vanaf Schiermonnikoog en Cadzand naar Zandvoort in 15 dagen tijd… geen grote bergen troep uit het zand verlost… De reden voor het afgelasten is simpel en moest de organisatie wel nemen. Aan de andere kant kun jij natuurlijk wel wat doen voor de natuur. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Niet corona verantwoord

De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee trekt ieder jaar steeds meer vrijwilligers. Met grote groepen worden de Nederlandse stranden afgespeurd en uitgekamd om zo visnetten, plastic en andere troep van het strand te verwijderen. Het is een groots evenement en dat is nu juist de reden waarom het niet doorgaat. Vergunningsplichtige evenementen mogen in het kader van de coronamaatregelen tot 1 september niet doorgaan. Het is daarnaast gewoon niet verantwoord om met grote groepen tegelijk het strand op te gaan.

Ruim je rotzooi op

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niets hoeft te doen of kan doen voor een schoner strand. Mocht je deze zomer (herfst, winter of ieder ander moment in het jaar) het strand bezoeken en je ziet troep liggen, neem het dan gewoon mee! Bij verschillende stranden zijn er nog steeds houten My Beach kiosken te vinden waar papieren tasjes verkrijgbaar zijn. Pak zo een gratis tasje mee en ruim het strand op. Begin bij het afval wat je zelf produceert tijdens een dagje strand en als je toevallig iets zit liggen, neem je dat ook mee. Het tasje kan zo in de vuilnisbak. Vuilnisbak vol? Neem het dan mee en gooi het afval elders weg. Zijn er op je strand geen tasjes verkrijgbaar? Neem dan voor de zekerheid vast een vuilniszak mee.

40 jaar voor een schone zee

Wist je dat aankomende augustus eigenlijk de achtste Boskalis Beach Cleanup Tour zou zijn? En dat de medewerkers van Stichting De Noordzee er naar uitkeken om weer mooie verhalen te delen met de vrijwilligers, het strand op te ruimen en samen de schijnwerpers op het hoofddoel te laten schijnen: een schone en gezonde Noordzee? Dit jaar zou het extra bijzonder zijn, want Stichting De Noordzee bestaat alweer 40 jaar! Al die jaren zetten zij zich in voor een schone en gezonde Noordzee. Niet alleen tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour, ook via allerlei andere acties. Vanuit huis kun jij daar ook aan mee doen. Deel bijvoorbeeld eens je Noordzeeverhalen met de Stichting. Heb je als een meegelopen? Woon je bij zee? Wat doet de zee met jou als je aan het strand bent? Waarom ga je? Heb je ooit iets bijzonders gevonden, en zo ja wat dan? Stuur je verhaal, foto of herinnering naar beachcleanuptour@noordzee.nl en wie weet wordt het gedeeld op de social media kanalen van Stichting De Noordzee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.