woensdag 15 juli 2020

Museumnieuws met Willie Wartaal in Mauritshuis, zomer in Museum Speelklok en nieuwe website voor Van Gogh Museum

Of de regen nu met bakken tegelijk uit de hemel komt zetten of dat de mussen van het dak vallen vanwege de hitte; een museum bezoeken is in de zomer altijd leuk. Doordat je moet reserveren voor een bezoek, geniet je bijna van een privé tentoonstelling. Dat maakt een bezoekje eigenlijk nog fijner. En met deze leuke nieuwtjes uit diverse musea krijg je meteen zin om erop uit te gaan! Maar uiteraard nog wel volgens het Veilig Samen Uit-protocol. Kijk daarom altijd eerst op de website van je favoriete museum voor het aanschaffen van een ticket en tijdslotreservering. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Aviodrome bijgestaan door KLM-medewerkers

Hoe leuk is dat! Deze zomer helpen stewardessen, piloten en andere vlieg-professionals van KLM mee in Aviodrome! En je mag ze alles vragen over hun beroep en de luchtvaart. Zo’n 10 personeelsleden van KLM zijn deze zomer aan het werk in Aviodrome onder het mom ‘Blauw Helpt’. Het initiatief ‘Blauw Helpt’ is ontstaan tijdens de coronasluiting. In maart kwamen veel KLM-medewerkers thuis te zitten. Omdat deze medewerkers graag iets wilden doen, ontstond het ‘Blauw Helpt’ plan. KLM-vrijwilligers helpen met boodschappen doen, laten de hond uit, assisteren de Voedselbank en zelfs in GGZ-instellingen. Ook helpen ze graag in musea. En in welk museum kun je dan beter rondleidingen en dergelijke geven, dan in Aviodrome? Het museum is er in ieder geval heel blij mee, vooral nu veel oudere vrijwilligers vanwege de maatregelen nog thuis zitten. Kijk voor openingstijden en meer op Aviodrome.nl. (foto: Aviodrome)

Museum Vlaardingen presenteert overzichtstentoonstelling Leen Droppert

Leen Droppert (geboren op 24 april 1930) viert dit jaar zijn 90ste verjaardag en het feit dat hij alweer 70 jaar kunstenaar is. De uit Vlaardingen afkomstige kunstenaar viert dit samen met Museum Vlaardingen met een overzichtstentoonstelling. Henk Horsten, voormalig directeur van de Vrije Academie, stelde de tentoonstelling uit het rijke oeuvre van Droppert samen. De tentoonstelling is te zien tot en met 14 oktober 2020 in Museum Vlaardingen. Droppert staat bekend als beeldend kunstenaar en ruimtelijk vormgever. Hij heeft een eigen stijl en dat is te zien in de tentoonstelling. Een van zijn meest bekende werken is het Geuzenmonument (zie foto) op de Markt in Vlaardingen. Koningin Beatrix onthulde dit in 1983. Bij de tentoonstelling is een plattegrond verkrijgbaar met de locaties van twintig grote en kleine kunstuitingen van Droppert in Vlaardingen (inclusief het Geuzenmonument). Kijk voor meer informatie op MuseumVlaardingen.nl. (foto: Museum Vlaardingen)

Zomeractie van museum Panorama Mesdag

Een van de meest grote en indrukwekkende schilderijen is het Panorama van Mesdag. Het panorama geeft je even het gevoel aan het strand te staan. Omdat we deze zomer vooral in eigen land blijven, biedt het museum Panorama Mesdag een bijzondere zomeractie voor gezinnen: kinderen tot en met 11 jaar mogen tijdens de zomervakantie (op vertoon van een geldig legitimatiebewijs) helemaal gratis naar binnen, oudere broers of zussen betalen slechts € 5,- per persoon. De zomeractie is geldig tot 1 september 2020. Kijk op Panorama-Mesdag.nl/zomeractie-2020 voor details en voorwaarden. (foto: Museum Panorama Mesdag)

Het Mauritshuis presenteert: Willie Wartaal en ‘Mootje’

In het kader van het muzikale project ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ bestijgt rapper Willie Wartaal de troon en vertelt het verhaal van ‘Mootje’. De inspiratie vond hij in het schilderij ‘Mozes en de kroon van de farao’, geschilderd door Jan Steen in 1670. Tijdens de lockdown wandelde Willie Wartaal door het museum om inspiratie op te doen. Hierbij werd hij op afstand door Geert-Jan Borgstein van de afdeling Educatie begeleid. Wartaal liet tijdens de rondleiding al zijn hart spreken: ‘Ik vind het echt leuk hier man. Gewoon een hele gekke schatkist.’ Belangrijk voor hem was om zich te kunnen identificeren met de hoofdpersoon op een schilderij. Het werk ‘Twee Afrikaanse mannen’ van Rembrandt wist hem te raken. ‘Ik vind dit heel tof, dit voelt heel modern omdat er donkere mensen op staan. Wel raar dat het eigenlijk zo simpel werkt. Het is een soort herkenning, omdat het donker is valt het meer op en vind je het ook tof.’ Het nummer ‘Mootje’ wordt op donderdagavond 23 juli 2020 voor het eerst ten gehore gebracht. Dit gaat via een livestream op de Facebookpagina van het museum. Voor meer informatie kijk je op Mauritshuis.nl/WillieWartaal. Willie Wartaal is de vierde artiest die meedoet aan het project ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’. Spinvis (met ‘Parel’), MEROL (met ‘Slippertje’) en Harrie Jekkers (met ‘Gezicht op Delft’) gingen hem voor. (foto: Het Mauritshuis)

Muzikale zomer in Museum Speelklok

Eerder berichtte ik al over de Orgel Lunchconcerten in Museum Speelklok, maar deze zomer is er nog veel meer te doen en te beleven in dit muzikale museum. Gedurende de hele zomervakantie (dus tot en met 30 augustus) zijn er voor kinderen speciale speurtochten door het hele museum. Zo is er een nieuwe Beeldzoeker waarmee kinderen op zoek gaan naar (orgel)beelden in het museum. Of ga speuren naar Orgelaapje Toon. Dit ondeugende aapje zit op negen plekken in het museum verstopt. Kan jouw kind hem vinden? Bovendien komt Museum Speelklok naar je toe deze zomer met de Speelklok Roadshow. Deze rijdt door de binnenstad van Utrecht en voorziet iedereen van vrolijke, zomerse muziek. Kijk voor meer informatie op MuseumSpeelklok.nl. (foto: Museum Speelklok)

Nieuwe stadsachtergrond voor De Kuip in Miniworld Rotterdam

Op dinsdag 14 juli heeft de miniatuur De Kuip een prachtige nieuwe stadsachtergrond gekregen in Miniworld Rotterdam. De nieuwe achtergrond is tot stand gekomen dankzij FSV De Feijenoorder. De supportersvereniging vond namelijk dat het wel tijd was voor een nieuwe achtergrond die zowel in het donker als in het licht er tof uit moest zien. Bovendien was het heel belangrijk, aldus de sfeermakers, dat de skyline van Rotterdam op de achtergrond te zien moest zijn. Je bewondert De Kuip in miniatuur met deze schitterende achtergrond uiteraard tijdens een bezoek aan Miniworld Rotterdam. Voor meer informatie, openingstijden en tickets kijk je op MiniworldRotterdam.nl. (foto: Miniworld Rotterdam)

Website van het Van Gogh Museum geheel vernieuwd

Geen zin om naar het museum te gaan? Struin dan online lekker door de gehele collectie van het Van Gogh Museum! De website van het Amsterdamse museum is ingrijpend vernieuwd. Hierdoor is het een stuk gebruiksvriendelijker geworden én je kan echt met je neus bovenop een schilderij liggen! Je kan de collectie schilderijen en tekeningen namelijk tot in de kleinste details bekijken. Dat is bijzonder! Daarnaast zijn alle brieven gedigitaliseerd, zodat je deze op je gemak kan bekijken. De nieuwe functie ‘Vincent for Scale’ biedt een heel nieuwe kijk op de kunstwerken. Je krijgt dan namelijk inzicht hoe groot een schilderij is ten opzichte van Vincent zelf. Let wel: Vincent was 1 meter 64 lang. De website is tot stand gekomen met techbureau Q42, digital agency Dept en het eigen interne digitale team van het Van Gogh Museum. Bekijk zelf hoe mooi de website is via VanGoghMuseum.nl/nl. (foto: Van Gogh Museum, Vincent for Scale met Amandelbloesem, 1890)

Drents Museum presenteert topstukken Henk Helmantel

Dit najaar presenteert het Drents Museum in Assen zo’n 70 schilderijen van de Groningse kunstschilder Henk Helmantel in combinatie met echte objecten die Helmantel gebruikte in zijn atelier. De tentoonstelling krijgt de naam ‘Henk Helmantel – Meesterschilder’ en zal van 4 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 te bewonderen zijn. De tickets voor deze tentoonstelling zijn al in de voorverkoop gegaan. Henk Helmantel (1945) is met recht een meesterschilder; zijn stillevens zijn haast niet van een foto te onderscheiden. En zijn kerkinterieurs zijn schitterend en levensecht. Hij is met recht een van de belangrijkste kunstenaars in het hedendaags realisme en hij schildert nog steeds. Voor het bestellen van tickets en meer informatie kijk je op DrentsMuseum.nl. (foto: Art Revisited, Tolbert – detail Kweeperen en flessen, 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.