maandag 27 juli 2020

Goed Doel: zeehondenopvangcentra

In Nederland zijn er verschillende organisaties die zeehonden en andere zeedieren die hulp nodig hebben opvangen. Denk hierbij aan bruinvissen of zeevogels. Zeehonden worden opgevangen in De Koog (Texel), Pieterburen (Groningen) en in Stellendam (Zuid-Holland). Maar wist je dat er nog meer opvangcentra en opvangorganisaties zijn die zich ontfermen over gewonde, zieke, verdwaalde en verweesde zeehondjes? Vandaag in Goed Doel zet ik ze allemaal op een rijtje.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries, Ecomare 2019)

Stichting A Seal Stellendam

Stichting A Seal Stellendam ligt in Stellendam, Zuid-Holland. Zij bedienen als natuurmuseum en opvangcentrum de kustlijn tussen IJmuiden en Cadzand. Het is een groot gebied waar meer dan duizend zeehonden wonen. A Seal Stellendam bestaat sinds 2014 en heeft een bezoekerscentrum waar je de zeehondjes in de opvang kan bezoeken. In het educatief centrum worden wisseltentoonstellingen georganiseerd. Kijk voor meer informatie op ASeal.nl.

Stichting Texels Museum (Ecomare)

Ecomare valt als zeehondenopvang onder Stichting Texels Museum. Naast opvangcentrum (al sinds 1952) is het ook een aquarium en natuurmuseum met een zeer educatief karakter. In het centrum wonen ook dieren die niet terug konden naar zee. Ecomare vind je in De Koog op Texel en bedient vooral de Noord-Hollandse kust en de Waddenzee. In de tentoonstellingszalen ontdek je meer over het leven in en om de zee. Meer informatie vind je op Ecomare.nl.

Stichting Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen (ook bekend onder de oude naam Zeehondencrèche Pieterburen) bestaat al sinds 1971. Naast opvang en rehabilitatie is er een bezoekerscentrum waar je aan de hand van tentoonstellingen en voorlichting meer leert over het welzijn van de zeehond, de zee en de natuur. Natuurlijk mag je de zeehonden bezoeken die hier verblijven. Je leest meer over dit centrum op Zeehondencentrum.nl.

Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta

Op dit moment heeft Zeehondenopvang Eemsdelta in Termunten geen fysieke opvangmogelijkheden (de opvang is aan relocatie toe en heeft hier wat tegenslagen bij gehad), maar de vrijwilligers zetten zich uiteraard in om zeehonden in nood te redden. Ze richten zich vooral op de zeehonden in het gebied van de Eemsdelta tussen Groningen en Duitsland. Lees meer over dit opvangcentrum en over hun educatieve (gast)lessen op Zeehondenopvang-Eemsdelta.nl.

Stichting Zeehondenopvang Terschelling

Stichting Zeehondenopvang Terschelling werkt samen met andere opvangcentra om de zeehonden in nood te helpen. Ze bouwen hard aan een Zeehondenstation waar men fysiek de dieren kan opvangen, verzorgen en weer kan uitzetten. Een opvangcentrum op Terschelling is een goed idee, want dit Waddeneiland ligt midden in de Waddenzee en dus het leefgebied van de zeehond. Lees er meer over op Zeehondenstation.nl.

Stichting Eerste Hulp bij Zeezoogdieren

Ook bekend als de EHBZ staat deze stichting klaar voor zeehonden over de gehele kustlijn van Nederland. Zij werken samen met de grote opvangcentra A Seal Stellendam, Ecomare en Zeehondencentrum Pieterburen. Op de website van de EHBZ vind je onder meer telefoonnummers van deze organisaties, maar ook van SOS Dolfijn die zich inzet voor strandingen van bruinvissen en andere walvisachtigen: EHBZ-Nederland.nl.

Stichting Reddingsteam Zeedieren Nederland

Stichting Reddingsteam Zeedieren Nederland biedt een centraal meldnummer (06 83 43 14 59) voor als je een gevonden zeedier (dus ook zeehond) wil melden. Naast het redden en overbrengen van gewonde dieren en dieren in nood naar opvangcentra in Nederland, haalt het Reddingsteam ook overleden zeedieren op van het strand. De RTZ (ReddingsTeam Zeedieren) heeft teams in Groningen, Kop van Goeree, Terschelling, Ameland, Vlieland, ZuidWest, Haaglanden, Den Helder en Velsen. Kijk op RTZ-Nederland.nl.

Help mee

Wil jij de zeehonden in Nederland helpen? Steun dan de opvangcentra met behulp van geld of met goederen. Kijk op hun websites om te zien of ze wellicht weer oude handdoeken nodig hebben. Of organiseer een inzamelingsactie. De websites zijn sowieso het bezoeken meer dan waard, want je vind er prachtige foto’s en verhalen over zeehonden en het werk van al deze organisaties.

Help door op afstand te blijven

Alle stichtingen werken samen en volgens het nieuwe Zeehondenakkoord waarbij zoveel mogelijk onnodige opvang wordt tegengegaan. Jij als strandganger of wandelaar langs dijken en de zee kan hierbij helpen door zeehonden met rust te laten. Vooral pups zijn niet per se direct in de steek gelaten als ze onderaan de dijk liggen. Soms liggen ze hier te wachten op hun moeder die een visje is gaan eten. Door op afstand te blijven, zorg jij ervoor dat de moeder weer terugkomt om haar pup op te halen. Lees hier meer over in het artikel Zeehondenopvangcentra roepen op: Pup op de kant? Hou afstand!.

Zeehondenopvang in Goed Doel

A Seal Stellendam, Ecomare en Zeehondencentrum Pieterburen zijn eerder al eens in Goed Doel aan bod gekomen. Lees de artikelen nog eens terug door op onderstaande foto’s te klikken.


Ben ik een opvangcentrum of reddingsorganisatie van zeehonden in Nederland vergeten? Laat een berichtje achter via het reactieformulier, zodat ik deze nog kan toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.