maandag 20 juli 2020

Hond Gezond: Lekker aan zee…hond

Mijn hond houdt van het strand. Als we naar het strand rijden en hij ziet de duinen, dan zit hij al kwispelend rechtop naar buiten te kijken. Zwemmen, daar houdt hij niet van, maar lekker rennen en rollen door het zand? Dat vindt hij heerlijk! En dan het liefst los en lekker achter een speeltje aan. Gelukkig mag je in Nederland je hond meenemen naar het strand, maar niet overal en eigenlijk ook niet altijd. Hoe dat precies zit, lees je vandaag in Hond Gezond. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Huisregeltjes

Ieder strand heeft zo zijn eigen huisregels aangaande recreatie. Zo zijn er stranden waar je wel kan zonnen, maar niet mag zwemmen (in verband met de stroming). En er zijn stranden waar je hond wel mee naar toe mag in het hoogseizoen en stranden waar men dit liever niet ziet. Gelukkig heeft iedere grote strandopgang een informatiebord met daarop de huisregels rondom het strandbezoek. Weet je welke strandopgang je gaat nemen? Dan zijn deze regels vaak ook op internet te vinden. Bijvoorbeeld bij een plaatselijke VVV.

Verschillende regio’s, andere regels

Voor honden zijn er per strandregio eigenlijk andere regels te vinden. Nederland kent een zeer lange kustlijn en de ene badplaats is veel populairder dan de andere. Hierop worden ook de regels voor het strandbezoek van je hond gebaseerd. Nederland telt hierin vier delen: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en de Waddeneilanden. Lees deze regels eens door, zodat je goed voorbereid bent als je met je trouwe maatje naar het strand gaat.



Strandregels Zeeland

Zeeland kent een paar grote badplaatsen waar veel mensen komen. Buiten het zomerseizoen mogen honden altijd los lopen op de Zeelandse stranden. Ook mogen honden in het hoogseizoen vaak aangelijnd mee (tussen 10:00 en 19:00 uur) op het strand en na 19:00 uur mogen ze dan weer loslopen. In Cadzand loopt het hoogseizoen tussen 1 juni en 1 september, in Domburg en Zoutelande tussen 14 mei en 15 september en voor Vrouwenpolder tussen 1 mei en 1 oktober. Er zijn echter stranden in Domburg waar de hond tijdens het zomerseizoen niet welkom is, dit staat op de borden aangegeven. Bij Oostkapelle zijn de honden altijd welkom.

Strandregels Zuid-Holland

Ook Zuid-Holland heeft veel verschillende plekken met stranden waar je buiten het seizoen altijd welkom bent met je harige vriend. Buiten het seizoen mogen honden bijna overal loslopen (let altijd op de borden), evenals na strandsluiting (meestal na 19:00 uur) tijdens het hoogseizoen. In Den Haag en Scheveningen loopt het hoogseizoen van 15 mei tot 1 oktober, in Hoek van Holland van 1 mei tot 1 september, Katwijk van 1 april tot 1 oktober en in Wassenaar van 15 mei tot 1 september. In Noordwijk mag de hond altijd mee vanaf strandpopgang 1 tot aan Katwijk. In Noordwijk zijn ook speciale losloopgebieden, dit wordt netjes bij de strandopgangen aangegeven.



Strandregels Noord-Holland

Noord-Holland kent een zeer lange kustlijn en heeft veel badplaatsen. Let wel: in het hoogseizoen mag je met de hond op veel plekken gewoon op het strand komen, mits aangelijnd (behalve in Bergen, Egmond en Schoorl). Op de meeste plekken mag je dan na 19:00 uur de hond los laten rennen door het zand. In Castricum, de plaatsen in de Kop van Noord-Holland en Wijk aan Zee mogen honden pas na 20:00 uur loslopen. In Bloemendaal aan Zee mogen honden het hele jaar los lopen op een beperkt deel van het strand. Dit staat netjes aangegeven. Het hoogseizoen loopt in Bergen, Castricum, Callantsoog, Den Helder, Sint Maartenszee, Petten, Egmond, Wijk aan Zee en Schoorl van 1 mei tot 1 oktober, in IJmuiden van 1 mei tot en met 31 augustus en Zandvoort van 15 april tot 1 oktober.

Strandregels Waddeneilanden

De Waddeneilanden staan bekend om hun hondengastvrijheid en dat merk je ook zeker aan de stranden. Let wel: de duinen van de Waddeneilanden behoren tot beschermde natuurgebieden. In het broedseizoen mogen honden hier dan ook niet los lopen. Daarnaast zijn er bewaakte stukken strand waar veel mensen zijn tijdens de zomer. Je hond mag vaak gewoon mee het strand op, maar wel aangelijnd. Verder zijn er veel plekken waar de hond mag loslopen. Op Texel lijn je je vriendje aan op de bewaakte stranden tussen de laatste week van juni tot de eerste week van september. Op de andere eilanden mogen honden (bijna) overal loslopen, dus ook op het strand. Vraag bij de VVV van het eiland even na wat precies de regels zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.



’Met de hond naar het strand’-tas

Als je met je hond naar het strand gaat, neem je voor je vriendje natuurlijk water mee. Een lekkere handdoek en een speeltje mogen ook niet ontbreken. En uiteraard heb je poepzakjes bij je. Ik heb voor mijn hondje een aparte tas gemaakt, waarin ik ook nog een oudere riem (met penning) heb zitten, want zo houd ik zijn normale riem schoon en droog. Mocht hij toch het water in willen.

Ik wens je een heel fijne zomer met je hond aan zee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.