vrijdag 3 juli 2020

Dierentuinnieuws met onder meer nieuwe leeuw voor DierenPark Amersfoort, Gio fietst voor de cheeta en Pieterburen ontvangt weer publiek

Het is vrijdag en het weekend staat voor de deur. Misschien heb je wel een leuk dierentuinuitje gepland. Zoek je nog inspiratie? In DierenPark Amersfoort is een nieuwe leeuwenman komen wonen, Zeehondencentrum Pieterburen is weer open en er zijn kleintjes geboren in ZooParc Overloon. Dit zijn slechts enkele van de leuke dierentuinnieuwtjes die mij deze week bereikten. Let wel: naast een entreeticket heb je ook een reservering nodig voor een tijdslot voor je dagje dierentuin! Zo een tijdslot reserveer je gemakkelijk via de websites van je favoriete uitje. Ook wanneer je een abonnement hebt. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

DierenPark Amersfoort verwelkomt Koning Ramzes

Zusjes Zaila en Sabi hebben deze week kennisgemaakt met een nieuwe leeuwenman in DierenPark Amersfoort. Zijn naam is Ramzes en het is een knapperd om te zien. Ramzes is vijf jaar, heeft een imposante bos manen en zijn brul klinkt heel zelfverzekerd. Je zou kunnen zeggen dat de uit Slowakije gearriveerde kerel echt ‘swagger’ heeft. Omdat het drietal nog een beetje aan elkaar moet wennen, verblijft Ramzes voorlopig even binnen. Ze hebben elkaar al op een afstand bekeken en het lijkt goed te gaan, aldus Marc Belt, dierverzorger van de Amersfoortse dierentuin. (foto: DierenPark Amersfoort)

IJsjes in de dierentuin

Een dagje dierentuin is hartstikke leuk en met dit warme weer hoort daar al snel een lekker ijsje bij. Ook voor de dieren. Op warme dagen worden de dieren getrakteerd op ingevroren lekkernijen. Zo kregen de otters van DierenPark Amersfoort ingevroren visjes. Ook de bavianen en tijgers werden getrakteerd op ijs. In Dierenrijk genoten de olifanten van een waterdouche en kregen de chimpansees en beren fruitijsjes. Ook ZooParc Overloon trakteerde de maki’s, otters en brazzameerkat op lekkere verkoelende hapjes. De dieren lieten het, zo is te zien op de foto’s, zich goed smaken. (foto’s: boven DierenPark Amersfoort, onder links Dierenrijk en onder rechts ZooParc Overloon)


Zeehondencentrum Pieterburen weer open

1 juli was het weer zover: Zeehondencentrum Pieterburen verwelkomt weer bezoekers in het opvangcentrum. Uiteraard geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. Het is belangrijk dat je van te voren je bezoek reserveert. Het zeehondencentrum is allereerst een ziekenhuis voor zieke en verzwakte dieren. Om hen te beschermen is er op dit moment beperkt bezoek mogelijk. Binnen mag je vrij rondkijken, ook bij de dieren die niet in quarantaine zitten. Daarnaast zijn de Waddenspeelplaats en het paviljoen geopend. Ook heeft het centrum een nieuwe tentoonstelling genaamd ‘Are you talking to me?’. Het doel van deze expo is om mensen te informeren over de gevolgen van het verstoren van moeders en pups. Via een unieke virtual reality beleving sta je zomaar midden tussen de zeehonden en de zeehonden reageren op jouw gedrag. De expositie is gebaseerd op twee grote wetenschappelijke projecten van het Zeehondencentrum en mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Meer weten of reserveren? Kijk op Zeehondencentrum.nl. (foto: Zeehondencentrum Pieterburen)

Zeehondenpups zwemmen van Texel naar Terschelling

Ze zijn wellicht geen familie, maar wel al onafscheidelijke vriendjes: de twee zeehondenpups die op 25 juni op het Texelse strand bij de vuurtoren waren gespot zijn samen weer gezien op Terschelling. De verzorgers van Ecomare waren getipt dat er twee pups op het strand lagen en na observatie besloten de verzorgers de dieren niet op te vangen. Wel markeerden ze de dieren met diervriendelijke blauwe verf, om ze zo te kunnen volgen. En wat bleek? Een halve dag later lagen de twee te chillen op Terschelling. Dat is een heel eind zwemmen vanaf Texel (heel Vlieland ligt er nog tussen). Ecomare vermoedt wel dat de twee met een vrouwtje zijn meegezwommen (die is ook gespot tijdens de observatie). Lees meer op Ecomare.nl. (foto boven: Pups op Texel door Ecomare, foto onder de pups op Terschelling door Aike Luscuere)


Arnhemse tijgers verhuizen naar Frankrijk

De tijgerzusjes die op 1 september 2014 werden geboren in Burgers’ Zoo zijn afgelopen maandag naar Zoo de Maubeuge in Frankrijk verhuisd. De twee 5,5 jarige dametjes zijn in het kader van het Europese fokprogramma naar de tuin in Frankrijk gebracht. Of er in Arnhem weer welpjes gaan komen, is nog even de vraag. Meer weten over de Sumatraanse tijger? Kijk dan op BurgersZoo.nl. (foto: Burgers’ Zoo)

Gio (9 jaar) fietst voor de cheeta door Beekse Bergen

Gio Cruz is 9 jaar oud en een echte dierenliefhebber. Zo zamelde hij al eens geld in voor het WNF en voor het NWC van Freek Vonk. Sinds anderhalf jaar zet hij zich ook actief in voor Stichting Wildlife, de overkoepelende natuurbehoudstichting van de Libéma dierenparken. Zo zamelt hij geld in om dieren te kunnen adopteren in het park. Mag ik even een applaus voor deze jongeman? Op 1 augustus gaat hij weer op een ludieke wijze geld ophalen. Dit keer voor de cheeta’s. Hij wil die dag in een uur tijd zo veel mogelijk rondjes fietsen over de wandelpaden in Safaripark Beekse Bergen. De sponsorfietstocht zal plaatsvinden na sluitingstijd van het park en het geld gaat naar Cheetah Conservation Botswana. Wil jij deze kanjer sponsoren? Kijk dan op zijn Why Donate website of zijn Facebookpagina. (foto: Beekse Bergen)

Alpaca geboren in Plaswijckpark

In Dierenwijck van Plaswijckpark is er alweer een alpaca geboren en wel op 1 juli. Mama Elsa en haar dochtertje maken het goed en zijn te bewonderen inde Hooiberg van Dierenwijck. De bevalling was even spannend, omdat de kleine het eerste veulen van Elsa is. Gelukkig verliep het allemaal voorspoedig. De kleine heeft nog geen naam, maar daar kunnen bezoekers bij helpen. De enige voorwaarde is dat de naam met een H moet beginnen. Doe je ook mee? Kijk dan op Plaswijckpark.nl. Een naam insturen kan tot vrijdag 17 juli en je kan er een meet-and-greet met de alpaca’s mee winnen. (foto: Plaswijckpark)

Bijzondere geboorte in ZooParc Overloon

Tot slot nog een mooi geboortenieuwtje en wel uit ZooParc Overloon. Daar is ongeveer zes weken geleden een palmgiertje uit het ei gekropen! Het kuiken groeit als kool. Palmgieren danken hun naam aan het feit dat ze ook fruit en zaden eten. Dit doen zij al op de kop hangend aan een palmboom. De geboorte is bijzonder, omdat het pas het derde palmgiertje is dat dit jaar in een Europese dierentuin ter wereld is gekomen. De kleine is in het palmgieren verblijf te bewonderen. (foto: ZooParc Overloon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.